Bästa luftavfuktaren 2022 – Avfuktare (bäst i test) för källare och badrum

Produkt | Max Arbetsområde | Passar |
1. Woods MDK11 | 50 m² | I ett bad/tvättrum |
2. Woods SW22FM | 100 m² | I en källare |
3. Acetec EvoDry 6H | 100 m² | Kalla utrymmen |
4. Drybox X2E 700 | 250 m² | Stora utrymmen |
Det finns många olika anledningar till att du behöver en luftavfuktare och många söker efter den modell som passar sitt specifika behov. Jag har testat fyra olika luftavfuktare i detta test. Innan jag går igenom modellerna och testerna har jag valt att börja med att granska de tekniska delarna som skiljer sig en hel del åt. Jag har försökt tänka på många olika användningsområden. Det kan vara för att få bort fukt ur källare, våtrum, till byggprojekt eller båten. Att välja bästa luftavfuktaren var inget enkelt jobb då tekniken och storlekarna varierar mycket. Men jag har nu hittat fyra modeller som jag tycker är de bästa luftavfuktarna på marknaden 2022.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Läs mer: Bästa skruvdragaren
Läs mer: Bästa röjsågen
Woods MDK11 – Bästa avfuktaren för tvättstugan

Woods MDK11 är en liten, smidig och ovanligt väldesignad pryl för att vara en avfuktare. Jag tyckte inte det var helt lätt att hitta dessa samlade egenskaper hos en luftavfuktare som inte låg i en högre prisklass. Det är en av anledningar till att jag valde ut denna som den bästa avfuktaren 2022. Priset ligger på dryga 2 000 kronor och ger verkligen valuta för pengarna.
Omdöme
Vill du ha något som kan stå framme i badrummet utan att störa så är denna modell ett bra val. Den är relativt tyst med max 46 dB och har en lättanvänd LCD-display. Den något snålt tilltagna tankvolymen på 1,8 L kan såklart vara ett störningsmoment, då man kan komma att behöva tömma den ofta. Inte idealiskt i den stora familjen där alla är stressade. Däremot så kan man ansluta en slang till den om man vill slippa det problemet och avleda vattnet direkt till en golvbrunn, vilket jag tycker är riktigt smidigt. En timerfunktion och automatik för att enbart köras då behovet finns är ytterligare några plus som denna modell har. Jag ser även timerfunktionen och automatiken som en säkerhetsåtgärd, då det är lätt att glömma att stänga av den när man är lite stressad.
Snabbfakta
Max arbetsområde: 50 m².
Rekommenderat arbetsområde: 2-30 m².
Avfuktning vid 30ºC & 80% RF: 10 L/dygn.
Effekt: 210 W.
Servicebehov: Filterbyte en gång per år.
Woods SW22FM – Bästa avfuktaren för källaren

För de lite större utrymmena så finns denna modellen från Woods. Den passar för källare upp till 100 m² och fungerar ner till 2 plusgrader. Källare tenderar att vara lite fuktigare i framför allt hus från 1950 till 1970-talet. Jag anser att man kan vara lite extra noggrann med att se till att hålla källaren så torr som möjligt. Det är där det lätt uppstår problem med fuktskador, då det ofta finns vattenrör som leder till kondens beroende på väder. Ibland kan husets dränering inte vara tillräcklig när det regnar mycket eller snön börjar smälta bort. Bäst i test för källaren. Prisnivå ca. 4 500 kr.
Omdöme
Denna modellen har likt andra från Woods filter för att effektivt ta bort mögelsporer, damm och annat. Denna modell ger även en värmepumpseffekt. Det vill säga att du får mer energi tillbaka i form av värme än elen du matar den med. Med en effekt under 200 watt så är det heller ingen storslukare av ström. Den har en stor tank med möjlighet till att koppla på slang. Den är också lättflyttad i och med att den står på hjul. Här får du en bra luftavfuktare när du behöver det där lilla extra. Byter man filtret en gång per år så erbjuder Woods förlängd garanti i upp till 6 år vilket ger ett plus i kanten.
Snabbfakta
Max arbetsområde: 100 m².
Rekommenderat arbetsområde: 10-60 m².
Avfuktning vid 30ºC & 80% RF: 13,5 L/dygn.
Effekt: 145-190 W.
Tankvolym: 11,4 L.
Ljudnivå: 37-56 dB.
Servicebehov: Filterbyte en gång per år.
Acetec EvoDry 6H – sorptionsavfuktare

Om man har behov av att avfukta kalla utrymmen så behöver man tekniken som en sorptionsavfuktare ger. Acetec EvoDry 6H fungerar ända ner till minus 20 grader. Den är kompakt och portabel, vilket gör att den passar till både sommarstugan, båten eller exempelvis garaget. Båten kan vara en fuktsamlare om du inte har den stående förvarad inomhus. Många gånger är det bra att satsa lite mer på avfuktaren till båten. När det blir fuktigt börjar det gärna lukta unket. En otrevlig lukt som kan ta tid att blir av med om man bara ventilerar. Pris ca. 8000 kronor.
Omdöme
Installation och skötsel är enkel med Acetec EvoDry. Det som krävs är att du avleder den fuktiga luften med inkluderad slang till friskluftsventilen eller liknande. Hygrostaten som mäter luftfuktigheten kan ställas in för att starta mellan 40 och 90 procents luftfuktighet vilket ger ett bra spann att ställa in efter behov. Den låg ljudnivån är mycket positivt, men garantin tycker jag var i kortaste laget för en sorptionsavfuktare. Jag anser att två års inskicksgaranti och tre år på slitage delarna kanske inte är helt rimligt. Samtidigt tycker jag den är av den kvalitén och har de funktioner som gör att den bör vara med när jag utser den bästa luftavfuktaren. Sköter man den korrekt så kommer den att hålla länge.
Snabbfakta
Ljudnivå: 51 dB.
Avfuktning vid 20ºC & 60% RF: 6,1 L/dygn.
Effekt: 25 W vid fläktdrift och 560 W vid avfuktning.
Vikt: 4,9 kg.
Servicebehov: Filterbyte en gång vartannat år.
Drybox X2E 700 – Bästa avfuktaren för krypgrund

Min sista testmodell är en adsorptionsavfuktare för de större ytorna. Drybox X2 passar för att torka upp krypgrunder och andra utrymmen upp till 250 kvadratmeter. Drybox passar både för att påskynda luftavfuktning vid nybyggnation som för att skademinimera redan fuktskadade byggnader. Drybox är därför mest lämpad för den som behöver en rejäl avfuktare för stora ytor och som absorberar mycket fukt snabbt. Den är rejäl och klarar mycket varpå jag tycker att den är ett självklart val att prova när jag testar bästa luftavfuktare. Pris dryga 13 000 kronor.
Omdöme
Med 19 liter per dygn och kapacitet för hela 250 kvadratmeter är detta den största modellen jag testat. I sammanhanget så ligger prisbilden fortfarande relativt lågt för vad sorptionsavfuktare kostar med denna kapaciteten. Vissa av de större modellerna kan gå på över 100 000 kr men, då är det mer för större byggen. Men har man ett eget byggprojekt, eller problem med fukt i huset, så kan det vara värt att införskaffa denna modell istället för att hyra en proffsmaskin.
Drybox finns även i mindre och större modeller beroende på behov. Den har en fullt inställbar hygrometer och program för att maskinen ska sköta sig själv. Genom att luftkanalerna är separerade så skapas även ett undertryck som förbättrar luftkvalitén i hela huset. Drybox fungerar även för mer permanenta installationer om man har problem med fuktinträngning i krypgrunder eller liknande. Tyvärr har även denna en lite kort garantitid på två år.
Snabbfakta
Ljudnivå: 52 dB.
Effekt: 805 W.
Torrluftsmängd: 250 m3 / timme.
Våtluftsmängd: 35 m3 / timme.
Servicebehov: filterbyte 1-2 gånger per år eller 350 driftstimmar beroende på miljö och damm.
Bäst i test avfuktare 2022
1 Woods MDK11- bäst för tvättstugan och bäst design
Snygg och kompakt med lättanvänd LCD-display som passar utmärkt till en mindre tvättstuga eller ett badrum. Denna modell kommer till ett överkomligt pris och med bra inbyggd teknik. Den är perfekt till privatpersoner som vill förebygga fukt. Då den är smidig så är den lätt att stoppa undan om den stundtals inte behövs. Du kan också smidigt ta med den när du ska till fritidsboendet som stått på låg värme och behöver lite avfuktning.
Finns hos Proffsmagasinet
2 Woods SW22FM- bäst för källaren eller stora tvättstugan
Med en liten högre prislapp så får man rätt mycket mer maskin för pengarna och mycket av priset går att räkna hem i form av värmepumpseffekten. Lätthanterlig då den står på hjul och klarar hela källaren galant. Du kommer få en perfekt torr känsla genom tekniken så därför kan det vara det bästa alternativet också för dig som har en gillestuga i källaren.
Finns hos proffsmagasinet
3 Acetec EvoDry 6H- bästa avvägning kompakthet och effekt
När jag testat har jag försökt måla upp olika scenarion, och därför anser jag denna är den bästa luftavfuktaren när det kommer till kompakthet och effekt. Oavsett om man behöver den till båten, husbilen eller fritidshuset så är detta ett bra budgetval bland sorptionsavfuktare. Ett bra val för den som som vill ha något smidigt och som inte är i vägen helt enkelt. Den är enkel att installera och flytta på om behovet skiftar.
Finns hos Proffsmagasinet
4 Drybox X2- bästa för husprojektet
När det kommer till större projekt så ställs man ofta inför om man ska hyra eller köpa maskiner. Fördelarna med en inhyrd proffsmaskin kan såklart vara fler om det är ett temporärt problem som behöver lösas. Tyvärr är ju fuktskador något som kan ta tid att åtgärda och köper man denna maskin så kan man behålla den i många år för att förbättra luftkvaliteten i hela huset och samtidigt vara på säkra sidan att fukten inte kommer tillbaka i första taget. Modellen kan också vara bra att sätta in om det blir fukt i exempelvis en krypgrund vilket tyvärr inte är ett helt ovanligt problem. Så när det kommer till större husprojekt eller vid större problem skulle jag själv välja Drybox.
Finns hos Proffsmagasinet
Vilken luftavfuktare ska man välja?
För inomhusbruk i uppvärmda utrymmen så är kondensationsavfuktare utan tvekan vad som ger mest för pengarna. Men finns behovet för att använda maskinen i icke uppvärmda utrymmen så krävs det att man går upp ett snäpp till sorptionsavfuktare.
Vad kostar en luftavfuktare?
Det är ganska stort prisspann mellan luftavfuktare och om man går upp i de riktiga maskinerna som proffsen använder når man sexsiffriga prislappar. Nu är det inte så ofta att det behovet föreligger för några andra än ventilationsfirmor och byggbolag. Behöver man förbättra luftkvaliteten inomhus och hjälpa tvätten att torka så kommer man undan med några tusenlappar. När det kommer till att förebygga och renovera fuktskador så bör man såklart titta närmare på de lite dyrare modellerna.
Vad är det för skillnad på luftavfuktare?
Tekniken är i princip densamma och filtersystemen fungerar likandat. Det man bör göra är att titta på effekten i watt och övriga specifikationer så att man köper en modell som passar till sina behov. Många gånger framgår det tydligt på specifikationerna vad modellen klarar och kan användas till.
Vad är en luftavfuktare bra för?
En luftavfuktare används för att minska den relativa luftfuktigheten och är både bra för att minska riskerna för allergier och astma. En luftavfuktare kan också skydda bostäder eller lokaler genom att bekämpa fukt och förhindra fuktskador. Där behöver jag dock flika in att om du har stora problem med fukt kan du behöva vidta andra åtgärder än att bara använda dig av en luftavfuktare.
Luftavfuktare kan vara ett bra sätt att skydda lokaler och fordon mot rostangrepp då luftfuktigheten kan skilja sig åt beroende på årstid. Många använder också luftavfuktare i fritidsbostäder som står tomma under längre perioder då det även hjälper mot den doft som kan uppstå när en bostad stått tom länge.
Luftavfuktare som komplement till ventilation
Torkar du exempelvis tvätt inomhus kan luftfuktigheten snabbt bli ett problem som du bör ta på allvar i ett tidigt skede. Ibland räcker inte ventilationen fullt ut eller så bildas det kondens under kortare perioder. En luftavfuktare kan vara bra att ta till när det är hög luftfuktighet utomhus. Fuktig luft för lättare med sig kontamineringar såsom mögelsporer och är en vanlig anledning till att man kan komma att utveckla astma eller andra luftrörssjukdomar. Det finns luftavfuktare för olika behov och ändamål. Från mindre modeller till badrummet eller den lilla tvättstugan, till större maskiner för att åtgärda fuktskador i byggnader.
Vilka tekniker används på luftavfuktare?
Det finns flera olika tekniker som alla har sina för- och nackdelar. För detta testet har jag valt ut två stycken sorptionsavfuktare och två kondensationsavfuktare ur olika prissegment. Låt oss se hur de står upp mot varandra och vad som skiljer dem åt.
· Sorptionsavfuktare använder sig av en teknik som inbegriper att använda absorbent och varmluft i kombination. Man blåser den fuktiga luften genom absorbenter som roterar på en platta och i andra änden så blåser man varmluft för att torka ur absorbenter.
· Varmkondensering är en teknik där man fångar fukten i en absorbent i ett slutet system. Fördelen med ett sådant system är att man på ett energieffektivt sätt kan avfukta både varm och kall luft. Detta behövs exempelvis i krypgrunder med fukt och vid liknande ändamål där luften är kall.
· Kondensationsavfuktare är dock det vanligaste använda i uppvärmda utrymmen då det är både billigare och kräver litet till inget underhåll. Tekniken i dessa är liknande ett kylskåp. Fukten kondenserar mot kylelementets yta och leds sedan bort.
I mindre utrymmen kan man alternativt välja saltavfuktning. Då krävs ingen ström och det passar ofta bra i mindre utrymmen såsom båtar och bilar.
Sammanfattning
En luftavfuktare är ett bra sätt att undvika mögelskador som uppstår på grund av fukt. Det kan vara allt från kondens som uppstår när du duschar till större fuktproblem vid byggen. Källare är också ofta ansatta av fukt och kan behöva avfuktas. Då det finns så många modeller för både privat och professionellt bruk kan det vara svårt att hitta exakt rätt. Jag testade flera olika men har försökt hålla mig inom rimliga summor.
Däremot, om du tycker du har problem med fukt och luftavfuktaren inte riktigt löser problemet ska du kontakta ett företag som inspekterar och undersöker närmare. En luftavfuktare bör inte heller ses som ett alternativ till god ventilation i bostaden utan som ett komplement. Däremot är det aldrig en dålig idé att ha någon form av luftavfuktare att ta till hemma. Satsa då på en liten och smidig som du kan ta fram vid behov.
De olika avfuktarna i det här testet har alla sina platser vid olika behov. Tekniken som används för en maskin för inomhusbruk är ofta densamma. Detta av en bra anledning, nämligen att det är en beprövad, ekonomisk och effektiv teknik.
Kondensationsavfuktare har visserligen en kortare livslängd än sorptionsavfuktare. Men köper man en maskin av god kvalité så bör den hålla över decenniet iallafall. Sorptionsavfuktare har färre rörliga delar och i regel så klarar de sig i 20 år utan större problem. Om man är noggrann med att byta filtret i rätt tid så förbättrar man inte bara luftkvaliteten, utan förlänger samtidigt även livslängden på avfuktaren. Det som dock har varit negativt för samtliga testmodeller har varit garantitiden. Woods har något bättre villkor än konkurrenterna, men jag tycker ändå att man borde få bättre villkor än de som ges. Sorptionsavfuktarna har teknik som ska hålla väldigt länge, och tar bra betalt för den också. En garantitid på två till tre år är verkligen inget som imponerar i sammanhanget.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se