Motorsåg för hemmabruk – våra bästa favoriter

En motorsåg kan behövas vid många tillfällen, och självklart vill du ha en pålitlig och bra motorsåg. Här hittar du den bästa motorsågen 2020. Läs vidare för att se vilken av de bästa motorsågen som passar just dig.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

ProduktViktPrisklass
1. EGO CS1400E3,8 kgMedel
2. Makita EA3201S35A4,3 kgMedel
3. HiKOKI CS40EA(33SP)4,4 kgPremium
4. Alpina C 38 T5,2 kgBudget

EGO CS1400E

  • Hög kvalitet
  • Prisvärd
  • Lång livslängd

Det här är en riktigt högkvalitativ och pålitlig motorsåg. Den har en svärdlängd på 35 centimeter, en kolborstfri motor, en verktygslös kedjesträckare och ett automatiskt smörjsystem.

Den här motorsågen klarar det mesta, och med denna har du alltid en pålitlig och effektiv motorsåg till hands. Den har ett kastskydd med kedjebroms och strömbrytare, och den verktygslösa kedjesträckaren gör det möjligt att justera snabbt och kedjan får en lång livslängd.

Alla delar av motorsågen håller hög kvalitet. Den borstlösa motorn är högeffektiv och gör även att motorsågen är kompakt och smidig att använda. Den har även en bra drifttid, så du behöver inte oroa dig för att batteriet ska ta slut medan du använder den.

En annan stor fördel med den här motorsågen är att oljenivån för kedjeoljan kan kontrolleras enkelt, genom ett oljenivåfönster. Det automatiska smörjsystemet som ser till att kedjan är smörjd är också en stor fördel som gör det enkelt att använda denna motorsåg.

Ja, här finns egentligen hur många fördelar som helst. Det här är en riktigt effektiv och prisvärd motorsåg.

Den här motorsågen passar för den som vill ha en riktigt bra och pålitlig motorsåg som klarar det mesta, och som kan användas länge. Den passar nästan alla, helt enkelt.

Om inte ovanstående motorsåg är den rätta för dig, så finns det förstås många andra motorsågar som också är bra, och som kanske passar dig bättre. Här är några andra av de bästa motorsågarna 2020

Makita EA3201S35A

Denna bensindrivna motorsåg är prisvärd, smidig och enkel att använda. Den har en svärdlängd på 35 centimeter och en bränsletank på 0,4 liter.

Motorsågen är lite mindre, och passar för enklare arbeten. Den är på 1400 W, och har en robust konstruktion. Trots att den här anpassad för enklare jobb så känns den ändå rejäl och högkvalitativ.

Den här motorsågen passar bra för att beskära träd, kapa ved och till andra enklare saker. Även om den inte är överdrivet kraftfull och inte klarar av allt, så är det ändå en väldigt effektiv och bra motorsåg.

Här finns flera smarta funktioner, som EasyStart som är en kombinerad fjäderbelastad starter och optimerad motorstyrning. En annan smidig funktion är Touch&Stop, för enklare handhavande.

Här ingår kedja, kedjeskydd, kombinyckel och svärd. Det här är en perfekt motorsåg för den som behöver en till enklare arbeten, och som vill ha en smidig och lättanvänd motorsåg.

HiKOKI CS40EA(33SP)

Det här är en rejäl, högkvalitativ och mycket effektiv motorsåg för dig som behöver en riktigt bra motorsåg. Den är bensindriven och har en svärdlängd på 33 centimeter. Den har även en kraftfull PureFire motor, som har en låg bensinförbrukning och även låga avgasutsläpp.

Motorsågen har även en sidmonterad kedjesträckare som gör det enkelt att sträcka kedjan, och ett automatiskt smörjsystem.

Den här motorsågen klarar det mesta, och passar för den som kräver en riktigt bra motorsåg. Den kan användas såväl sommar som vinter, och den har automatiskt kedjesmörjning.

Här finns helt enkelt allt man kan tänkas behöva, och lite till. Det här är en rejäl och pålitlig motorsåg som passar alla – även den mest kräsna hemmafixaren, eller proffset som kräver riktigt bra redskap.

Alpina C 38 T

Den här motorsågen är riktigt prisvärd och effektiv. Den har ett svärd på 14″ och passar det mesta – såväl dagliga sysslor som mer avancerade arbeten. Den klarar det mesta, helt enkelt.

Motorsågen har en kraftfull motor och den är snabb och effektiv. Den drivs av bensin och har en motoreffekt på 1,2 kW.

Den här motorsågen passar nästan alla, både den som vill ha en bra motorsåg till ett lågt pris och den som behöver en riktigt effektiv och kraftfull motorsåg som klarar det mesta. Tack vare det låga priset och att den samtidigt är effektiv och riktigt bra så passar den i stort sett alla.

Motorsåg – Batteri eller Bensin

En bensindriven motorsåg väger oftast mer och är mer kraftfull. Den kräver också mer underhåll i form av bensin och olja. Medans en eldriven motorsåg är lättare och enklare att använda vid mindre arbeten.

Inköpspriset för en bensindriven motorsåg är dyrare och kostar också mer i längden p.g.a större service och underhållskostnader.
Inköpspriset för en el eller batteridriven motorsåg är billigare och kostar också mindre i längden.

Ska du kapa grenar eller enkla träd så räcker det oftast med en el eller batteridriven motårsåg men vid större och tyngre arbeten får man inte snåla. Då krävs en bensindriven motorsåg för att arbetet ska kännas enkelt och genomförbart.

Eldrivna motorsågar kräver att man har en sladd till och är därför väldigt otympliga om man ska utföra arbeten långt ifrån sitt hem eller verkstad. I detta fallet fungerar batteridrivna motorsågar bättre om arbetet inte kräver allt för mycket kraft.

Hur använder man en motorsåg?

För att kunna använda en motorsåg på rätt sätt så krävs det att du lär dig hur du använder den innan. Om du ska jobba med motorsåg så krävs det att du tar motorsågskörkort. Då kan du lära dig att hantera motorsågen innan genom att gå kurser. Även om du inte ska ta motorsågskörkort så kan det vara en bra idé att gå en kurs för att lära dig hur du använder motorsågen. Det kan även vara en bra idé att lära sig av någon som är van att använda motorsåg, och som kan visa hur du ska göra. Att använda en motorsåg är ganska avancerat och kan vara farligt, så det är viktigt att man lär sig att hantera motorsågen – antingen genom en kurs eller av någon som är van användare av motorsåg.

Hur förvarar man en motorsåg?

En motorsåg bör förvaras på en plats som är torr, dammfri, solfri och säker. Alla verktyg bör helst vara inlåsta, speciellt om du har barn. Det kan bli väldigt farligt annars. Ska du ställa undan motorsågen en längre tid kan det dessutom vara bra att plocka isär den, rengöra och inspektera. Och förstås, tömma den på bränsle, så gott det går.

Är det farligt att använda motorsåg?

Det kan vara farligt, ja. Egentligen för alla, men framför allt för den som inte är van att använda motorsåg. Av den anledningen måste man ta motorsågskörkort för att få jobba med motorsåg. Använder du den privat och på din egen tomt eller mark så krävs det inte, men däremot kan det vara en bra idé att gå en kurs för att lära dig att använda motorsågen på rätt sätt.

Vad väger en motorsåg?

Motorsågar kan väga allt mellan 2,5 – 10 kg. Att arbeta med en motorsåg är slitsamt för kroppen och om man jobbar dagligen med det så kan man få förslitningar på axlar, nacke och rygg. Det är därför viktigt att inte bara kolla på kraften i ett motorsåg utan också vikten. Försök använda ett motorsåg som är lätt i förhållande till kraft.

Elektriska motorsågar är oftast lite lättare i vikten och är också skonsamma att arbeta med eftersom att de är tystare och vibrerar mindre. Men till vissa arbeten krävs en bensindriven motorsåg och då är det viktigt att kolla vikten.

Mer om motorsågar

En motorsåg kan vara användbar i många olika situationer. Bland annat för att fälla, kapa och kvista träd. Den kan även användas vid många andra sysslor, men för att till exempel fälla och kvista träd är vanligast.

För att använda motorsåg måste man vara 18 år. Om man är fysiskt och psykiskt mogen så får man dock använda en motorsåg när man är 16 år, förutsatt att det inte är ensamarbete. För att få arbeta ensam med en motorsåg krävs det alltid att man är 18 år. Om man arbetar med motorsåg krävs det även att man har motorsågskörkort. För att använda en motorsåg på din egen tomt eller mark krävs dock inget motorsågskörkort.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se