Metallborr – våra bästa favoriter

När du ska borra i metall så behöver du rätt sorts borrar för det, borrar som klarar det materialet. Här hittar du den bästa metallborren.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

ProduktStorlekPrisklass
1. Milwaukee HSS Cobolt DIN 33819 delarMedium
2. Dewalt DT792629 delarPremium
3. Bosch HSS-G19 delarBudget/Medium
4. Dewalt DT591110 delarBudget

Milwaukee HSS Cobolt DIN 338

Rickard på Mekaren

Flerdelad spets med vinkel i 135 grader
Av värmetåligt, koboltlegerat snabbstål
Hög värmetålighet

Prisvärd metallborrsats av hög kvalitet

Denna metallborrsats känns mycket prisvärd, tack vare en kombination av ett hyfsat lågt pris och hög kvalitet – samt många bra egenskaper. Borrsatsen består av 19 delar, och borrarna har en omkrets mellan 1 och 10 mm.

Dessa borrar håller en riktigt hög kvalitet, och är utformade på ett sätt som får dem att passa extra bra för att borra i metall. Den flerdelade spetsen med en vinkel på 135 grader ger bättre centrering, och körnarslag behövs inte.

Metallborrarna är utslipade ur mycket värmetåligt och koboltlegerat snabbstål. De har en glanspolerad yta och en kobolthalt på fem procent. Spiralspåren är av typ N, standardvinkel.

Dessa borrar passar om du ska borra i höglegerad stål och metaller med draghållfasthet över 1000 N/mm2.

Storlekarna som ingår här är: 1×12 mm, 1,5×18 mm, 2×24 mm, 2,5×30 mm, 3×33 mm, 3,5×39 mm, 4×43 mm, 4,5×47 mm, 5×52 mm, 5,5×57 mm, 6×57 mm, 6,5×63 mm, 7×69 mm, 7,5×69 mm, 8×75 mm, 8,5×75 mm, 9×81 mm, 9,5×81 mm och 10×87 mm.

Borrarna levereras i en väldigt snygg och praktisk förvaringsbox, som är både hållbar och dessutom ger en bra uppsikt över borrarna – och gör det lättare för dig att hitta rätt borr.

Det här är helt enkelt en riktigt bra och prisvärd metallborrsats, som passar perfekt för dig som vill ha högkvalitativa borrar med många bra egenskaper – men till ett bra pris.

4.7

Andra metallborrar

Även om metallborrsatsen ovan är riktigt bra, så är det kanske inte den du letar efter. Kanske vill du hitta ett set i en lägre prisklass, borrar i andra storlekar, en borrsats med flera delar eller ett annat märke. Då kanske något av dessa set är rätt för dig, här kan du hitta allt från billigare alternativ till större borrsatser.

Dewalt DT7926

Det här är en stor borrsats med hela 29 delar med runt fäste. Även här ingår förstås en förvaringslåda, som är praktiskt uppdelad i tre olika delar med olika storlekar. Du kan enkelt bläddra mellan de olika delarna och snabbt hitta den borr du behöver.

Här finns många egenskaper som förenklar ditt arbete, till exempel “no spin skaft” som förhindrar att borret slirar in i chucken, och storleksmarkeringar som sitter ovanför fästena för att de inte ska slitas bort. Här finns även en konisk kärna, som ger längre hållbarhet och minskar risken för att borret ska knäckas.

Omkretsen på borrarna är: 1,1.5, 2, 2.5, 3, 3.2, 3.3, 3.5, 4, 4.2, 4.5, 4.8, 5, 5.5, 6, 6.5, 7, 7.5, 8, 8.5, 9, 9.5, 10, 10.5,11,11.5, 12, 12.5 och 13 mm.

Bosch HSS-G

Det här är ett riktigt prisvärt set med 19 borrar, som passar perfekt för den som inte kan eller vill betala allt för mycket för borrar – men som ändå vill ha bra borrar.

Dessa slipade metallborrar har självcentrerande och korsslipad borrspets på 135 grader. Borrarna har följande diameter: 1.0 mm, 1.5 mm, 2.0 mm, 2.5 mm, 3.0 mm, 3.5 mm, 4.0 mm, 4.5 mm, 5.0 mm, 5.5 mm, 6.0 mm, 6.5 mm, 7.0 mm, 7.5 mm, 8.0 mm, 8.5 mm, 9.0 mm, 9.5 mm och 10.0 mm.

Även här ingår en praktiskt förvaringslåda där borrarna är uppradade på flera rader, i storleksordning, så att du enkelt kan hitta den borr du behöver.

Dewalt DT5911

Om du inte behöver så många borrar, då kanske det här setet är rätt val för dig. Här ingår nämligen bara tio stycken metallborrar, och till ett riktigt bra pris dessutom.

Borrarna har omkrets 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 och 10 mm. De levereras dessutom i en praktiskt liten låda, där borrarna är uppradade i storleksordning.

Det här är ett väldigt enkelt set, och med en enkel förvaringslåda, och det är möjligen en nackdel. Borrarna håller hyfsat hög kvalitet, men förvaringslådan är inte fullt lika högkvalitativ. Men med det sagt är det ändå ett prisvärt set.

Detta är alltså ett väldigt bra val för den som inte behöver så många olika storlekar på borrarna, och som inte vill behöva betala så mycket för dem heller.

Mer om metallborrar

När du köper en borrmaskin så tänker du kanske inte så mycket på att olika material kräver olika borrar. Även om borrmaskinen klarar materialet, så behöver du även borrar som gör det. Men det krångliga slutar inte där. När du köper metallborrar så måste du också fundera över vilka metallborrar du behöver.

Om du ska borra i mjukare metaller, som till exempel koppar eller aluminium, så räcker det med vanliga metallborrar. Men hårda material, som rostfritt stål, kräver speciella metallborrar – borrar av kobolt, kromvanadium eller titankarbid. En HSS-märkning betyder att borrarna är tillverkade av hårdare metall.

Utöver det så finns det förstås flera andra saker att tänka på när man köper metallborrar. Inte minst storleken på borrarna, som varierar beroende på hur stora hål du ska borra. Du kan även använda en stegborr, som gör det möjligt att borra olika stora hål med en och samma borr.

Hur många delar innehåller en metallborrsats?

Det går att köpa metallborrar, och även andra borrar förstås, styckvis. De flesta tycker dock att det är smidigare att köpa en borrsats med flera olika storlekar, eftersom det är vanligt att man ibland behöver en mindre borr och nästa gång en lite större, till exempel.

En metallborrsats kan innehålla bara några stycken borrar, men de kan också innehålla flera hundra delar. De minsta seten innehåller ofta fem olika borrar, medan större set kan innehålla omkring 200 delar. Du kan alltså hitta rätt borrsats för dig, oavsett om du bara vill ha några stycken borrar eller om du vill ha ett par hundra.

Måste man ha speciella borrar för metall?

Ja, oftast krävs speciella borrar för att borra i metall – speciellt om du ska borra i hårda metaller. Om det handlar om mjukare metaller så kan det ibland räcka med en vanlig spiralborr. För hårdare metaller behöver du ofta speciella metallborrar, som är tillverkade av speciella material – till exempel kobolt. Metallborrar har även en speciell vinkel, som gör det möjligt för dem att skära igenom hårda material.

Något annat som kan vara bra att tänka på är att du kan använda metallborrar till trä och andra lättare material, men du kan däremot inte använda träborrar för metall. Det kan alltså vara en bra idé att satsa på metallborrar, förutsatt att du ibland borrar i metall. Det allra bästa är förstås att ha borrar till olika material, men om du väljer mellan trä och metall så är det sistnämnda det bättre alternativet – förutsatt att du borrar i metall ibland.

Vad kostar metallborrar?

En metallborrsats kan kosta allt från någon hundralapp, och upp till flera tusenlappar. Köper du metallborrar styckvis så kan de kosta någon tia, men de kan även kosta flera hundra. Precis som med andra verktyg och tillbehör till verktyg så är det sällan en bra idé att välja den billigaste man kan hitta, men du bör heller inte betala för mer än vad du behöver. Utgå alltså från dina behov, och välj den som passar dig bäst.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se