Fogpistol – våra bästa favoriter

För jobb som glasning, kittning och inte minst fogning behöver du en fogpistol som gör jobbet lättare. Här hittar du den bästa fogpistolen.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Produkt Passar Prisklass
1. Dewalt DCE581D1 För dig som vill ha det bästa Medel
2. Dewalt DCE571D1 För dig som gillar det enkla Medel
3. Makita DCG180RAEX För dig som vill ha allt Premium
4. Milwaukee M12 PCG/310C-201B För dig som älskar Miluwakee Budget

Dewalt DCE581D1

Lätthanterlig och praktisk fogpistol med många smarta funktioner

Denna fogpistol från Dewalt ligger på 18 volt, och har en patronhållare på 300-600 ml. Den är även utrustad med en variabel hastighetsreglering, vilket ger ett kontrollerat materialflöde. Denna maskin är enkel att använda, och ger ett riktigt bra och precist resultat.

Något jag gillar lite extra med den här fogpistolen är alla smarta funktioner, och inte minst anti-dropp funktionen. Det här är annars ett vanligt problem med fogpistoler, att det droppar en hel del och lätt blir kladdigt. En anti-dropp funktion är helt enkelt en smart grej på ett sådant här verktyg.

Den hållbara kolven har även auto-back, och fogpistolen har även LED-belysning. Patronhållaren är utbytbar, och det räfflade gummigreppet gör fogpistolen bekvämare att använda. Här finns helt enkelt en hel del smarta detaljer och praktiska funktioner.

Här ingår också en hel del tillbehör: en patronhållare på 300-600 ml, en patronhållare på 300-310 ml, en robust verktygsväska, en multiladdare och ett litiumjonbatteri.

Det här är en fogpistol som håller riktigt hög kvalitet, och som är enkel att använda. Det här är alltså ett perfekt val för den som vill ha, eller behöver, en riktigt bra maskin – och som vill ha en högkvalitativ fogpistol som klarar det mesta, håller länge och gör arbetet enklare.

Andra fogpistoler

Om fogpistolen ovanför inte är rätt val för dig så finns det givetvis många andra alternativ. Kanske söker du andra funktioner, en annan prisklass eller föredrar andra märken. Oavsett vilket så kan du med stor sannolikhet hitta den rätta fogpistolen för dig här – kanske en prisvärd men något enklare variant, kanske en med rejäl tryckkraft och många tillbehör eller kanske en med smarta funktioner och hög kvalitet?

Dewalt DCE571D1

Denna fogpistol på 18 volt har en patronhållare på 300-400 ml, vilket är hyfsat bra – även om det finns bättre. Den har även en variabel hastighetsreglering som ger ett kontrollerat flöde.

Även detta är en Dewalt, och det finns tydliga likheter med modellen ovan – till exempel anti-dropp funktionen, utbytbara patronhållare och det räfflade gummigreppet.

Här ingår, förutom batteri och laddare, även en förvaringsväska och en patronhållare på 300-400 ml. Till skillnad från modellen ovan så ingår här alltså bara en patronhållare, och den är inte lika väl tilltagen som på modellen ovanför.

Att det här är en bra fogpistol beror alltså på samma saker som med modellen ovan, men den här är snäppet sämre – men fortfarande riktigt bra. Det här kan alltså vara ett bra val för den som gillade modellen ovan, men som inte behöver en fullt så avancerad modell.

Makita DCG180RAEX

Denna praktiska fogpistol från Makita är på 18 volt, och har en tubhållare för 310 och 600 ml. Även här finns en variabel hastighetskontroll – och dessutom en tryckkraft på upp till 5000N. Det här är en riktigt kraftfull maskin, helt enkelt.

Här finns även en droppspärr som förhindrar att överflödig tätningsmassa sipprar ut, en överbelastningsindikator som förhindrar överbelastning och ett skyddssystem som förlänger batteriets livslängd. Det finns även en LED-lampa som ger bra belysning vid arbete.

Även här ingår en del tillbehör. Förutom laddare och två stycken batterier så ingår även en förvaringsväska och två stycken konverteringar.

Det här är en ganska dyr maskin, som trots det känns prisvärd – inte minst för den som behöver en fogpistol i sitt arbete, eller som använder en hemma väldigt ofta. Det här är ett bra val för den som vill ha en högkvalitativ och kraftfull fogpistol.

Milwaukee M12 PCG/310C-201B

Den här fogpistolen från Milwaukee är, till skillnad från alla ovan, bara på 12 volt. Trots det så känns den kraftfull och rejäl, och har många fördelar. Tubhållaren är på 310 ml, och det finns en hastighetsreglering i sex steg samt en tryckkraft på upp till 1780N.

Här finns även överbelastningsskydd i både verktyget och batteriet, ett flexibelt batterisystem och en optimal prestanda med alla typer av fogmassa, silikon och lim.

Fogpistolen stannar direkt när du släpper strömbrytaren, för att undvika droppande. Den ger ett konstant flöde, minskar eftertryck och ser även till att all fogmassa pressas ut ur patronen.

Dessutom finns det ett starkt LED-ljus som ger bra arbetsbelysning, individuell cellövervakning och en överlägsen batterikonstruktion, elektronik och prestanda som ger en längre drifttid och även en längre livslängd.

Det mest överraskande här är att den här fogpistolen är hyfsat billig – och den billigaste av alla jag har tagit med här. Detta trots att det faktiskt är en riktigt bra maskin, med många fördelar. Den är inte fullt lika kraftfull som fogpistolerna ovan, men det är helt klart den mest prisvärda – och ett riktigt bra verktyg.

Det här är alltså ett utmärkt val för den som letar efter en lite billigare fogpistol, men som ändå vill ha hög kvalitet och ett bra resultat.

Mer om fogpistoler

En fogpistol används vid till exempel glasning, kittning och inte minst fogning. Det är ett verktyg som kan vara bra att ha hemma, och som kan komma till användning vid många olika tillfällen. Du använder den till exempel när du ska lägga fogar i badrum, kök eller runt dörrar och fönster. Det är ett verktyg som de flesta behöver någon gång, helt enkelt.

När du använder en fogpistol så laddar du den med en patron, en fogpatron. Fogpistolen har ett handtag som du trycker på när du använder den, då trycks en kolv in i patronen som skjuter ut fogmassan genom fogpatronens spets.

Förutom vanliga fogpistoler så finns även elektriska alternativ, och det är dessa jag har fokuserat på här. Det är förstås inte alla som behöver en elektrisk fogpistol, men om man använder den ofta eller kanske till och med jobbar med den så kan det vara en bra investering som gör arbetet enklare.

Även om du väljer en vanlig fogpistol eller letar efter en enklare modell så kan det vara en bra idé att inte köpa en alltför billig. Det är nämligen viktigt att du kan styra mängden fogmassa som kommer ut, fogpistolen ska ge en jämn mängd fogmassa och det ska vara enkelt att lossa på trycket direkt. Många billigare maskiner har brister på dessa områden.

Det är även här du ser störst skillnader mellan vanliga fogpistoler och elektriska: En elektrisk gör till exempel att det är lättare att dosera fogen, ställa in hur mycket som ska doseras, lägga en jämn fog och så vidare. Dessutom slipper du bli trött i fingrarna om du ska använda fogpistolen länge, det är helt enkelt både bekvämare och enklare med en elektrisk fogpistol.

Nackdelen med elektriska fogpistoler är, förstås, att de kostar mycket mer än en vanlig. Du behöver dessutom batteri och laddare, vilket inte alltid ingår, och det innebär förstås även att du måste komma ihåg att ladda fogpistolens batteri regelbundet.

Men med det sagt så är en elektrisk fogpistol ändå ett bättre alternativ för den som använder fogpistolen ofta, just eftersom den har många fördelar och är enklare att använda.

Vad ingår när man köper en fogpistol?

Vad som ingår när du köper en fogpistol varierar en del. Först och främst så beror det på om du köper en vanlig eller en elektrisk fogpistol. Till en vanlig fogpistol behös inte särskilt mycket, men till en elektrisk behövs batteri och laddare. Detta ingår ibland, men inte alltid.

Ofta finns det möjlighet att välja att köpa fogpistolen med eller utan batteri och laddare, och här kan priset skilja en hel del. Detta gör förstås att man kanske lockas att köpa den billigare, utan batteri och laddare. Men då är det viktigt att ta reda på vad batteri och laddare kostar till just den maskinen, eftersom det är något man då måste köpa till.

Ibland ingår även andra tillbehör så som förvaringsväska, patronhållare, fogmunstycken, konvertering och så vidare – men andra gånger ingår ingenting alls. Om du behöver specifika tillbehör så kan det alltså vara en bra idé att kolla på vad som ingår.

För att använda fogpistolen behöver du även patroner, och dessa ingår vanligtvis inte. Det här är helt enkelt något du måste köpa till, men det gäller oavsett vilken fogpistol du väljer – och oavsett om du köper en vanlig eller en elektrisk.

Vem behöver en fogpistol – och vem behöver en elektrisk?

Jag skulle vilja påstå att alla behöver någon form av fogpistol, eftersom det är ett sådant verktyg som kan användas till många olika saker. En vanlig fogpistol kostar inte särskilt mycket, men den kan vara bra att ha hemma eftersom den kommer till nytta ibland. Den som gillar att fixa lite själv ibland kan alltså behöva en fogpistol.

En fogpistol kan användas till alla sorters fogmassor och lim, och alla fogmassor har olika egenskaper. Detta gör att fogpistolen är ett väldigt mångsidigt verktyg som kan användas till en hel del olika uppgifter. Det kan handla om att täta springor och sprickor, för att lägga ut montagelim eller utföra andra arbeten i hemmet – eller någon annanstans.

En elektrisk fogpistol behövs inte alltid, men om du använder fogpistol ofta så bör du överväga att införskaffa en sådan. Detta eftersom de gör arbetet både enklare, och dessutom bekvämare för dig. Om du jobbar med fogpistol så kan en elektrisk modell vara ett måste, eftersom du då med stor sannolikhet använder fogpistolen väldigt ofta.

Vad kostar en fogpistol?

Priset på en fogpistol kan variera kraftigt, och de kan kosta allt från några tior till många tusenlappar. Priset beror förstås även på om den är elektrisk eller inte, en elektrisk fogpistol är betydligt dyrare än en vanlig. En vanlig pistol kostar vanligtvis från några tior och upp till några hundralappar, medan en elektrisk kostar från några hundra och upp till några tusen.

Vilken du ska välja beror helt på vad du ska använda den till, och hur ofta du kommer att använda den. Om du till exempel endast använder fogpistolen till lim så behövs ingen dyr modell, eftersom precisionen inte är lika viktig då.

Om du däremot använder fogpistolen ofta så kanske du ska överväga att köpa en elektrisk – eller åtminstone investera i en lite dyrare modell av en vanlig fogpistol. Du bör alltså helt utgå från dina behov och preferenser och välja den som passar dig bäst.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se