Motorkap – våra bästa favoriter

När du ska snickra hemma så är det bra att ha en kapmaskin som klarar lite av varje. Det finns riktigt kraftiga maskiner som klarar betong och armerad betong. Samtidigt kanske inte alla har behov av de kraftigare modellerna, så jag har försökt välja ut fyra olika som har lite olika kraft. 

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.




Produkt Vikt Passar
Milwaukee M18 FCOS230-0 6,2 kg För hemmafixaren
Husqvarna K4000 7,6 kg För proffsen
Husqvarna K 970 11 kg Dig som vill ha bensindrivet

 


Milwaukee M18 FCOS230-0 kapmaskin – Bästa kapmaskinen

Milwaukee har tagit fram en maskin som är batteridriven vilket är smidigt. Den är inte den billigaste på marknaden men långt ifrån den högre prisklassen. Det som gör att jag väljer denna modell som bästa modell är att den klarar av tuffare arbeten. Du kan till och med använda den i armerad betong.

När du arbetar inomhus är denna svårslagen då den inte ger ifrån sig några ångor. Jag uppskattar också den smidiga funktionen RAIDSTOP som automatiskt bromsar upp klingan och har en belastningsindikator. Drifttiden är lång för att vara batteridriven och du får en dubbelsidig vattentillförsel. Den finns att köpa utan batterier och laddare men det blir inte billigare att köpa till separat. 

 Snabbfakta

 Pris: Ca. 9 400 kr. (inklusive batterier och laddare)

Spänning: 18 V

Max. Varvtal: 666 Rpm

Bladdiameter: 230 mm.

Skärdjup: 85 mm.

Vikt: 6,2 kg.  

 

 

Husqvarna K4000– Bäst för våtkapning

Husqvarna är alltid en pålitlig partner enligt mig, men priserna stiger också med ett välkänt och tryggt märke. Husqvarna K4000 är en mångsidig, elektrisk kapmaskin. Den är gjord får våtkapning, men det går att köpa till torrkapning.

K4000 är med i testet då en del arbeten kräver just våtkapning. När jag testat att använda Vac-enhet för torrkapning blev jag inte besviken, men det kostar ca 2 300 att köpa till. Dessutom medföljer inte klinga, så den blir i dyraste laget om du inte behöver en rejäl maskin. Anti-vibrationssystemet och att den är ergonomiskt utformad är ett stort plus.

Snabbfakta

Pris: ca. 11 000 – 12 000 kr.

Effekt: 2700 W

Max. Klingdiameter: 350 mm.

Max. Sågdjup: 125 mm.

Max. Varvtal: 100 m/s

Vikt: 7,6 kg.


Husqvarna K 970 – Bästa bensindrivna kapmaskinen

K 970 är till skillnad mot de andra modellerna bensindriven. Här får du en modell som klarar det allra mesta och är mångsidig. Den klarar av de flesta miljöer och har en klingdiameter på 400 mm. Det här är maskinen för dig som ofta behöver en kapmaskin, men som kanske är i ventilerade miljöer.

Jag hade inga problem med att kapa metall eller betong. Väggar och golv är inte heller några problem. Den är lättstartad för att vara bensindriven, men den behöver regelbunden service. K970 är också ergonomiskt utformad och har ett anti-vibrationssystem. Det medföljer inte någon klinga eller andra tillbehör vilket drar upp priset lite till.

 Snabbfakta

Pris: Ca. 16 000 kr.

Cylindervolym: 93,6 cm³

Max. Klingdiameter: 20/25,4 mm.

Max. Sågdjup: 125 mm.

Bränsleförbrukning: 500 g/kWh

Varvtal vid full last: 4700 rpm

Tomgångsvartal: 2700 rpm

Vikt: 11 kg.

Att tänka på när man köper en kapmaskin

Jag har testat kapmaskiner som är till för den som vill arbeta med rejäla tag. Det vill säga kunna göra lite större byggprojekt hemma. Det finns andra kapmaskiner som är till för garaget. De modellerna är mer för att kapa avgasrör och skära i plåt. Är det en sådan modell som du är ute efter så är dessa kapmaskiner kanske inte de bästa att investera i.

När du ska köpa kapmaskin, tänk då på vilken miljö du tänker arbeta i. Är det mest inomhus så är inte jag förtjust i bensindrivna. Det ställer krav på ventilation och annan skyddsutrustning. Mitt förstahandsval är en batteridriven och hittills har inte batteridrivna kapmaskiner varit i den klassen. Men det viktigaste är att tänka på vad du tänker arbeta med för underlag innan du bestämmer dig.

Pris på kapmaskin

Det går att hitta kapmaskiner i olika prisklasser. Den billigaste jag har testat ligger på ca. 4 000 kr. och under det är det de mindre kapmaskinerna som gäller. Så för dig som snickrar hemma eller är proffs men inte behöver de allra största maskinerna ligger spannet på mellan 4 000 och 18 000 kr.

Kvalitet

När det kommer till kvalitet så kan det kopplas lite till priset. Det är också bra att hålla sig till de mer välkända märkena. Det kommer nya märken och det kan vara bra att låta dem cirkulera på marknaden lite innan man vågar sig på dem.

Varumärke

Husqvarna är en klassiker som är hållbar men kostar därefter. Milwaukee är ett märke jag själv gillar. Festool är också ett bra märke enligt mig. Men varumärken är inte alltid en given faktor för att det ska hålla sig över en längre tid.

Vilken kapmaskin ska man välja?

Det beror helt på vad du tänker arbeta med. Är det mest trä och väggar så ska du satsa på en kapmaskin som är gjord för just detta. Jag kommer börja hålla mer utkik efter batteridrivna. De är smidiga genom att man inte behöver ha eluttag eller förlängningssladdar.

Hur mycket kostar en kapmaskin?

Du kan räkna med att du får lägga minst 4 000 till 5 000 kr för en budgetmaskin, men vill du upp i lite kraftfullare maskiner så kan de ligga mellan 10 000 till 16 000 kr. Sedan går det att komma upp betydligt högre summor om du vill ha mer utrustning och kraftigare maskiner.

Vad bör man tänka på när man använder en kapmaskin?

Du ska aldrig tumma på säkerheten oavsett kroppsdel. Jag ser alltid till att ha rätt skyddskläder, skyddsglasögon och missa inte heller hörselskydd.

Sammanfattning – bästa kapmaskin 2022

Avslutningsvis är det inte helt lätt att hitta den perfekta kapmaskinen som passar alla. Det finns modeller som du kan skära i betong med som om det vore smör och det finns mindre kapmaskiner som är gjorda för enklare plåtarbete. När du ska välja kapmaskin, tänk då på användningsområdet.

Du behöver exempelvis inte satsa på en kapmaskin för våtkapning om du ska arbeta med torrkapning. Det är onödigt att lägga extra pengar på tillbehör som du inte kommer att använda. Tänk på valet mellan bensindriven och eldriven. Ditt val beror främst på var du ska arbeta. 

 

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se