Limpistol – våra bästa favoriter

Produkt | Anslutning | Prisklass |
Bosch DIY Gluey | Batteridriven | Ca 450:- |
Ironside 100835 | Batteridriven | Ca 1 700:- |
Rapid EG320 | Nätansluten | Ca 800:- |
Rapid CG270 | Nätansluten | Ca 350:- |
En limpistol är ett riktigt användbart verktyg när du fixar hemma, och den har många användningsområden. Här hittar du bästa limpistolen.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.
Läs mer: Bästa skruvdragaren
Bosch DIY Gluey

Smidig och lättanvänd limpistol med många tillbehör
En limpistol kan användas för många olika saker, och ibland kan man behöva utgå från användningsområdet när man väljer limpistol. Här tänker jag främst fokusera på sådana limpistoler som används för mindre projekt i hemmet, ett redskap för hemmafixaren helt enkelt. Trots detta är den bästa limpistolen jag hittade egentligen främst anpassad för pysselprojekt, och kanske inte alltid lämpad för hemmafix.
Men med det sagt så går det alldeles utmärkt att använda denna limpistol även för många mindre projekt hemma, för att laga saker och fästa saker. Den här lilla pennformade limpistolen från Bosch har dessutom två stora fördelar – dels smidigheten och den ergonomiska designen, och dessutom är den sladdlös och smidig att använda.
Den här limpistolen är väldigt kompakt och bekväm att använda – den är faktiskt rolig att använda, eftersom den gör alla projekt väldigt enkla. För pysselprojekt är det här ett riktigt bra och lyxigt redskap, för andra projekt – som till exempel lagningar – är den ett smidig och enkelt verktyg som ändå klarar hyfsat mycket.
Det här är den perfekta limpistolen för dig som inte vill behöva anpassa dig efter en sladd, hålla koll på eluttag och flytta runt saker för att nå fram. Den här kommer åt överallt, väger nästan ingenting och är otroligt smidig och bekväm att använda. Den är också ett utmärkt val för dig som vill ha en limpistol som är enkel att ta med, och tar ytterst lite plats – oavsett om du använder den, lägger undan den eller tar med den på resan.
Här ingår också en hel del tillbehör: En USB-kabel, en USB-laddare, två stycken 1,2 volts uppladdningsbara batterier, åtta stycken transparenta limpatroner, sju stycken färgade limpatroner och fem stycken glittriga limpatroner.
Det här är alltså även ett bra val för dig som vill kunna dela limpistol med någon som behöver en för pyssel, eller om du själv har diverse pysselprojekt ibland. Den är perfekt när du ska bygga enklare saker, laga något som har gått sönder, sätta upp sådant som inte väger allt för mycket eller behöver hjälp att hålla upp något tills du har satt fast det.
Andra limpistoler
Om limpistolen ovan inte är rätt val för dig så finns det förstås många andra limpistoler att välja mellan, som också är riktigt bra. Här hittar du billigare modeller, dyrare modeller, andra märken, andra funktioner och en hel del annat. Kanske behöver du en limpistol som klarar lite mer, eller också så föredrar du en annan utformning eller kanske en limpistol som inte behöver laddas. Förhoppningsvis kan då någon av dessa vara rätt val för dig.
Ironside 100835

Det här är en rejäl med samtidig kompakt limpistol på 450 W, som klarar lite mer men fortfarande är väldigt smidig. Det här är en perfekt limpistol för alla tänkbara projekt i hemmet.
Uppvärmningstiden är runt två minuter, och den är utrustad med elektronisk temperaturreglerings kontroll med energisparläge vilket gör att den får en hög verkningsgrad . En annan stor fördel är att den kan stå själv, så det är enkelt att ställa ifrån sig den men samtidigt ha den nära till hands. Trots sin robusta konstruktion så är denna limpistol lätt, och den är även väldigt enkel att använda.
Det här är en väldigt effektiv limpistol, som även håller riktigt hög kvalitet och har en lång livslängd. Det här är alltså ett bra val för dig som vill ha riktigt bra verktyg som klarar det mesta, och som håller länge. Med den här limpistolen har du ett pålitligt redskap för många olika projekt.
Ironside 100835Rapid EG320

Det här är en limpistol med många fördelar: Den ger 1000 gram lim per minut, den har en låg vikt, den är enkel att använda och den har ett utbytbart munstycke. Uppvärmningstiden är fyra minuter, och den har en konstant temperatur på 195 grader.
Här ingår ett ställ för mobilt bruk och ett ställ för stationärt bruk. Denna limpistol används med 12 mm limstavar, och den fungerar med lim av EVA och Polyamid. Den har en effekt på 120 watt, och en strömkabel på 1,75 meter. Den har även ett ergonomiskt handtag, och 4-fingers avtryckare.
Rapid CG270

Det här är en väldigt prisvärd och mångsidig limpistol som passar för många olika projekt – både inomhus och utomhus. Den har en urdragbar sladd, vilket gör det enkelt att nå så långt du behöver nå. Du kan limma i sju minuter innan sladden behöver pluggas in igen.
Den här limpistolen erbjuder dessutom såväl hög komfort som hög precision, tack vare det gummerade handtaget och en förbättrad limmatning. Här är även munstycket avtagbart och utbytbart, så att du alltid kan ha rätt munstycke beroende på vad du ska göra.
I denna limpistol använder du 12 mm limstavar, och uppvärmningstiden är tre minuter. Den här limpistolen väger dessutom väldigt lite – endast 0,34 kg. Här ingår dessutom ett justerbart ställ.
Det här är rätt val för alla som vill ha en prisvärd och enkel limpistol, som är enkel att använda och är riktigt effektiv för många olika ändamål.
Mer om skruvdragare
En limpistol kan komma till användning vid många olika tillfällen, och det är ett måste att ha en sådan hemma – för både hemmafixare och proffs. Den kan användas till pyssel, men även till många olika projekt i hemmet.
När du ska köpa en limpistol bör du börja med att fundera på vad du ska använda den till. Vilken du ska välja beror nämligen till stor del på vad den ska användas till. En enklare modell passar oftast bäst till pyssel och enklare projekt, medan andra limpistoler kan klara betydligt mer. Men här handlar det även till stor del på vilka limstavar man väljer.
På en del limpistoler kan man byta ut munstycket, vilket också kan vara praktiskt om man vill kunna använda den till många olika saker. Men det är inte alltid nödvändigt att ha en sådan funktion – de flesta limpistoler fungerar ändå för en hel del, och om du ofta gör liknande jobb med limpistolen så behöver du förmodligen varken olika munstycken eller olika limstavar.
Det kan alltså vara en bra idé att börja med att fundera över vad du kommer att använda limpistolen till. Räcker det med en väldigt enkel limpistol, eller behöver du en lite bättre? Behöver du några speciella funktioner? Vill du ha en billig, eller en högkvalitativ?
Vad ska man tänka på när man använder en limpistol?
Att använda en limpistol är enkelt, men det finns en del saker som är bra att tänka på när du ska använda den. Först och främst så blir limmet och den främre delen av limpistolen väldigt varm, så var försiktig när du använder den och undvik att limmet droppar på dig och undvik att röra vid den främsta delen av limpistolen. Tänk också på att inte lägga den någonstans där barn kan nå den när den är inkopplad. Använd gärna handskar när du använder den.
Tänk också på att limmet stelnar väldigt fort, så du bör planera limningen innan du tar på limmet. När limpistolen är inkopplad så kan du ställa ifrån dig den medan du förbereder, men när du väl trycker ut limmet så stelnar det väldigt fort och då bör du snabbt kunna sätta ihop delarna som ska limmas. En fördel med en limpistol är dock att det ofta är enkelt att få bort limmet om det har blivit fel, när det har stelnat så blir det nämligen som en liten klump som ofta går att få bort. Vänta tills det har svalnat innan du tar bort limmet.
Vad använder man en limpistol till?
En limpistol kan användas till många olika saker. Vid pyssel är limpistolen många gånger ett måste, men den fungerar även utmärkt för många andra projekt i hemmet – allt från att laga saker som har gått sönder till att limma fast reglar och mindre saker, och allt däremellan.
Om du ska skruva eller spika fast något så kan limpistolen användas för att hålla kvar det tills du har hunnit spika eller skruva fast det. En limpistol kan användas till många fler saker än vad man tror, och många gånger håller det mycket bättre än vad man tror. Det finns även olika lim för olika ändamål.
Vad kostar en limpistol?
Det finns limpistoler som kostar några tior, men också de som kostar flera tusenlappar. Priset beror till stor del på vilket märke du väljer, men också hur avancerad och effektiv limpistol du behöver. För en hemmafixare behövs sällan en dyr limpistol, men om du vill ha en högkvalitativ limpistol som klarar en hel del och håller länge så kan det vara en bra idé att välja en lite dyrare – för några hundralappar åtminstone.
De allra billigaste limpistolerna passar oftast bäst för pyssel, och möjligen enklare projekt – som att laga mindre saker. Vill du ha en limpistol som klarar lite mer kan det vara en fördel att välja en som kostar lite mer, och om du även behöver en limpistol i ditt arbete eller för mer avancerade projekt så kan det vara en bra idé att välja en ännu dyrare.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se