Häftpistol – våra bästa favoriter från Rapid och Milwaukee

Att ha en häftpistol av bra kvalitet i verktygslådan är guld värt. Oavsett om du har ett större renoveringsprojekt framför dig eller om du ska klä om en möbel lär du nämligen behöva något effektivare än den gamla häftapparaten från kontoret. De flesta häftpistolerna är enkla att arbeta med, även för en oerfaren användare. Det som skiljer verktygen åt handlar oftast om hur de drivs, samt hur mycket styrka man behöver för att kunna arbeta med dem på ett bra sätt. Jag har valt att testa fyra olika häftpistoler. De jag har testat är allt från enklare, manuella lättviktare, till tyngre och avancerade varianter med multifunktioner. Vilken häftpistol som passar just dig, beror till stor del på vilket arbete du ska utföra och vilka material du arbetar med.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Produkt Vikt Kategori
MILWAUKEE M12 BST-202X 1,6 kg Bästa häftpistolen
RAPID R34 0,9 kg ”Vanlig” häftpistol
RAPID PS111 1,8 kg Dig som vill ha tryckluftpistol

 

 


MILWAUKEE M12 BST-202X – Bästa häftpistolen

Milwaukee har lyckats ta fram en häftpistol som man kan arbeta med länge utan att bli trött i varken handen eller armen. Med Milwaukee M12 BST-202X kan du även avfyra klammer i snabb följd, för ett mer effektivt arbete.

Det är dock inget jag rekommenderar när det krävs mer precision. Milwaukee M12 är en kompakt, kraftfull och effektiv häftpistol. Tack vare att den är kompakt är den också väldigt enkel att använda även i trånga utrymmen där många andra häftpistoler är för klumpiga. Eftersom den inte heller är beroende av en sladd, har man full rörlighet och kan arbeta fritt. Häftpistolen drivs med två 12V-batterier 2,0 Ah litiumjonbatterier.

Det som är bra med Milwaukee är att många av deras verktyg är kompatibla med flera av deras batterier. Så även den här häftpistolen, som alltså fungerar med de flesta av Milwaukees batterier. En väldigt smart lösning! Att den är batteridriven gör även att den är tyst, vilket jag personligen ser som ett plus i kanten. Det är naturligtvis en smaksak, men jag föredrar de tystare verktygen framför de mer högljudda, tryckluftsdrivna verktygen.

Snabbfakta:

Klammertyp: T50 klammer, 6-14 mm

Vikt: 1,6 kg inkl. batteri

Produkttyp: Batteridriven häftpistol

Pris: ca. 2800 kr

 

RAPID R34 – Rapid häftpistol

Rapid R34 är en häftpistol som är mångas förstahandsval och det är enkelt att förstå varför. För det första klarar den i stort sett alla material man kan behöva häfta i. Plast, kartong, papp och isolering är bara några exempel. Häftpistolen är väldigt enkel att ladda med klammer och hållbarheten är otrolig. Den senaste funktionen som tillkommit är en så kallad slagstyrkeställare, som både förenklar och förbättrar avfyrningen av klammer.

Det gör även att verktyget är betydligt mer bekvämt och man blir inte trött i underarmen när man jobbar med den. Man ska inte låta sig luras av att den är relativt liten och lätt. Rapid R34 är en kraftfull häftpistol, men eftersom den är manuell är den beroende av att användaren har muskelstyrkan. Vill man köpa en smidig häftpistol som inte är beroende av el eller batteri och som inte behöver klara av grövre material så är Rapid R34 ett självklart val.

Snabbfakta:

Vikt: 0,88 kg

Klammertyp: Bredtrådsklammer, 6-14 mm.

Produkttyp: Manuell

Pris: ca. 600 kr

 

 

 


RAPID PS111 – Bästa häftpistolen med tryckluft

Rapid PS111 drivs med tryckluft. Häftpistolen är tillverkad av magnesium. Det göra att den, trots sin kraftfullhet, inte känns tung i handen. Tack vare att Rapid PS111 har en lång nos kommer man åt nära intill väggar och i trånga utrymmen. Säkerheten är a och o när du jobbar med verktyg och du vill inte råka avfyra en kraftig tryckluftspistol av misstag.

Därför är det väldigt positivt att Rapid PS111 är utrustad med flera säkerhetsfunktioner. Bland annat ser den till att hålla smuts och damm borta från arbetsytan med hjälp av ett luftutblås. Den är även utrustad med en säkerhetskontakt i nosen, för att undvika att häftpistolen avfyras av misstag. Rapid PS111 är verktyget för dig som vill ha en riktigt kraftfull häftpistol, för omfattande arbete med till exempel kartong och isolering.

Snabbfakta:

Vikt: 1,77 kg

Klammertyp: Bredtrådsklammer nummer 140, 6-16 mm.

Produkttyp: Tryckluft

Pris: ca. 900 kr

Vanlig frågor om häftpistoler

Vilken klammer ska jag välja?

Eftersom inte alla klammer passar till alla häftmaskiner, är det klokast att först ta reda på vilken typ av klammer man kommer använda. När man vet det, kan man bestämma vilken sorts häftpistol man ska köpa. När man ska välja klammer, gör man det utifrån vilket material man ska fästa dem i. Bredtrådsklammer används främst för att fästa i kartong, plast och mattor. Fintrådsklammer passar bäst för tunna material. Bland annat passar de utmärkt om du ska arbeta med tyg och exempelvis klä om möbler. Ska du istället arbeta med hårda material, som trä, vid golvläggning eller liknande, då passar dubbelspik bäst. Denna typ av klammer har långa ben, som gör att klammern går djupt ner i materialet.

Manuell, eldriven eller tryckluftsdriven häftpistol?

Material som gummi, textil och grövre papp är inget problem för de flesta häftpistoler. Men ska du arbeta med plåt eller trä eller se till att isoleringen sitter ordentligt, då rekommenderar jag att köpa en eldriven eller tryckluftsdriven variant. Men ibland är det svårt att veta om man ska köpa en häftpistol som är manuell, elektrisk eller tryckluft. 

De manuella häftpistolerna är enkla och finns i väldigt många modeller. De passar därför också till lättare jobb som inte ska utföras under en längre tid. Manuella häftpistoler är smidiga och oftast betydligt billigare än de eldrivna eller luftdrivna varianterna. En annan fördel med en manuell häftpistol är såklart friheten från sladdar och batterier. Tänk på att köpa en häftpistol som inte är för tung för dig. Du ska orka arbeta med den utan att riskera att din arm blir för trött. Om du har ett större arbete framför dig eller ska jobba med grova material, är det bättre att köpa en eldriven eller luftdriven häftpistol.

Eldrivna häftpistoler är oftast effektivare än de manuella. Man kan arbeta snabbare eftersom man inte behöver förlita sig på muskelstyrka. Det är klokt att välja en sladdlös variant om du ofta arbetar utomhus. Eldrivna häftpistoler är en bra kombination av smidighet och kraftfullhet.

Den kraftfullaste varianten av häftpistol är den tryckluftsdrivna. Nackdelen är att smidigheten är begränsad i arbetet, eftersom verktyget är beroende av en kompressor. En tryckluftsdriven häftpistol kan kännas otymplig om man är ovan och för att arbetet ska bli så effektivt, bör man veta hur man ska hantera maskinen rätt. I längden har en tryckluftsdriven häftpistol längre hållbarhet än en eldriven. En egenskap man bör tänka på om man vill investera i en ny häftpistol.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se