Bästa Multiverktyget 2022 – Batteridrivna multiverktyg med tillbehör

Produkt | Vikt | Prisklass |
Dewalt DCS355D2 | 1,68 kg | Ca 4000:- |
Makita DTM51Z | 2,0 kg | Ca 1500- 2000:- |
Milwaukee M18 BMT-0 | 1,7 kg | Ca 2000:- |
Dremel 4000-6/128ewalt | 0,66 kg | Ca 2000:- |
Bland multiverktygen finner vi både manuella, lätta verktyg som kombinerar exempelvis tänger, knivar och skruvmejslar, men här ska vi ta en titt på de elektriska varianterna. Jag har testat fyra utvalda modeller och fokus är på kvalitetsmärken. Jag valde också att testa några maskiner i budget- och mellanprissegmentet för att hitta det bästa multiverktyget för dig.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.
Dewalt DCS355D2

När du vill ha kvalité så blir man sällan besviken på Dewalt. De har länge varit kända för sin höga kvalité och är ett toppval bland proffsen. Dewalt multiverktyg DCS355D2 kommer i ett set med två batterier på två ah styck, laddare, förvaringslåda och tillbehör. Priset ligger runt ca. 4 000 kronor med batterier och laddare.
Ergonomi och hanterbarhet
Denna kraftfulla modell hade faktiskt även den bästa ergonomiska designen. Vikten är endast 1,5 kg och det har ett smalt utformat pistolgrepp vilket gör multiverktyget lätthanterligt. Vibrationerna är något höga i jämförelse med konkurrenterna, något att ha i åtanke om du ska använda maskinen i dagligt arbete.
Tillbehör och egenskaper
I paketet så ingår flertalet olika tillbehör för snitt och segmentsågning, skrapa, fogslipning, slipplatta, dammsugaradapter och tillbehörsadapter. Utbudet för extra tillbehör är stort, tillsammans med adaptern för tillbehör. Motorn är kolborstfri vilket bidrar till en längre livslängd än motsvarande modeller med kolborstmotorer.
Snabbfakta
Spänning: 18 Volt
Vikt: 1,68 kg inklusive batteri
Uteffekt: 300 Watt
Handvibration: 16.1 m/s²
Svängningar per minut: upp till 20 000
Typ av verktyg: oscillerande
Makita DTM51Z

DTM51Z säljs liksom många andra av deras modeller utan batteri och laddare, vilket är smart om man redan har laddare och batterier hemma. Eftersom deras batterier och laddare passar flertalet modeller så kan man kombinera verktyg och maskiner utan att ha onödigt många laddare och batterier. Priset ligger på 1500-2000 kr, men då utan batterier och laddare.
Ergonomi och hanterbarhet
Trots en lite högre vikt så är Makita multiverktyg DTM51Z lätthanterlig och gummihandtaget känns bra i handen. Vikten gör sig dock påmind när man arbetar uppåt, men i verkstaden så fungerar det utmärkt. Med 12 olika vinkelinställningar på totalt 360 grader så kommer man åt i alla hörn.
Tillbehör och egenskaper
Här får man enbart verktyget utan tillbehör, laddare och batterier. Utbudet av tillbehör är däremot stort och det finns mycket att välja på. Verktyget passar alltså perfekt för den som redan har Makitamaskiner och tillbehör eller vill köpa precis de tillbehör man är i behov av.
Snabbfakta
Spänning: 18 Volt
Vikt: 2 kg inklusive batteri
Handvibration: max 7.0 m/s² beroende på arbetsmoment.
Svängningar per minut: 6 000- 20 000
Typ av verktyg: oscillerande
Milwaukee M18 BMT-0

Miluwakee multiverktyg M18 BMT-0 säljs även den utan batteri och laddare. Batterierna passar samtliga av Milwaukees modeller, så man kan kombinera verktyg och batterier på ett smidigt sätt. Alla tillbehör på marknaden passar med modellen. Milwaukee har länge varit valet för proffs i USA, men har även gjort sig ett namn på den europeiska marknaden. Modellvarianter säljs även som kit med batterier, laddare, förvaring och fler tillbehör. Priset utan batterier och laddare ligger på runt 2 000 kronor.
Ergonomi och hanterbarhet
Ett smidigt och smalt handtag som gör att man kan jobba i olika ställningar och vinklar. Modellen väger inte heller så jättemycket, vilket gör att man kan hantera den bra även när man jobbar uppåt.
Tillbehör och egenskaper:
Adapter, sågblad, slipplatta och papper. Det är alltså inte mycket som hänger med vid inköp, men samtliga tillbehör på marknaden passar modellen utan problem. Snabbkoppling för enkelt byte mellan tillbehören finns.
Snabbfakta
Spänning: 18 Volt
Vikt: 1.7 kg inklusive batteri
Handvibration: 12.3 m/s²
Svängningar per minut: 12 000-18 000
Typ av verktyg: oscillerande
Dremel 4000-6/128ewalt DCK854P4

4000-6/128 är den enda i detta test som inte är batteridriven eller oscillerande. Denna modell passar till alla arbeten som kräver lite mer än vad oscillerande maskiner klarar av, som att exempelvis kapa tjockare metaller. I setet får du med 128 tillbehör och en förvaringslåda. Priset ligger på ca. 2 000 kronor för allt.
Ergonomi och hanterbarhet
Med låg vikt och litet format passar den utmärkt att använda med en hand och är gummibeklädd, vilket ger ett bra grepp.
Tillbehör och egenskaper
Det medföljer 128 tillbehör som gör allt från polering, fräsning, kapning, slipning och spiralskärning. Den varierande motorn ger mer kraft när det behövs och du kan kontrollera hastigheten väldigt exakt.
Snabbfakta
Spänning: 230 Volt
Vikt: 0,66 kg
Varv/minut: 5000 – 35 000 variabel hastighet
Handvibration: Max 11,4 m/s²
Effekt: 175 Watt
Typ av verktyg: roterande
Bäst i test Multiverktyg
1. Dewalt DCS355D2 – en proffsmaskin
Vinnaren i kategorin bästa bultiverktyget är inte oväntat Dewalt DCS355D2. Du får en maskin utan kolborstar som kommer underlätta ditt arbete hemma och kommer att hänga med dig länge, även om du använder den dagligen.
Finns hos proffsmagasinet
2. Makita DTM51Z – bästa budgetvalet
Bästa budgetval i mitt test på bästa multiverktyget faller på Makita multiverktyg DTM51Z. Du får mycket för pengarna i utbyte mot att den inte är lika smidig som de andra maskinerna i testet.
Finns hos verktygsproffsen.
3. Dremel 4000-6/128 – bästa valet för detaljarbete
Bästa valet för detaljarbete är enligt oss Dremel 4000-6/128. Det är ett utmärkt multiverktyg om man behöver kunna utföra arbeten med precision.
Finns hos proffsmagasinet
4. Milwaukee M18 BMT-0 – för speciella tillfällen
Milwaukee M18 BMT-0 hamnar lite mitt emellan bra budgetval och bra allround-val. Jag valde Makitan över Milwaukeen eftersom handvibrationerna är högre med Milwaukeen. Men ska du inte ska använda den dagligen så är den fortfarande ett mycket bra val.
Finns hos proffsmagasinet.
Vanliga frågor om multiverktyg
Vilket multiverktyg ska man välja?
Det första man ska tänka på är vad man ska använda den till. En oscillerande och batteridriven modell är perfekt då det erbjuder mer mångsidighet och är lätt att använda när man inte har ström tillgängligt. Ett roterande multiverktyg är bättre för arbeten som när du slipar och vid hårdare material.
Vad kostar ett multiverktyg?
Prisspannet sträcker sig från så billiga modeller som under tusenlappen till över 5000 kr. Ett bra multiverktyg är något man har mycket användning för, så det är värt att lägga några extra kronor på bra kvalitet. Batteridrivna som håller samma klass som nätdrivna kostar generellt lite mer.
Sladd eller batteridrivet multiverktyg?
Tidigare var det i regel betydligt bättre att satsa på en sladdmaskin. Men tekniken har gått framåt och batteridrivna är idag lätta att arbeta med. Nuvarande modeller med 18 Volt ger tillräckligt med kraft för de allra flesta arbetsmomenten. Erfarna snickare som behöver ett väldigt kraftigt multiverktyg använder oftast nätdrivna verktyg.
Mer om Multiverktyg
Ett multiverktyg passar dig som vill ha ett smidigt och mångsidigt verktyg hemma.
Det kapar, fräser, skär, skrapar och slipar i metall, trä och andra material.
Multiverktyg används till mindre arbeten och material och kommer hjälpa dig ner på detaljnivå där andra verktyg blir för stora att använda. Så ett multiverktyg är ett självklart val för både hobbysnickare och proffs för när du väl börjat använda det så förstår du inte hur du kunde vara utan det tidigare.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se