Kap- och gersåg – våra bästa favoriter från Dewalt, Milwaukee och Metabo

Produkt Vikt Klingdiameter
Dewalt DWS777 12 kg 216 mm
Milwaukee M18 FMS254-0 20 kg 254 mm
Evolution Rage 210CMS 5,8 kg 210 mm
Metabo KGS 254 PLU 24 kg 254 mm

En kap- och gersåg är nästan ett måste att ha även vid mindre projekt. En bra kap- och gersåg sparar både tid och pengar. Att alltid få rätt sågvinklar och bra snitt lönar sig snabbt. Jag har testat fyra utvalda modeller som passa både för proffsen och hemmasnickaren för att hitta den bästa kap- och gersågen för dig.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Dewalt DWS777

Dewalt är ett känt märke bland proffsen sedan länge tillbaka. Dewalt har en bred repertoar av sågar och denna modell är en uppgradering av klassikern DWS774 som varit en storsäljare i många år. DWS777 jämfört med DWS774 har uppgraderats med 400 Watt högre effekt vilket ger ett ökat varvtal med 40 procent. Priset ligger på ca. 4 000 kronor.

Omdöme

DWS777 har samtidigt som den fått lite mer kraft sänkt sågdjupet från 70 millimeter till 63 millimeter, vilket är lite synd då jag i övrigt är så imponerade av den. Den har fasta geringslägen på 15°, 22,5°, 30°, 45° och snabbkoppling upp till 50°, samt ett planfräst bord och anslag. Dammporten är airlock-kompatibel och det går smidigt att koppla på utsuget.

Snabbfakta

Klingdiameter: 216 mm

Klinghastighet: 6300 varv/minut

Vikt: 12 kg

Ineffekt: 1800 Watt

Max sågdjup: 63 mm


Milwaukee M18 FMS254-0

Denna modell sticker ut genom att vara batteridriven, något som kan vara väldigt smidigt då man slipper sladdarna som kan vara i vägen. FMS254-0 säljs liksom många andra av deras maskiner utan batteri och laddare. Det är smidigt om man redan har andra Milwaukee laddare och batterier. Priset ligger på 6 000 – 7 000 kr, men då utan batterier och laddare.

Omdöme

Batteridrivet ger tyvärr lite sämre effekt. Varvtalet på obelastad klinga är 4000 varv per minut, vilket är lägre än starkströmsdrivna i samma prissegment. Men det är ändå bara strax under Dewalts mindre modell DWS774 som ger 4500 varv per minut och 1400 watt. Enligt tillverkaren ska det räcka med ett 9Ah batteri till över 90 kapningar i 200 x 60 millimeters mjukt trä. Ett batteri bör alltså vara fullt tillräckligt under en arbetsdag för de flesta. Motorn är kolborstfri vilket innebär en ökad livslängd. Fasta lägen på 45 och 90 grader samt snabbfäste för övriga vinklar finns.

Snabbfakta

Spänning: 18 Volt

Klingdiameter: 254 mm

Klinghastighet obelastad: 4000 varv/minut

Vikt: 20 kg

Max kapkapacitet 45 grader gerering och 45 lutning: 205.23 x 51.3 mm

Max kapkapacitet 90 grader gerering och 90 lutning: 289.3 x 91.2 mm


Evolution Rage 210CMS

Evolution Rage 210 CMS är något så ovanligt som en budgetsåg som klarar alla material. Den sågar bland annat plast, trä, koppar och till och med stål utan behov av kylvätska. Priset ligger på knappt 2000 kronor. Det innebär såklart att man inte får planfrästa anslag och bord eller samma effekt som konkurrenterna. Men den passar utmärkt när man ska såga i trä med spik utan stor risk för gnistbildning.

Omdöme

För det priset så är det ändå rätt mycket man får. Den klarar dock inte av större tjocklek än 55 millimeter och effekten ligger på 1200 watt eller 3500 varv per minut. Den är alltså lite klenare än vad man kanske skulle önska. Man kan därför undra hur precisionen kommer att hålla över lite längre tids användande.

Snabbfakta

Effekt: 1200 watt

Vikt: 5,8 kg

Klingdiameter: 210 mm

Geringskapacitet: 50 grader åt bägge håll

Max kapkapacitet vid 90 grader och 0 gering: 125 x 55 mm

Max kapkapacitet vid 45 grader och 45 vinkel: 85 x 35 mm


Metabo KGS 254 PLU

KGS 254 PLU är maskinen för arbeten som kräver kraft och precision. Detta är den största maskinen i detta test och den har en hel del imponerande siffror att visa upp. Utöver det har den spännande teknik under huven, såsom Vario-Constamatic (VC) helvågselektronik för materialanpassade varvtal som förblir konstant oavsett belastning. Mjukstart som är skonsam mot motorn samt växlar vilket bidrar till en längre livslängd. Priset ligger också därefter såklart. Räkna med mellan 10 000 -11 000 kronor.

Omdöme

Med ett varvtal på över 5000 finns det gott om kraft att tala om. Den är dessutom utrustad med en grov klinga av hårdmetall med 60 tänder och tar sig därför ann allt man kan tänkas vilja såga igenom. Livslängden bör vara lång för denna maskin med tanke på kraften och tekniken. Vinklarna ställs enkelt in och både bord och såghuvud kan ställas in från bägge sidor.

Snabbfakta

Effekt: 2000 Watt

Vikt: 24 kg

Varvtal vid nominell belastning : 5150 / min

Sågdjup: 90 mm

Max kapbredd: 305 millimeter

Klingdiameter: 254 mm

Top 4 bästa kap och gersåg 2022

1. Metabo KGS 254 PLU – bäst i test

Vinnaren i kategorin bäst kap- och gersåg är inte oväntat Metabo KGS 254 PLU. Du får en proffsmaskin som tar sig an det mesta och som kommer att vara vid din sida länge. Den har det högsta varvtalet i testet och kan ta sig ann de största jobben utan problem.
Finns hos proffsmagasinet

2.  Evolution Rage 210CMS – bästa budgetvalet

Bästa budgetval faller på Evolution Rage 210 CMS. Du får mycket för pengarna i utbyte mot en tveksam livslängd och en precision som kanske börjar svikta med tiden.
Finns hos proffsmagasinet

3. Dewalt DWS777 – bästa allroundvalet

Bästa val för hemmasnickaren, men som även kan fungera för proffset. Bra kvalité för pengarna och ett välkänt varumärke som håller länge.
Finns hos proffsmagasinet

4. Milwaukee M18 FMS254-0 – bästa batteridrivna

Bästa val för den som är i behov av en batteridriven variant. Arbetar man ofta där det saknas el så är det skönt att slippa det konstanta bullret från elaggregat och samtidigt kunna använda en maskin med bra kraft.
Finns hos proffsmagasinet

Vilken kap- och gersåg ska man välja?

Tänk över dina behov. Hur stora material behöver sågen klara av, och vilka slags material
pratar vi om? Kommer du att arbeta med maskinen dagligen över en längre tid? Effekt och
sågmått är viktiga att undersöka innan köp. Är du bekväm med ett visst märke så håll dig till det.

Vad kostar en kap- och gersåg?

Prisbilden skiljer mycket mellan hemmasnickare och proffs. Priser från 1500 till 20 000
kronor finns för olika modeller. Men vill man ha en kvalitetsmaskin som används några gånger om året så klarar man sig under 5000 kronor, om man inte har specifika behov av större maskiner.

Sladd eller batteridrivet såg?

Har man inte ett specifikt behov av en batteridriven såg så är den extra kostnaden det innebär svår att motivera. Men om behovet finns och man rör sig mycket eller har svårt att komma åt uttag så är det väldigt smidigt med batteridrift.

Mer om kap- och gersågar

Mitt test om den bästa kap- och gersågen 2022 ger dig förhoppningsvis en bra blick i vilket verktyg du ska välja. Du får tänka på att den kan användas till mer än att kapa brädor. Har du rätt klinga så kan sågen kapa väldigt fina och exakta snitt i mjuka metaller som aluminium och mässing.

Det finns lite olika klingor och de fyra vanligaste är grovtandad, fintandad, klinga för metall och en universalklinga. Allt beroende på vad du ska kapa och hur fint snittet du gör ska bli.

Arbetsbord för kap- och gersåg rekomenderas för att både känna dig tryggare i att såga och för att få en så bra arbetsmiljö som möjligt. Vanligtvis så använder man ett arbetsbord av samma märke som sin ka- och gersåg men det finns också en del univesala som går att ställa i olika storlekar för att passa just ditt såg. Här hittar du arbetsbord för kap- och gersåg.

 

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg Märkt

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se