Handöverfräs – våra bästa favoriter

En handöverfräs är ett bra redskap för avrundning, fasning, falsning, utskärning och mycket annat. Här hittar du den bästa handöverfräsen.

Placering Produkt Passar
1 Festool OF 1010 EBQ-Plus För dig som vill ha det bästa
2 Black & Decker KW1200E-QS För dig som söker ett bra verktyg till ett bra pris
3 Milwaukee M18 FTR-0X För dig som föredrar batteridrivna verktyg
4 Bosch DIY POF 1400 ACE För dig som älskar Bosch

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Festool OF 1010 EBQ-Plus

Rickard på Meckaren

Kraftfull och effektiv
Hög kvalitet
Liten, lätt och smidig

Kraftfull maskin i smidigt format

Den här maskinen imponerar stort, inte minst genom att vara liten och smidig men kraftfull och effektiv på samma gång. Det här är helt enkelt en stor maskin i ett litet format. Formatet gör den enkel att använda, den är smidig och den väger inte mycket alls. Att den är kraftfull gör den förstås effektiv att använda, och det gör att du får ett perfekt resultat.

Denna maskin har ett varvtal på 10 000 – 24 000 varv i minuten, och effekten är 1010 watt. Fräsdjupet är 55 mm, och maskinen har som sagt en låg vikt – 2,7 kg. Något jag gillar väldigt mycket med denna maskin är enhandsmanövreringen, som gör den enklare att hantera.

Men här finns förstås väldigt många fördelar: ett reglerbart och konstant varvtal, temperaturövervakning för materialanpassat arbete, spindelstopp som ger enklare fräsbyte, exakt inställning av fräsdjupet, hög säkerhet med en snabbroms och ett integrerat spånutsug.

Här ingår en spänntång med omkretsen 8 mm, parallellanslag, rälsanslag, en spånuppsamlare, ett monteringsverktyg och en förvaringslåda.

Det här kan vara den bästa handöverfräs som går att hitta, och det här är rätt val för dig som vill ha en högkvalitativ och mycket effektiv maskin. Letar du efter en handöverfräs som klarar det mesta och som kan hänga med i många år, då har du hittat rätt.

4.5

Andra handöverfräsar

Om produkten ovan inte riktigt är rätt för dig, då finns det såklart många andra handöverfräsar. Kanske letar du efter en billigare handöverfräs, en batteridriven modell, ett annat märke eller andra funktioner? Oavsett vilket så kan du säkerligen hitta det du söker bland dessa. Här hittar du bland annat en bra handöverfräs till ett riktigt bra pris och en batteridriven och smidig modell.

Black & Decker KW1200E-QS

Det här är en riktigt överraskande maskin. Denna kraftfulla handöverfräs på 1200 watt har ett varvtal på upp till 28 000 varv per minut. Den har även en variabel hastighetskontroll som ger bättre precision, och motorhuset har en plan ovansida för att underlätta när du ska byta frässtål. Spindellåset gör dessutom så att bytet av frässtål går snabbt och smidigt.

Andra detaljer som jag gillar är till exempel det ergonomiska sidohandtaget, och säkerhetsströmbrytaren. Motorn är effektiv och har en lång livslängd, och maskinen håller en oväntat hög kvalitet – inte minst med tanke på det låga priset.

Trots alla fördelar med denna maskin så är den, faktiskt, billig. Det här är med stor sannolikhet den bästa maskin som går att hitta i denna prisklass, och den är minst lika effektiv som många dyrare handöverfräsar.

Här ingår en guide för kantfräsning, spännhylsor på 6,35 och 8 mm, kopieringsguide, en guide för mallfräsning samt en distansplatta för fräsning av vertikala projektioner.

Det här är den perfekta handöverfräsen för den som vill ha en riktigt bra maskin, men som inte kan eller vill betala många tusenlappar. Här får du en riktigt bra, effektiv, högkvalitativ och praktisk maskin till ett riktigt bra pris.

Milwaukee M18 FTR-0X

Om du föredrar batteridrivna verktyg, då kan det här vara rätt val för dig. Den kostar dock en del, och här ingår varken batteri eller laddare. Men med det sagt så finns det ändå en hel del, stora, fördelar med den här maskinen.

Denna handöverfräs på 18 volt har en kolborstfri motor som ger samma kraft som en nätdriven variant. Varvtalet ligger på upp till 31 000 varv per minut, så denna maskin ger en mycket stark och smidig fräsning.

Här finns även en LED-lampa som ger bättre uppsikt över arbetsytan, och maskinen passar med dammutsug. Vidare finns även variabel hastighet mellan 10 000 och 31 000 varv per minut, och en bromsfunktion som stoppar frässtålen snabbare.

En hel del tillbehör ingår här: En HD-box, två stycken dammutsugsadaptrar, en kantbas, två stycken spännhylsor, en sänkbas och två stycken parallellanhåll.

Bosch DIY POF 1400 ACE

Denna handöverfräs från Bosch ligger på 1400 watt, och den har en konstantelektronik som ger jämn avverkning. Den har även power light belysning, mjukstart, dammutsug och en varvtalsinställning på 11 000 – 28 000 varv per minut.

Detta är en robust och professionell handöverfräs som klarar av det mesta, även stora fräsdiametrar. Handtaget är ergonomiskt och har flera olika grepplägen, och spindellåsningen gör det enkelt att byta frässtål.

Här finns egentligen hur många fördelar som helst. Det här är en riktigt praktiskt maskin med många användbara funktioner. En fast  nyckel, kopieringshylsadapter, parallellanslag med fininställning, spännhylsa med överfallsmutter på 8 mm och en förvaringsbox ingår.

Mer om handöverfräsar

En handöverfräs är ett praktiskt verktyg för många olika typer av jobb. Det är dock inget verktyg som alla behöver ha hemma, och det kanske inte är en bra investering om man inte kommer att behöva en sådan ofta. Men för den som faktiskt har behov av ett sådant verktyg så kan det vara en bra idé att införskaffa en.

Med en handöverfräs kan du putsa till vassa kanter, fixa profiler, göra spår för osynliga sammanfogningar – då tillsammans med speciella frässtål – och mycket annat. Det finns flera olika varianter av handöverfräsar – till exempel tvåhandsmodell med sladd, hantverkarmodell med sladd och batteridriven enhandsmodell.

Många handöverfräsar har olika smarta funktioner. Det kan vara bra att känna till dessa och fundera över vilka man vill ha, och ska leta efter. Det kan till exempel handla om en tydlig djupskala, en batteriindikator på de batteridrivna modellerna, justerbart handtag, LED-ljus och anslutning för dammsugare. Om du vill ha det sistnämnda bör du dock inte enbart kolla efter en maskin med anslutning, utan även kolla vart anslutningen sitter – den kan nämligen bli en nackdel om den sitter i vägen när du använder maskinen.

Vad ingår när man köper en handöverfräs?

Precis som med alla andra verktyg så varierar detta väldigt mycket. Om du till exempel köper en batteridriven variant så är det inte ens säkert att batteri och laddare ingår. Ibland ingår dock många andra saker, andra gånger ingår enbart batteri och laddare eller också så ingår ingenting utöver själva maskinen.

Även om maskinen inte är batteridriven så kan det förstås variera stort, och ibland ingår inte något alls – men andra gånger ingår en hel del tillbehör. Här kan det alltså vara bra att kolla mer på vad som ingår, och fundera över om detta är något man behöver. Skulle det vara så att du behöver en hel del av det som ingår så blir detta förstås en stor fördel.

Exempel på sådant som kan ingå är till exempel spänntång, parallellanslag, spånuppsamlare, monteringsverktyg, rälsanslag, förvaringsväska, spännhylsor, distansplatta, sänkbas, kantbas och mycket annat.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en handöverfräs?

Precis som med alla andra verktyg så är det många saker man behöver tänka på. Börja gärna med att fundera över vilken prisklass du letar i, vilka funktioner du söker, om du vill ha en batteridriven handöverfräs eller inte och liknande. Börja alltså med att fundera över vad det är du letar efter.

Andra saker som är viktiga att kolla lite extra på är till exempel att finjusteringen av fräsdjupet är enkel och exakt, att handtaget har bra greppyta och ligger bra i handen och att det finns variabel hastighet. Det sistnämnda är inget måste, men en stor fördel.

Det kan även vara bra att kolla om djupskalan är lätt att läsa av, om maskinen har spindellås eller hur man byter frässtål, om det finns någon anslutning för dammsugare och vart den sitter, om djupanslaget har fasta steg och hur många och hur fräsfoten ser ut.

Hur mycket kostar en handöverfräs?

En handöverfräs kan kosta allt från någon femhundring och upp till många tusenlappar. Att veta hur mycket man ska spendera är inte alltid det lättaste. Först och främst så bör man tänka på att de billigare ofta håller en betydligt lägre kvalitet, och inte är lika kraftfulla. Men samtidigt är det också viktigt att utgå från sina egna behov.

En billigare maskin kan faktiskt vara bra att börja med för en nybörjare, eller för den som inte använder handöverfräs överdrivet ofta – och som bara använder den till enklare saker. Om man däremot använder den ofta och ibland till lite mer avancerade jobb, då kan det kanske vara värt att spendera lite mer.

Precis som med andra maskiner så är de batteridrivna ofta betydligt dyrare. För många är det värt det, men andra tycker att priset är viktigare och står hellre ut med sladden – och sedan finns det förstås många som föredrar den varianten också.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se