Gipsskruvdragare – våra bästa favoriter

Ska du fixa hemma och kanske renovera så är en gipsskruvdragare en bra vän. Det går nästan inte att få ett bra resultat om du ska arbeta med gipsskivor och inte har rätt verktyg. Jag tycker personligen det är riktigt frustrerande att lyckas få skruvarna på rätt djup med en vanlig skruvdragare och bits. Jag valde ut fyra stycken batteridrivna, då jag själv föredrar att kunna arbeta utan att behöva tänka på eluttag.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

ProduktViktPassar
BOSCH GSR 18 V-EC TE1,6 kgFör hemmafixaren
DEWALT DCF620NT1,8 kgFör hemmafixaren
METABO SE 18 LTX 40001,3 kgFör de tuffa jobben
FLEX DW45 18.0-EC M1,9 kgDig som vill ha tillbehör

 


BOSCH GSR 18 V-EC TE – Bästa gipsskruvdragaren på marknaden

Denna gipsskruvdragare från Bosch har ett bra vridmoment på 28 Nm och du får ett varvtal på 4 500/minut. Bosch GSR 18 V-EC TE har den praktiska funktionen att den har en on/off knapp med lås på handtaget vilket gör att du kan arbeta kontinuerligt. Vikten på 1,6 kg är precis gränsen för vad jag tycker är rimligt när man ska skruva mycket uppåt. 

Eftersom skruvmagasinet roterar 360° kommer du åt i de där jobbiga hörnen. Den har också LED-belysning vilket gör att du ser bra även om de vanliga ljuskällorna inte riktigt räcker till. Den har en bra kapacitet på 3 400 skruv på fulladdat batteri. Jag tycker denna modellen är perfekt för de allra flesta arbeten. 

Dessutom medföljer en del tillbehör som L-BOXX-inredning. L-BOXX 136 närmare bestämt, men tyvärr inte batterier och laddare. Den passar också ihop med magasintillsatsen för Bosch MA 55 automatdel. 

 Snabbfakta

 Pris: Ca. 2 600 kr (exklusive batterier och laddare)

Vridmoment, max. (hård skruvdragning) 25 Nm

Vridmoment, max. (mjuk skruvdragning) 5 Nm

Oscillationsfrekvens obelastad 4.200 varv/min

Verktygsfäste 1/4″-insex

Skruv-Ø, max. 4,2 mm

Batterispänning 18V

Vikt med batteri 1,6 kg

 

DEWALT DCF620NT – Billigaste gipsskruvdragaren med kvalité

Jag tycker personligen att Dewalt ofta håller hög kvalité. Dewalt DCF620NT är ett riktigt bra budgetval som håller hög standard. Du får en gipsskruvdragare som har en kolborstfri motor och ett varvtal på 4 400 varv/min. Den är kompakt vilket gör att den är ett perfekt alternativ i trängre utrymmen. Den är något tyngre vilket jag inte uppskattar riktigt, men det är en smaksak. 

 Minnesfunktionen hjälper till då den kommer ihåg vilken djupinställning du har när du tar bort och byter skruvhuvudet. Den har en låsbar strömbrytare så du kan arbeta oavbrutet. Tyvärr medföljer inte batterier, däremot passar den ihop med skruvmagasinet för DEWALT DCF6201.

 Snabbfakta

Pris: Ca. 2 000 kr. (utan batterier och laddare)

Max vridmoment: 5 – 30 Nm

Varvtal: 0 – 4400 varv/min

Fäste: 6,35 mm.

Vikt med batteri: 1,8 kg.

METABO SE 18 LTX 4000 + SM 5-55– Gipsskruvdragare för tuffa jobb

Metabo är ett snäpp vassare än de andra och det märks också på priset. Du får med Metabo SE 18 LTX 4000 + SM 5-55, en maskin som klarar av gipskartongplattor inte bara på trä, utan även metall. Den har ett högre vridmoment än tidigare modeller och den kan användas med vanlig skruv och då med 50 skruv per band.

 Magasinet för bearbetning av skruv ligger på 25 till 55 mm långa. Själva djupanslaget kan du ta bort när du behöver se bättre och du har då integrerat arbetsljus. Den är också riktigt lätt med sina 1,3 kg. Behöver du en gipsskruvdragare för tuffare arbeten är denna modell att rekommendera, den kostar dock lite mer än de andra två modellerna. Du får också batterier och laddare på köpet. Det medföljer också en hel del tillbehör.

Snabbfakta

Pris: ca. 5 000 kr.

Max vridmoment mjukt: 7Nm

Varvtal: 0 – 4400 varv/min

Fäste Sexkanthål: 1/4″ (6,35 mm)

Vikt med batteri: 1,3 kg.


FLEX DW45 18.0-EC M – Gipsskruvdragare med tillbehör

FLEX DW45 18.0-EC M är till för dig som vill ha extra tillbehör och en kraftfull motor. Modellen har ett högsta vridmoment på 28 Nm och den roterar 360° vilket gör att du kommer åt även i hörn. Den har bra integrerad LED-belysning som lyser upp i mörka hörn, vilket alltid uppskattas.

Här hittar du också lås på handtaget så att du kan arbeta kontinuerligt. Den är skön i handen då den är ergonomiskt utformad. Det är visserligen standard nu för tiden, men den har också ett halkfritt grepp. Den har både höger- och vänsterrotation samt säkerhetsspärr vilket är en smidig funktion. Den väger dock en del med sina 1,9 kg med batteri. Det som gör att denna modell kommer med är delvis alla tillbehör som medföljer. 

Snabbfakta

Pris: ca. 6 300 kr.

Batterikapacitet: 2,5/5,0

Vikt: 1,89 kg. med batteri

Att tänka på när man köper en gipsskruvdragare

Det är främst värt att satsa på en gipsskruvdragare om du snickrar mycket eller har ett större projekt hemma. Det du ska tänka på är att för att klara enklare arbeten krävs inte någon jättemaskin. Jag tänker däremot på vikten då jag ofta arbetar uppåt. Bandad skruv är en bra funktion som underlättar mycket. Du har då alltid skruv att jobba med. Jag föredrar batteridrivna gipsskruvdragare då de klarar jobbet bra och idag har batterierna blivit betydligt bättre. 

Pris på gipsskruvdragare

Du får en bra gipsskruvdragare för mellan 2 500 och 6 000 kr. Har du inte tillbehör hemma så är det smidigt att kanske lägga en eller två tusen extra för att få med allt du behöver.

Kvalitet

Kvalitén är inte alltid kopplad till priset. Du kan få en riktigt bra skruvdragare från Bosch för under 3 000 kr. Det du ska kontrollera är batteritiden. Idag är det också bra att kika på funktionerna som att du exempelvis kan låsa den för att enkelt kunna arbeta kontinuerligt.

Varumärke

Bosch, Metabo och Dewalt är några favoriter. Flex hade jag inte testat innan, men tycker ändå att den levererar. Ett varumärke som jag inte tagit med i just det här testet är Black & Decker som i regel alltid levererar.

Hur väljer man rätt gipsskruvdragare?

När det kommer till gipsskruvdragare så är det bra att satsa på en med sett skruvmagasin som roterar 360°. Det blir då smidigare att komma åt i hörnen som man annars lätt svär åt. Jag tycker också att någon form av belysning som LED är bra då det ofta är lite mörkt där man ska fästa skruven. Gips är ju tyvärr inte så förlåtande om man gör fel.

Vad finns det för fördelar med bandad skruv ?

Jag tycker bandad skruv är suveränt bra. Vill du få upp tempot är det oslagbart att ha en gipsskruvdragare med skruvautomat. Vill du arbeta snabbt och smidigt ska du alltså satsa på en gipsskruvdragare med denna funktion.

Hur fungerar en gipsskruvdragare?

Med en gipsskruvdragare får du genast gipsskruvarna på rätt djup. De bra maskinerna släpper skruven när den nått rätt djup och slår i flänsen. Då släpper också bitsen taget om skruven och du får ett bra fäste i det otacksamma underlaget.

Sammanfattning – bästa gipsskruvdragare 2022

Ska du snickra hemma och vet om att du kommer arbeta med gipsskivor så är det bra att investera i en gipsskruvdragare. Det behöver inte bli en dyr historia. Ska du arbeta mycket? Tänk då på att skruvdragaren helst inte ska väga för mycket. Du ska också kunna mata många skruv och enkelt kunna komma åt i hörnen.  

 

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se