Lödkolv – våra bästa favoriter

Idag finns det flera alternativ bland lödkolvar som inte fanns förr. Jag har testat några modeller som man inte behöver något vägguttag för att använda. Det är rätt smidigt med de bättre alternativen för lödning som finns på marknaden idag. Utbudet på den svenska marknaden är dock inte väldigt stort, och söker man specialverktyg för att exempelvis löda kretskort så får man söka sig till specialbutiker eller den internationella marknaden. Dock så finns det allroundverktyg som man kan använda även till finliret om behovet inte är jättestort och motiverar inköp av ett specialverktyg. Nedan listar jag mina topp tre favoriter bland de lödkolvar som finns tillgängliga på marknaden just nu.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Produkt Cirkapris Kategori
MILWAUKEE M12 SI-0 900 kr Bästa budgetvalet
MILWAUKEE M12 SI-201C 1500 kr Bäst i test
SIEVERT Promatic 337030 3300 kr Bäst vid plåtarbeten

 


MILWAUKEE M12 SI-0 Lödkolv – Bästa budgetvalet

En smidig och nätt lödkolv med 12 Volts batterier som passar för alla Milwaukeesmaskiner. Tre olika låspositioner på 0, 45 och 90 grader gör att man lätt kommer åt att göra en bra lödning. Den blir varm på 20-30 sekunder och man byter tipp enkelt utan verktyg. Man får även en LED-indikator för att visa när den uppnått arbetstemperatur och när den svalnat samt riktigt bra LED-belysning. 

 Snabbfakta

Pris: Ca. 900 kronor utan batterier och laddare

Effekt och batterispänning:  90W, 12 V

Temperaturområde: 400 grader

Garanti: 3 år om man registrerar verktyget 

 

MILWAUKEE M12 SI-201C – Bäst i test

Detta är samma verktyg som mitt bästa budgetval men för lite extra pengar får man även med ett 2Ah – batteri, laddare samt väska. Smidigt med allt i ett paket om man inte redan har   laddare och batterier hemma. Dessutom blir det lite billigare att köpa hela paketet än att köpa tillbehören separat. Jag gillar att den blir varm snabbare än min gamla klassiska 230 volts-lödkolv och att spetsen är enkel att byta ut utan verktyg.

Snabbfakta

Pris: Ca. 1500 kronor

Effekt och batterispänning:  90W, 12V

Temperaturområde: 400 grader

Garanti: 3 år om man registrerar verktyget

Vikt med batteri: 0,5 kg

SIEVERT Promatic 337030– Lödkolv för proffs

Denna modell är till skillnad från de tidigare inte elektrisk utan gasdriven. Med ett arbetstryck på två bar och utrustat med ett effektivt vindskydd som kapslar in lågan så får man en väldigt precis låga utan risk för att bränna kringliggande material. Den passar för plåtarbeten och användning av lödbult. Ett ergonomiskt handtag i komposit får man även med denna modell. Modellen är inget för användning till finlir på kretskort eller mindre elkablar, utan denna maskin är avsedd för större arbeten. För bra plåtarbeten som kräver lödning är denna modell ett utmärkt val.

Snabbfakta

Pris: Ca. 3300 kronor

Effekt: 1,8 kW

Förbrukning vid 2 bar: 140g/h

Vikt: 0,83 kg

Att tänka på när du köper en lödkolv

I det här testet har jag inte tagit med de enklare 230 volts lödkolvarna som man även kan köpa för en mindre slant. Har man ett litet behov och sällan använder lödkolv så kan det såklart vara svårare att motivera ett högre pris. Men att det är smidigt med batteridrift det kommer man inte ifrån, speciellt om man ska använda lödkolven någon annanstans än på verktygsbänken. Man får även se till behovet såklart. En gasdriven lödkolv som den som är med i testet behövs inte för den som inte jobbar med just plåtarbeten som lödkolven är avsedd för.

Det finns även variationer i storlekar och användningsområden. För att löda kretskort och liknande är det oftast bäst med en som är specifikt avsedd för detta. Detta i huvudsak med tanke på vikten, även ett halvt kilo för en batteridriven kan bli mycket om man precisionslöder på kretskort ofta. Samtidigt så fungerar det att använda en allround-maskin om man saknar en lödkolv speciellt för ändamålet.

Pris på lödkolv

Lödkolvar finns i alla prisklasser från några hundralappar upp till 4 000 kronor. Jag uppskattar att slippa sladdar, och att ha en batteridriven som komplement eller som enda lödkolven i verktygslådan är inte att underskatta. Jag tycker det är en liten investering för något som man använder så pass ofta ändå. För proffsiga plåtarbeten så är det nästan krav på en gasdriven lödkolv för flera olika användningsområden.

Kvalitet

Jag har inte funnit något att klaga på när det kommer till kvaliteten på testmodellerna. Tvärtom känns samtliga som välbyggda maskiner som kommer att hålla länge. Nu har jag tittat på den svenska marknaden i testet, men internationellt så finns det ett större utbud där kvaliteten kan vara skiftande.

Varumärke

Jag hittade enbart kvalitetsmärken på den svenska marknaden och köper man ett välkänt märke så lär man inte bli besviken. Milwaukee gör bra batteridrivna maskiner och Sievert är ett välkänt märke inom gasverktyg. Internationellt så finns det såklart ett större utbud av märken, men köper man från mindre okända tillverkare så bör man vara beredd på att kvalitén kan bli lidande.

Vilken lödkolv ska man välja?

Har man behovet av en gasdriven för plåtarbete så är det ett självklart val. Men annars så handlar det främst om man vill betala för batteridriften. Jag personligen uppskattar mycket att slippa sladdarna som ofta är i vägen. Batteridrift innebär dessutom att man kan ta med verktygen överallt, även där det inte finns tillgång till ett eluttag. När det kommer till olika märken så är det bra att hålla sig inom samma märke då batterierna normalt sätt passar med olika verktyg från samma tillverkare.

Hur mycket kostar en lödkolv?

Som du ser i testet så får man en bra batteridriven lödkolv för under tusenlappen exklusive batterier och laddare. Det finns såklart billigare 230 volts-varianter att köpa, men det är inte en stor investering för smidigheten som kommer med batteridrift. Precis som med alla andra gasverktyg så kostar såklart en gasdriven lödkolv en slant, men det är ett viktigt verktyg för ett proffsigt utfört arbete. 

Kan jag använda lödkolven till alla sorters lödjobb?

Som jag sagt tidigare i texten så är gasdrivet avsett för de större jobben och passar inte för mindre och mer detaljstyrda arbeten. Milwaukee-lödkolven i testet är den som passar till flest sorters arbeten. Spetsen är utbytbar och man kan använda den till ett brett spektrum av olika arbetsmoment. Den går bra att även löda på kretskort med, men om man gör det mycket ofta så kanske man väljer att leta efter en mindre modell.

Sammanfattning – bästa lödkolv 2022

En lödkolv är en sådan där sak som man inte saknar förrän den verkligen behövs. Men när man har en tillgänglig så löser den massor med problem som man annars fått försöka fixa med olika bra resultat. Eltejp och sockerbitar för en trasig svagströmsledning är exempelvis något som man inte behöver bekymra sig om längre. Mycket går att löda med goda resultat om man har en bra lödkolv.

För plåtarbeten som kräver riktiga maskiner kommer man oftast inte så långt utan en gasdriven lödkolv. Vill man ha ett bra resultat så är lödning ett av de bättre alternativen för att   sätta ihop plåt utan risk för läckage. En bra lödkolv gör skillnaden mellan proffsarbete och hemmafix mindre uppenbar för att säga det milt.

Här hittar du återigen länkar till de, enligt mig, topp tre bästa lödkolvarna 2022:

MILWAUKEE M12 SI-0

MILWAUKEE M12 SI-201C

SIEVERT Promatic 337030

 

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se