Dyckertpistol – våra favoriter från Makita, Dewalt och Senco

Följande produkter har ingått i mitt test av bästa dyckertpistol 2022

Produkt Anslutning Prisklass
Makita DBN600ZJ Dyckertpistol Batteridriven Ca 6200
Dewalt DCN660NT Dyckertpistol  Batteridriven Ca 4000-5000
Senco Fusion F18 Dyckertpistol Batteridriven Ca 6800
Rapid BN64 Dyckertpistol  Batteridriven Ca 7700

 

Ett av de populäraste och kanske mest användbara verktygen en byggare kan ha i sitt artilleri. Med en dyckertpistol kan du spika alltifrån panel, foder och golvbeläggning till lister, skivmaterial och olika typer av reglar snabbt, effektivt och med ett hållbart resultat. Men hur vet man vilken man ska välja? Jag har testat ett antal olika dyckertpistoler med olika kapacitet från olika tillverkare – och identifierat fyra produkter som sticker ut lite mer än andra. I mitt test har jag tittat på såväl funktion och kapacitet, som prisnivå, användarvänlighet och ergonomi. 

Nedan listar jag mina topp fyra favoriter bland de dyckertpistoler som finns tillgängliga på marknaden just nu.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Läs mer: Bästa spikpistolen
Läs mer: Bästa häftpistolen


Makita DBN600ZJ – Bäst i test dyckertpistoler 2022


 

Kraftfull dyckertpistol i prisklass mellan – och för mig en solklar vinnare. Makita DBN600ZJ är optimal när du vill få till så osynliga infästningar som möjligt, vilket gör att den lämpar sig synnerligen bra för olika typer av interiörsnickerier till exempel.

Makita DBN600ZJ har fiffiga funktioner som inbyggd kompressor, ergonomiskt utformad design och LED-belysning för bättre precision. En komplett dyckertpistol med väldigt mycket prestanda för pengarna!

Snabbfakta

Pris: Ca 6200 kronor

Kapacitet och batterispänning: 18 V, singel- och serieskott

Dyckertlängd: 25-64 mm

Hastigheter: 2

Motor: Inbyggd kompressor

Magasinkapacitet: 110 dyckerts

Vikt: 3,4-3,8 kg 


Dewalt DCN660NT – Billigast dyckertpistol med kvalité

Topplistans billigaste dyckertpistol, men en mycket prisvärd produkt sett till både kapacitet och kvalitet. Dewalt DCN660NT är en behändig batteridriven dyckertpistol designad för att passa såväl hemmasnickare som professionella hantverkare. DCN660NT har kolborstfri motor, två hastigheter, mekaniskt tryck och kapacitet att avfyra fyra dyckerts per sekund. Här får man mycket maskin och mycket prestanda för pengarna, varför DCN660NT från Dewalt enligt mig absolut är marknadens bästa budgetval i år. 

Snabbfakta

Pris: Ca 3800-5200 kronor

Kapacitet och batterispänning: 18 V, upp till 4 dyckert per sekund

Dyckertlängd: 32-63 mm

Hastigheter: 2

Motor: Kolborstfri, mekanisk

Magasinkapacitet: 110 dyckerts

Vikt: 2,95 kg

Senco Fusion F18 Dyckertpistol – PÅLITLIG OCH PRISVÄRD

Modern dyckertpistol med kompressorfunktion utan att en kompressor behövs. Senco Fusion F18 har en permanent trycksatt cylinder (8,3 bar), ergonomisk konstruktion samt vinklat magasin som gör den perfekt för hörn och trånga utrymmen. En personlig favorit då en inbyggd, försluten och permanent trycksatt cylinder ger samma kraft och kapacitet som en dyckertpistol med kompressor – men utan slang och behov av påfyllning. Senco Fusion F18 drivs av ett 18 V-batteri och kan avfyra dyckerts med längd 15-55 mm. Den här produkten är mitt idealiska val vid enklare insättningar i exempelvis foder, lister och innertak. 

Snabbfakta

Pris: Ca 6800 kronor

Kapacitet och batterispänning: 18 V

Dyckertlängd: 15-55 mm

Motor: Inbyggd kompressor

Magasinkapacitet: 110 dyckerts

Vikt: 2,7 kg 


Rapid BN64 Dyckertpistol – KRAFTFULL PRESTANDA

Rapid BN64 är listans dyraste produkt, men i mitt tycke en maskin väl värd varenda krona. Maskinen drivs av 18 V-batteri och kan avfyra över 500 dyckerts per laddning. Jag imponeras särskilt av att den är så pass tystgående, men ändå så kraftfull. Magasinet har 20 graders vinkling vilket gör det lätt att komma åt i trånga utrymmen, den är bekväm och enkel att använda och den omedelbara avfyrningsresponsen gör att arbetet blir klart snabbare, bättre och mer effektivt än med de flesta andra maskiner. Rapid BN64 är en högkvalitativ dyckertpistol, och en produkt jag varmt kan rekommendera. 

Snabbfakta

Pris: Ca 7700 kronor

Kapacitet och batterispänning: 18 V

Dyckertlängd: 32-64 mm

Motor: Inbyggd kompressor

Magasinkapacitet: 110 dyckerts, 60 skott/minut

Vikt: 4,3 kg 

Vilken dyckertpistol ska man välja?

Det beror på hur mycket och till vad du ska använda den. En del infästningar kräver exempelvis en viss dyckertlängd, varför det är viktigt att kontrollera den detaljen innan du gör ett köp. Viktigast är att veta vad man ska använda verktyget till samt vilken kapacitet det kräver och sedan välja utifrån det. 

Hur mycket kostar en dyckertpistol?

Som jag nämnde här ovan finns dyckertpistoler i alla möjliga olika prisklasser. De allra billigaste varianterna – vilka oftast är sådana som kräver slang och kompressor till – kostar bara några hundralappar, medan de dyraste kostar uppåt tio tusen. Många dyrare modeller har inbyggd kompressor som förenklar och förbättrar avsevärt. 

Vad är skillnaden mellan dyckertpistol, häftpistol och spikpistol?

Dyckertpistol, häftpistol och spikpistol är alla verktyg som drivs med tryckluft, gas eller batteri och som används för att fästa paneler, innertak, golv, lister, foder och liknande. Häftpistoler har mindre stift och är avsedda att användas för de minsta infästningarna, dyckertpistoler avfyrar dyckert och passar till grövre material och spikpistoler kan användas till de största infästningarna, exempelvis vid husbyggen eller andra omfattande konstruktioner.

Att tänka på när man köper en dyckertpistol

Jag skulle säga att en kombination av funktion, kapacitet och användarvänlighet är topp tre viktigaste kriterier när man ska köpa en ny dyckertpistol. För mig är det a och o att ha en maskin som gör arbetet effektivare och snabbare, men som också är enkel att hantera och allra helst inte behöver slang och kompressor för att fungera. Jag rekommenderar att man tänker igenom var, hur, till vad och hur ofta man planerar att använda en dyckertpistol – och utgår från det när man gör sitt val. Ska du använda den frekvent kan det vara värt att satsa på en rejälare modell med mer kraft, medan en budgetvariant förmodligen duger gott och väl åt enklare arbeten vid enstaka tillfällen.

Tänk också på att dyckertpistol inte är detsamma som häftpistol och spikpistol. Det är lätt att blanda ihop dem, men det är tre olika produktkategorier avsedda för olika användningsområden. 

Pris på dyckertpistol

Dyckertpistoler finns att hitta i alla prisklasser – från riktiga budgetvarianter för under tusenlappen, upp till dyrgripar i tiotusenkronors-klassen. Generellt sett betyder högre pris bättre kapacitet och fler finesser, men dyrast behöver förstås inte alltid vara bäst. Mitt råd är att utgå från behov och funktion. Välj inte enbart utifrån billigast prislapp, men betala heller inte överpris för mer maskin än du behöver. 

Kvalitet

Kvalitet och pris hänger ofta ihop – men inte alltid. En dyckertpistol av bra kvalitet kan hålla i många, många år och komma till användning för mycket. Jämför gärna olika produkter från olika märken innan du bestämmer dig, och utgå från vilka behov du har. Jag rekommenderar att låta kvalitet gå före pris, både för effektiviteten, slutresultatet och säkerhetens skull.

Varumärke

Vissa varumärken är mer förknippade med hög kvalitet än andra, men överlag anser jag att varumärke är mindre viktigt. Låt kvalitet, funktion och kapacitet avgöra ditt val snarare än ett specifikt märke. 

Sammanfattning – bästa dyckertpistol 2022

Jag rundar av med att rekommendera alla som bygger mycket, antingen hemmavid eller på jobbet, att investera i en riktigt bra dyckertpistol. Personligen är det ett verktyg jag skulle ha svårt att klara mig utan då det gör arbetet så pass mycket effektivare, smidigare och mer hållbart. I testet ovan har jag valt ut fyra modeller med lite olika priser, finesser och funktioner i syfte att kunna presentera en bred lista med alternativ för alla. 

Mitt viktigaste och mest värdefulla råd är att utgå från dina behov, användningsområden, krav på kapacitet och förstås budget när du ska välja dyckertpistol. Min testvinnare Makita DBN600ZJ håller hög kvalitet, har riktigt bra funktioner och ger mycket maskin för pengarna. En riktigt bra produkt som i mitt tycke kan rekommenderas för både hemmabyggare och proffssnickare. Övriga modeller på listan – Dewalt DCN660NT, Senco Fusion F18 Dyckertpistol samt Rapid BN64 är också de i en klass för sig, varför jag starkt kan tipsa om dem också. 

Här hittar du återigen länkar till de, enligt mig, topp fyra bästa dyckertpistolerna 2022:

Makita DBN600ZJ

Dewalt DCN660NT

Senco Fusion F18

Rapid BN64

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se