Kompressor – våra bästa favoriter för garaget

Jag försöker att i största mån använda mig av pneumatiska verktyg i min verkstad då man brukar få mest kvalité för pengarna i ett brett sortiment av olika verktyg. Det kräver en bra kompressor som klarar av att driva verktygen och allt annat man kan behöva tryckluft till. Det är rätt skönt att slippa köra till macken för att kolla lufttrycket i däcken eller för att kunna blåsa bort damm från en arbetsyta.

Jag kommer i det här testet fokusera på fyra olika 230 Volts kompressorer. Det finns även små batteridrivna för den som bara behöver pumpa däcken utan ström tillgängligt vilket kan vara smidigt. Men eftersom jag hittade en del intressanta 230 Volts-modeller som är ganska så lätta att transportera så föll de batteridrivna bort från urvalet. Vill ni köpa en mindre kompressor kan ni kolla här

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

ProduktMax arbetstryck
1.Nardi Extreme 3T2CV140010 bar
2.Senco AC45048 bar
3.Metabo Mega 400-50 W10 bar
4.Fiac FX225 Kit8 bar

 

Nardi Extreme 3T2CV1400 – Bästa kompressorn för hemmabruk


 

Denna modell från Nardi är en kompakt maskin som även har bra med kraft för sin lilla storlek. Pris dryga 11 000 kronor.

Produktrecension 

Jag hade inte så stora förhoppningar på denna eftersom tankvolymen är på enbart 5 liter, ska jag behöva att stå och vänta på ny påfyllning hela tiden? Storleken är enbart 530 x 310 x 390 mm och fem liter luft gör man av med på under halvminuten när man använder luftverktyg. Dock så visar sig att den extra kraften gör att man kommer långt ändå. Den klarade visserligen inte av mina största slipmaskiner men många av de mindre verktygen gick bra. 

Här har man satsat på hela två hästkrafter och det märks. Enligt specifikationerna så klarar den av att ge 260 liter per minut vid 6 bar så när man fick avbrott så tog det inte många sekunder innan man kunde köra igen. Kompressorn är oljefri och är i gjuten aluminium med värmebehandlade komponenter samt med avancerad komprimeringsteknik. Slutsatsen blir att den här kommer att hålla länge utan större behov av service. Det lilla formatet gör den perfekt för transport även i den mindre arbetsbilen.

Snabbfakta

Max arbetstryck: 10 bar.

Ljudnivå 4m: 71 dB.


Senco AC4504 – Bästa kompressorn för mindre verktyg

En modell från Senco som är enkel att transportera. Ett litet format till ett bra pris på under 3 500 kronor.

Produktrecension 

Med ett lägre pris kommer lite lägre specifikationer. Den här modellen klarar av att ge 45 liter per minut, har en tankvolym på 4 liter och en effekt på 230W. Den här klarar inte av att driva luftverktyg med högre krav, men duger utmärkt till exempelvis en spikpistol om man inte har för bråttom med skjutandet. Låg vikt och litet format med bärhandtag gör den enkel att transportera och även denna modell är oljefri vilket ger ett lågt underhållsbehov. 

Snabbfakta

Vikt: Ca 11 kg.

Mått (LxBxH): 370 x 330 x 350 mm.

Ljudtrycksnivå: 53 dB.

Max arbetstryck: 8 bar.

Metabo Mega 400-50 W – Bästa kompressorn för garaget

Metabos Mega serie är kompressorer för krävande arbete 400-50 W är inget undantag. Pris ca 11 000 kronor.

Produktrecension 

Denna modell har en tankvolym på 50 liter och en effekt på nästan 3 hästkrafter. Med remdriften får man låga varvtal och en jämn drift i arbetet. Filtertrycksbegränsaren med manometer ger ett reglerbart och anpassat arbetstryck. Tryckbehållare har 10 års garanti mot genomrostning och det medföljer tre universalkopplingar. Det ingår även tre års garanti på övriga delar. Inkopplingen är enfas så den fungerar även i garaget där hemma där trefas ofta saknas. 

Gummerade hjul och draghandtag gör att man kan placera den smidigt där man arbetar. Med en insugningskapacitet på 400 liter per minut samt påfyllningskapacitet på 300 liter per minut så klarar denna det mesta man kan tänkas behöva tryckluft till. Den har överbelastningsskydd och avlastningsventil för bra kallstartsprestanda. 

Snabbfakta

Vikt: 73 Kg.

Mått: 1050 x 410 x 817 mm.

Effektiv avgiven mängd (vid 80 % max. tryck): 260 L/min.

Ljudnivå: 86 -93 dB(A).

Nominellt upptagen effekt: 2.2 kW.

Kabellängd: 1,5 meter.

Max varvtal: 2900 rpm.

Max tryck: 10 bar.


Fiac FX225 Kit – Billigast kompressor för garaget

Den här modellen kommer med en tillbehörssats och medelstor tankvolym vilket gör den till ett bra alternativ i mellanprissegmentet. Pris cirka 4 000 kronor.

Produktrecension 

Tankvolymen är på 24 liter och det maximala arbetstrycket på 8 bar. Maximalt luftflöde vid 6 bar är 155 liter per minut. Detta bör vara tillräckligt för hemma i garaget utan att behöva betala alldeles för mycket. Motorn på 2 hästkrafter ger 2800 varv per minut vilket är lite högre än de lite dyrare alternativen men inte förvånande. Den är oljefri och därmed också underhållsfri. Tillbehören som medföljer är färgspruta 1 liters, fotogenpistol 1 liters, renblåsningspistol, luftpåfyllare för bildäck, 3 meter spiralslang och snabbkopplingar. Perfekt för första köpet att få allt i ett. Det blir lite längre avbrott vid arbeten med större pneumatiska verktyg, men man kommer rätt långt med 155 liter per minut när det finns en hyfsat stor tank.

Snabbfakta

Vikt: 27 kg.

Mått (LxBxH): 650 x 315 x 630 mm.

Ljudnivå 4 meter: 71 dB.

Vilken storlek på kompressor behöver jag?

Det beror på vad du ska använda den till och hur stort problem det är att vänta på att tanken ska fyllas på. Se till att luftflödet per minut är tillräckligt. Fräscha upp mattekunskaperna så kan du räkna ut hur länge du kan använda dina verktyg utan avbrott. Jag har en maskin som kräver hela 500 liter/minut vid 6 bar vilket gör att jag inte kan använda den mer än 5 minuter i taget. Det brukar däremot inte vara några problem, verktygen behöver vila emellanåt med.

Vilka tillbehör till kompressor behöver jag?

Det finns många tillbehör att välja mellan. Allt från färgsprutor till renblåsning och däckpåfyllare. De är relativt billiga och har standardkopplingar så det är lätt att hitta det du behöver.

Stor tank eller stor motor till kompressor?

Det finns för- och nackdelar med bägge alternativen. I verkstaden så är det att föredra en stor tank då utrymmet inte spelar så stor roll och man slipper en del buller om maskinen inte behöver köras konstant. Stor motor klarar av att generera mer luft till större saker.

Att tänka på när man köper en kompressor

Titta först och främst över ditt behov. Ska du använda pneumatiska verktyg, kontrollera då vad de kräver och matcha sedan kompressor mot det. Är avbrott för att tanken ska hinna fyllas på ett stort eller litet problem för dig?

Pris på kompressor

Du kan hitta enklare batteridrivna för under tusenlappen som klarar av att fylla bildäcken, men sedan kan priset gå upp i det oändliga för proffsmaskiner. De allra flesta klarar sig under 10 000 kronor om man inte har väldigt stora behov. Det kan vara värt att lägga lite extra på en bra kompressor med kvalité som lönar sig i längden.

Kvalité

Bland kompressorerna så brukar det vara så att man får vad man betalar för. Det finns såklart undantag ibland. Priserna har sjunkit och de kända märkena har nästan alla varianter även i budgetnivå.

Varumärke

Det finns ett stort utbud av tillverkare av kompressorer. Metabo är en favorit för mig, då jag aldrig har blivit besviken på verktyg och maskiner därifrån. Bortser du från budgetsegmentet i stort så håller de flesta märken bra kvalité. Men väljer man ändå att titta i budgetsegmentet så finns det fortfarande kända och pålitliga märken att välja på. 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se