Hörselskydd våra bästa favoriter från Hellberg och Peltor

Ett bra hörselskydd bör vara en basutrustning i varje snickares hem. Det är viktigt att inte göra avkall på kvalitet. För att ett hörselskydd verkligen ska skydda dig mot hörselskador, är det avgörande att du inte tar av dig hörselskyddet så länge du vistas i en miljö med mycket buller. Därför är det extra viktigt att tänka på att hörselskydden ska vara bekväma för just dig och fungera bra även när du behöver kommunicera med andra. Jag har därför valt att enbart testa hörselkåpor, eftersom de oftast både skyddar bättre och har funktioner för samtal och komfort, vilket inte hörselproppar har. 

 

 

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Proffsmagasinet.

ProduktBatteritidPassar
Hellberg Xstream LD50 timmarProffsen
Peltor WS Alert XPI72 timmarProffsen
Sena Tufftalk Lite13 timmar (litium-jon)Arbete i bullermiljö
3M Peltor WorkTunes Pro40 timmarHemmafixaren


Hellberg Xstream LD – Bäst i test hörselskydd med bluetooth

Hellberg Xstream LD test visar att det är de hörselskydd jag anser vara bäst på marknaden just nu. De är utrustade med alla av de funktioner som man söker i ett hörselskydd. Bluetooth, aktiv medhörning och en bullerreducerande mikrofon. En extra bra egenskap är att hörselskydden är vattentäta och klarar av att till exempel användas ute i ordentligt regnväder.

Det är en njutning att streama musik och podcast i dessa hörselskydd. Ljudkvaliteten är otroligt bra, vilket ger extra pluspoäng. Batteritiden når tyvärr inte upp i samma nivå som Peltors, men däremot har Hellberg Xstream en bra funktion som automatiskt stänger av hörselskydden efter fyra timmars inaktivitet. På så vis sparar man på den viktiga batteritiden. Jag tycker att Hellberg Xstream LD är en bra investering, som når upp i samma klass som Peltor WS Alert XPI, men till ett lägre pris. Där för anser jag dessa vara de bästa hörselskydden 2022

Snabbfakta:

SNR: 29

Pris: ca 2000 kr

Batteritid: 50 timmar

Vikt: 386 gram

Peltor WS Alert XPI – Testets bästa batteritid

Peltor WS Alert XPI är ett hörselskydd med många riktigt bra egenskaper. Först och främst är det bekvämt nog för att bäras en hel dag. De är även utrustade med den senaste tekniken för att göra användandet så enkelt och bekvämt som möjligt, utan att din hörsel skyddas sämre. Genom att koppla hörselskydden till en app, kan man smidigt göra alla inställningar via mobiltelefonen om man vill slippa använda knapparna på hörselkåporna. 

Naturligtvis är det möjligt att lyssna på FM-radio samt koppla upp sig mot Bluetooth. På så vis kan du även svara i mobiltelefonen utan att behöva ta av dig hörselskydden. Hörselskydden kopplas direkt ihop med din mobiltelefon via Auto-Pairing, som gör att sammankopplingen sker automatiskt när hörselskydden används. Peltor WS Alert XPI har en suverän bullerreducerande talmikrofon och med ett enkelt knapptryck på sidan, kan medhörningsfunktionen aktiveras. När funktionen aktiveras sänks ljudet från till exempel radio eller musik som du streamar i lurarna. 

Oavsett om du väljer att streama musik från en app eller om du väljer att lyssna på FM-radio, är ljudkvaliteten riktigt bra. En viktig egenskap hos hörselskydd är också bra batteritid. Att använda Bluetooth och andra funktionen, kan många gånger göra att batteritiden förkortas avsevärt. Peltor WS Alert XPI har däremot en batteritid på 72 timmar vid användande av Bluetooth.

Snabbfakta:

SNR: 30

Pris: ca 3900 kr

Batteritid: 72 timmar

Vikt: 411 gram


Sena Tufftalk Lite – Bästa hörselskydd mot buller

Sena Tufftalk Lite är det hörselskydd som har det allra starkaste skyddet mot buller i kombination med den senaste tekniken. Precis som testvinnande Peltor, är Sena Tufftalk Lite utrustade med Bluetooth. Hörselskydden kan även anslutas till Intercom som fungerar på ett avstånd upp till 1 kilometer. Det går att ansluta max 4 st enheter till Intercom. Det är en bra funktion till exempel om man är flera med Sena-hörselskydd, som arbetar tillsammans. 

Sena Tufftalk kan kopplas till Senas smartphone-app, där du gör inställningar, streamar musik och liknande. Jag tycker dock att Peltors hörselskydd är strået vassare när det kommer till brusreducering och medhörning. Sena Tufftalk är ett riktigt bra hörselskydd, men på grund av pris, batteritid och att de är något mindre användarvänliga är de inte lika vassa som Peltors testvinnare.

 Snabbfakta:

 SNR: 31

Pris: ca 4000 kr

Batteritid: 13 h samtalstid (Lithium Jon-batteri)

Vikt: 343 gram


3M Peltor WorkTunes Pro – Billigaste hörselskyddet med kvalité

Peltor WorkTunes Pro har ett betydligt lägre pris än de övriga tre hörselskydden jag testat. Men då sjunker också kvaliteten drastiskt. Istället bjuder Peltor Worktunes Pro på smidighet, komfort och en genomtänkt design. Till exempel är antennen inbyggd i hörselskydden. En smidig egenskap, eftersom en lång antenn ibland riskerar att komplicera arbete i trängre utrymmen. Worktunes Pro är inte utrustad med någon Bluetooth, vilken är en av anledningarna till att priset är lägre. Självklart kan du fortfarande lyssna på FM-radio och enkelt spara dina favoritkanaler.

Vill du lyssna på musik via din mobiltelefon eller ansluta till en kommunikationsradio så kan du göra det via stereoingången. Det är ett mindre smidigt alternativ än Bluetooth, men ljudkvaliteten är av högsta kvalitet. Tyvärr har inte dessa hörselskydd någon funktion för medhörning. Det gör att de lämpar sig bäst för dig som oftast arbetar ensam, i en mindre riskfylld miljö och inte behöver kunna höra din omgivning.

 Snabbfakta

 SNR: 32

Pris: ca 800 kr

Batteritid: 40 timmar

Vikt: 351 gram

Att tänka på när man köper hörselskydd:

Jag valde att testa hörselskydd som har fler funktioner än att enbart skydda mot buller. Det kan tyckas vara onödiga funktioner, speciellt med tanke på att den sortens hörselskydd många gånger hamnar i den dyrare prisklassen. Men faktum är att de kommer att skydda dig mer än ett par hörselskydd som enbart stänger ute oljud. Hörselskydden är bara ett skydd så länge man faktiskt använder dem. Om de har funktioner som exempel Bluetooth, medhörning och en bullerreducerande mikrofon, så kommer du att slippa ta av dig skydden när telefonen ringer eller när du vill lyssna på musik. 

Det är även viktigt att skydden är bekväma. Jag rekommenderar dig därför att prova hörselskydden innan du köper dem. Du ska aldrig känna att du behöver ta av dig hörselskydden för att de sitter obekvämt. Se till att de sitter skönt och att de sluter tätt runt öronen, så att inte buller läcker in. Att det finns en funktion för medhörning är viktigt i syfte att minska risken för olyckor. Det gör nämligen att du hör eventuella larm från maskiner och verktyg, men även att du hör om någon du arbetar med behöver din uppmärksamhet. Det krävs inte långa stunder utan hörselskydd i en bullrig miljö för att hörseln ska riskera att skadas.  

Vanliga frågor om hörselskydd

Vad betyder SNR-värde?

När du ska välja hörselskydd är det bra om du vet vilket SNR-värde de behöver ha. SNR-värdet anger hur mycket dämpning skydden ger. För att veta hur högt värdet behöver vara på dina skydd är det bra att veta hur hög bullernivå du utsätts för. Har du inte bullermätare, kan du enkelt mäta det med hjälp av en app i din mobiltelefon. En motorsåg eller borrmaskin kan ha en ljudnivå på uppåt 100 dB. Utsätter du regelbundet din hörsel för den typen av ljud, utan att använda hörselskydd, riskerar du att få allvarliga hörselskador. Om du arbetar i en miljö där bullernivån når upp mot 100 dB och dina hörselskydd har SNR-värde 30, är det 70 dB som når din hörsel. Du ska alltid välja ett hörselskydd som gör att du aldrig nås av en bullernivå över 80 dB.

Hur vet jag vilka hörselskydd jag ska välja?

Hörselskydden är bara bra om de används. Kompromissa inte när du ska välja ett hörselskydd. Tänk på att köpa ett skydd som är tillräckligt bekvämt och funktionellt, för att du ska kunna ha dem på dig en hel dag. Se även till att skydden har tillräckligt långvarig batteritid för att klara av att du pratar i telefon, streamar musik och använder medhörningsfunktionen. Skydden ska inte sitta för hårt, kännas för varma eller släppa igenom buller. Att betala flera tusen kronor för dina hörselskydd kan kännas orimligt, men det kan faktiskt skydda dig från bestående hörselskador.

Vilka tillbehör bör man införskaffa?

Ett hörselskydd med många funktioner kräver mer batteri. Det kan därför vara bra att hålla koll på vilken typ av batterier hörselskyddet har. Många har laddningsbara batterier. Men ibland kan man då behöva köpa till ett set med laddare, väggadapter eller laddningskabel. För att undvika att skydden börjar klia eller ger oönskade märken på huden, är det viktigt att se till att de är hygieniska. Det finns hygien-kit att köpa hos de flesta återförsäljare av hörselskydd. Rengör skydden efter användning och byt öronkuddar och mikrofonskydd regelbundet.

Sammanfattning – de bästa hörselskydden 2022

Avslutningsvis vill jag återigen påpeka vikten av att använda bra hörselskydd. Av de hörselskydd jag testade var Peltor WS Alert XPI det skydd som gav mig bäst upplevelse. Tack vare de tekniska funktionerna och den höga komforten kunde jag enkelt och bekvämt arbeta med skydden på, utan att behöva ta av dem. Både Hellbergs och Senas modeller är av hög kvalitet, men har inte riktigt samma användarvänlighet som Peltors hörselskydd har. Jag rekommenderar dig att investera i ett par hörselkåpor som kostar mer, för det är värt priset. I testet ovan har jag valt ut fyra modeller, från tre olika varumärken och med lite olika funktioner. 

Mitt råd är att först och främst mäta hur mycket buller du utsätts för när du arbetar. Utöver det är det klokt att fundera över hur stort behov du har av att kunna prata i telefon och hur viktigt det är att kunna lyssna på musik eller radio. Jag tycker att alla de hörselskydd jag testat ger ett bra skydd och deras SNR-värde är tillräckligt för att skydda i en väldigt bullrig miljö. Vilket hörselskydd som passar dig bäst, beror helt på dina önskningar om tekniska funktioner. Om du inte har möjlighet att köpa de dyrare modellerna, så är mitt tips att satsa på Peltor WorkTunes Pro. Det är en billigare modell, som ger bra skydd men som inte har lika många tekniska funktioner som de andra skydden har.

Här hittar du länkar till de bästa hörselskydden på marknaden just nu:

1.     Peltor WS Alert XPI

2.     Hellberg Xstream LD

3. Sena Tufftalk Lite

4. 3M Peltor WorkTunes Pro

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se