Bästa domkraft 2022 – Höglyftande domkraft till garget

En domkraft är ett givet redskap att äga om man har en bil, en husvagn, en traktor eller någon annan typ av tungt fordon. Förutom att man alltid bör ha en behändig domkraft till hands i det fordon man kör till vardags, är det också guld värt att ha en stående i sin verkstad eller i garaget för möjligheten att själv kunna byta byta däck eller ta en titt på underredet om något krånglar. 

Att hitta rätt domkraft till rätt pris kan precis som vid köp av andra verktyg och tillbehör, dock vara lättare sagt än gjort. Det finns en uppsjö av modeller att välja mellan på marknaden, somliga för under tusenlappen och andra som kostar en mindre förmögenhet. En del lämpliga för lätta fordon, andra för både bilar, lastbilar och släp.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Läs mer: Bästa skruvdragaren

Produkt Max Belastning Passar
Bahco BH13000 L 3 ton För bilar
Stanley STMT81251-1  2 ton Mindre bilar
Bahco BH15000 A 5 ton I en verkstad
Cattini YAK 135 30 ton För tyngre fordon

Bahco BH13000 LBäst i test domkraft 2022

Mycket prisvärd och extra lång domkraft med bra lyftkapacitet på upp till 3 ton. Bahco BH13000 L har dubbla kolvar vilket gör att man endast behöver pumpa hälften så mycket. Ingångshöjden är 130 mm och maximal lyfthöjd hela 800 mm – vilket är mer än vad många andra (dyrare) modeller klarar av. 

Stort plus för den extra stora fotpedalen, det greppvänliga och bekväma handtaget och den dammskyddade kolven. Det här är i mitt tycke en komplett domkraft mer än väl tillräcklig att använda till vanliga personbilar, släpvagnar och husvagnar. 

Pris: Omkring 10 300 kronor.

Snabbfakta

Maximal belastning: 3 ton

Ingångshöjd: 130 mm

Maximal lyfthöjd: 800 mm

Vikt: 102 kg

Längd: 1270 mm

Lufthydraulisk: Nej


Stanley STMT81251-1 – Billigaste domkraften med kvalitét

En given vinnare i kategorin bästa budgetval, med en prislapp på under 1000 kronor men med en kapacitet och kvalitet som verkligen ger dig mycket domkraft för pengarna. Stanley STM81251-1 är en smidig, kompakt och mycket behändig domkraft som fungerar lika bra att ha i bilen som i garaget. 

Kvaliteten känns stabil och tålig, domkraften är utrustad med en 360 graders svängbar sadel, ergonomiskt handtag och rostbeständig finish. Trots den extra breda ramkonstruktionen känns den dessutom mycket enkel att både flytta och hantera. Ett utmärkt val för dig som vill ha en billig men ändå riktigt bra domkraft.

Pris: Knappt 1000 kronor

Snabbfakta

Maximal belastning: 2 ton

Ingångshöjd: 81 mm

Maximal lyfthöjd: 381 mm

Lufthydraulisk: Nej


Bahco BH15000 A – Pålitlig och prisvärd domkraft

Kraftfull domkraft avsedd att användas och förvaras i garage eller på verkstad. Bahco BH15000 A klarar en maxbelastning på upp till 5 ton, vilket gör att den är lämplig för både vanliga personbilar och tyngre fordon. 

Stort plus för finesser som den extra stora fotpedalen, den inbyggda förvaringen för verktyg, det ergonomiska handtaget som isolerar mot kyla samt det faktum att det finns säkerhetsventiler som skyddar mot överbelastning. Med Bahco BH15000 A kan man också med hjälp av handtaget kontrollera hastigheten vid upphöjning och nedsänkning. 

En solklar topprodukt som jag varmt kan rekommendera till alla som behöver en rejälare pjäs att lyfta större och tyngre fordon med. 

Pris: Ca 9800 kronor.

Snabbfakta

Maximal belastning: 5 ton

Ingångshöjd: 150 mm

Maximal lyfthöjd: 570 mm

Vikt: 89 kg

Lufthydraulisk: Nej

Cattini YAK 135 – Bästa domkraften för tunga fordon

Sist men inte minst – en domkraft speciellt lämpad för tyngre fordon som lastbilar, husbilar, traktorer och lantbruksmaskiner. 

Denna domkraft är lufthydraulisk, vilket mer eller mindre är ett måste när man ska lyfta så pass stora maskiner. Maximal kapacitet ligger på hela 30 ton. Cattini YAK 135 utmärker sig i mitt tycke i fråga om kvalitet, stabilitet, säkerhet och ergonomi. Den är konstruerad av robusta kvalitetsmaterial som tål även extrema förhållanden, har luftventiler och lyftkolvar som möjliggör säkrare och bättre lyft och är den är certifierad enligt 98/37/CE + EN 1494.

Riktigt bra produkt som förvisso är dyr i inköp, men som ger valuta för pengarna i form av kvalitet, säkerhet och prestanda.  

Pris: Mellan 31 000-35 000 kronor.

Snabbfakta

Maximal belastning: 30 ton

Ingångshöjd: 350 mm

Maximal lyfthöjd: 580 mm

Vikt: 57 kg

Lufthydraulisk: Ja, 8-12 bar

Läs mer: Bästa luftavfuktaren

Vilken domkraft ska man köpa?

Det beror helt och hållet på vad du ska använda den till – till vilken typ av fordon. Utgå från behov, användningsområde och budget och välj en passande domkraft utifrån det. Välj efter max ton och ta gärna lite mer än du tänker.

Hur mycket kostar en domkraft?

Priserna varierar som sagt kraftigt mellan olika modeller, och kan ligga på allt mellan strax under 1000 kronor upp till drygt 50 000 kronor. Till fordon som bil behöver man gå upp en del i pris för att känna sig säker när man mekar och byter däck

Måste man ha en domkraft i bilen?

Det finns ingen lag eller regel som säger att man måste ha en domkraft i bilen. Däremot är det väldigt behändigt och smidigt om olyckan skulle vara framme och man snabbt behöver kunna byta däck. 

Bra tänka på när man köper en domkraft

Med tanke på att priserna för olika typer av domkrafter kan skilja sig oerhört mycket åt beroende på prestanda, kapacitet samt huruvida de är lufthydrauliska eller inte – vill jag verkligen rekommendera att man kartlägger sina behov och användningsområden innan man köper en domkraft. Är du bara ute efter en mindre, behändig och enkel variant att använda när du byter däck på bilen känns det onödigt att lägga flera tusenlappar extra på en med funktioner du inte behöver, eller hur?

Mitt tips är att utgå från vilka behov du har av en domkraft, hur ofta du tror att du kommer använda den samt på vilket sätt. Sätt sedan en budget och välj en modell som passar in på samtliga kriterier så mycket som möjligt. Jämför också olika märken och funktioner, och läs andras recensioner och omdömen om du vill ha värdefull input från andra. 

Pris på domkrafter

Återigen – priserna på domkrafter varierar kraftigt. Här gäller det att hitta en till så bra pris som möjligt (förstås), men som också har den kapacitet och kvalitet du är ute efter. Lika viktigt som det är att inte slösa pengar på en alltför dyr och avancerad domkraft, är det att inte göra avkall på kvalitet och prestanda för att komma billigt undan. 

Kvalitet

En domkraft ska kunna lyfta bilar och andra fordon som väger flera ton. Att kvaliteten är god är således av stor vikt. Välj med fördel en domkraft av ett lite mer väletablerat märke, samt en som är certifierad utifrån kvalitet och säkerhet. Ju tyngre fordon du avser att använda din domkraft till, desto viktigare blir det med riktigt bra och tålig kvalitet skulle jag säga. 

Varumärke

Det finns ett antal varumärken som tillverkar domkrafter, både kända och mindre kända sådana. Mitt råd är att först och främst välja produkt utifrån standard, konstruktion, kapacitet och användningsområde, men även varumärke kan bli ett kriterium då vissa är mer väletablerade och förknippade med kvalitet än andra. 

Sammanfattning – bästa domkraft 2022

Avslutningsvis hoppas jag att detta test kan vara till hjälp när du ska hitta den bästa domkraften för ditt användningsområde. Domkrafter finns som nämnts i många olika prisklasser, modeller och med olika kapacitet – varför det är viktigt att göra sin research innan man köper en, samt ha koll på vilken typ av domkraft man faktiskt behöver. Oavsett vilket, är det i mitt tycke så gott som alltid en investering väl värd pengarna. 

Nedan hittar du återigen länkar till de enligt mitt test fyra bästa domkrafterna 2022:

Bahco BH13000 L

Stanley STMT81251-1 

Bahco BH15000 A

Cattini YAK 135

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se