Cirkelsåg – våra bästa favoriter

En cirkelsåg är en praktisk och användbar elsåg. Att den är handhållen och smidig gör den enkel att ta med. Här hittar du bästa cirkelsågen.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Produkt Maximalt sågdjup
Milwaukee M18 BLCS66-0X 66 mm
Bosch GKS 12V-26 26,5 mm
Dewalt DCS391NT 55 mm
HiKOKI C6BU3 54 mm

Milwaukee M18 BLCS66-0X – Bäst i test av cirkelsågar

  • Hög kvalitét och lång livslängd
  • Lång drifttid
  • Maximalt sågdjup på hela 66 mm

Den här cirkelsågen har så många fördelar att jag inte riktigt vet vart jag ska börja. Först och främst så är den väldigt hållbar, håller en hög kvalitet och har en lång livslängd.

När det gäller prestationen så ligger den här cirkelsågen i topp: Den ligger på 18 V, och har en 190 mm klinga som kan kapa upp till 66 mm djupt. Den har 50 grader i geringskapacitet med 46 mm djupa snitt och en obelastad hastighet på 5000 varv per minut.

Ja, som ni förstår är det här ingen dålig maskin. Den är kraftfull, stabil, säker och hållbar. Den har även ett integrerat LED-ljus så lyser upp arbetsytan. Här passar samtliga Milwaukee M18 batterier, så om du redan har ett sådant så behöver du inte köpa till något batteri. Perfekt också om du vill köpa flera olika verktyg från Milwaukee.

Här ingår en klinga, en sidoanhåll, en dammuppsamlare och en bladnyckel. Sammanfattningsvis är det här en riktigt bra cirkelsåg, som passar perfekt för den lite mer kräsna hemmafixaren – eller proffset – som vill ha riktigt bra verktyg att jobba med.

Andra cirkelsågar

Om cirkelsågen här ovanför inte är rätt val för dig av någon anledning, då finns det förstås många andra bra cirkelsågar. Kanske vill du ha ett annat märke, en billigare modell eller andra funktioner? Då kanske någon av dessa cirkelsågar är rätt för dig.

Bosch GKS 12V-26

Även om den här cirkelsågen från Bosch är en lite enklare modell, så är den knappast dålig. Här får du en cirkelsåg på 12 V med en tunn 85 mm klinga, det obelastade varvtalet är 14000 varv per minut och sågdjupet är max 26,5 mm.

Här kan du också använda samma batteri om du har en annan 12 volts maskin från Bosch, vilket är smidigt om du redan äger en sådan eller har tänkt köpa flera verktyg från Bosch.

Den här cirkelsågen är kompakt och smidig, och väger inte mycket alls, vilket gör den enklare att använda. Tack vare det smala handtaget och den låga vikten så är ergonomin dessutom optimal, det här är helt enkelt ett verktyg som är bekvämt att använda.

Här finns en praktisk laddindikator så att du enkelt kan hålla koll på när det är dags att ladda, en kraftig LED-lampa som ger bra sikt och en robust aluminiumplatta som ger precisa kapningar. Det här är helt enkelt en väldigt effektiv och riktigt bra cirkelsåg.

Här ingår en insexnyckel, en parallellanslag/styrskena adapter, en sågklinga, en utsugsadapter, en L-BOXX 136 samt inredning till den.

Den här cirkelsågen är ett bra val för den som inte behöver en fullt så avancerad och kraftfull cirkelsåg som den ovan, men som ändå vill ha ett riktigt bra och praktiskt verktyg.

Dewalt DCS391NT

Det här är en kraftfull 18 V Dewalt cirkelsåg med ett varvtal på 3700 varv per minut, den är enkel att hantera och har en enkel justering av geringsvinkel på max 50 grader. Den har en 165 mm klinga och är både effektiv och snabb. Det här är den senaste generationens cirkelsåg!

Den fläktkylda Dewalt motorn är kraftfull och har utbytbara kolborstar, vilket ger en snabb kapning. Det gummibelagda handtaget minskar vibrationerna, och denna cirkelsåg är extremt tålig och har dessutom en gjuten magnesiumbas som ger exakta snitt varje gång.

Denna cirkelsåg erbjuder stabilitet, god översikt, spindellås som gör klingbytet snabbt och enkelt och en nyckelfri gerings- och djupinställning. Här finns dessutom en intelligent strömbrytare som har en variabel hastighet, och som även är låsbar, samt en elektronisk motorbroms som ger ökad kontroll säkerhet.

Här ingår en del tillbehör som insexnyckel, dammutsugskoppling, hårdmetallklinga och förvaringslåda. Den här cirkelsågen är ett bra val för den som vill ha en enkel men bra cirkelsåg, och som inte behöver den allra mest kraftfulla – men ändå en hyfsat kraftfull.

HiKOKI C6BU3

Det här är en kraftfull cirkelsåg från Hikoki med ett varvtal på 5800 varv per minut, den är enkel att använda och har en enkel justering av geringsvinkel på mellan 45 och 90 grader. Cirkelsågen har en 165 mm klinga och är både snabb och gör ett effektivt jobb.

Hikoki motorn är kraftfull och har utbytbara kolborstar, vilket ger en snabb kapning. Med Hikokis välkända ergonomiska grepp så blir skonsammare att jobba med minskade vibrationer. Denna cirkelsåg är extremt smidig i det mesta och har en praktisk kabelhållare så att kabeln inte är i vägen, och har dessutom enlång gummikabel på 4 meter som ger en stor räckvidd

Denna cirkelsåg erbjuder stabilitet, god översikt, spindellås som gör klingbytet snabbt och enkelt och en klingskydd i aluminium. Här finns dessutom elektronisk motorbroms som ger ökad säkerhet och kontroll i det man utför.

Tillbehör som ingår är adapter för spånuppsamlare, cirkelsågblad, parallekkanhåll och en nyckel. Den här cirkelsågen är ett bra val för den som vill ha en bra cirkelsåg med säkerheten som högsta prioritet, och som inte behöver den absolut dyraste och kraftfullaste cirkelsågen, men tillräckligt kraftfull med ett bra pris.

Mer om cirkelsågar

En cirkelsåg är ett kraftfullt verktyg som snabbt kapar och klyver på längden, bredden och tvären. En cirkelsåg är användbar vid många olika tillfällen och för många olika jobb. Det finns två olika varianter av cirkelsågen, en med sladd och batteridriven. Den förstnämnda är en aning mer krånglig att använda, eftersom man behöver ha tillgång till ett eluttag eller dra fram förlängningssladdar som kan ligga i vägen. Det kan också innebära att man behöver flytta runt allt detta när man ska fortsätta någon annanstans. Det kan alltså vara en fördel att välja en batteridriven, även om du då måste komma ihåg att ladda batteriet då och då.

När du ska köpa en cirkelsåg är det viktigt att kolla på sågdjup, eftersom ett större sågdjup innebär att du kan såga genom tjockare material. Det går även att minska sågdjupet om du inte vill såga helt igenom, utan kanske bara göra en skåra. Om cirkelsågen har ett riktigt bra sågdjup så kan du såga igenom flera skivor eller reglar på samma gång, och på så sätt spara in en hel del tid. Med en cirkelsåg som inte klarar samma djup kan du istället behöva såga flera gånger, vilket helt enkelt gör att det tar längre tid. Du kan alltså spara in en hel del tid genom att välja en cirkelsåg med ett större sågdjup.

Vad kan man göra med en cirkelsåg?

Det varierar väldigt mycket och beror till stor del på vad du ska använda cirkelsågen till och vilka funktioner den har, men det beror förstås även på märket och kvaliteten. En cirkelsåg används främst för att göra raka och djupa spår i brädor, skivor eller stolpar. Dagens cirkelsågar är utrustade med laser men för att få bäst precision rekommenderar jag att använda en styrskena eller en lång rak bräda. Snickare använder cirkelsågen till fler saker som att såga små snitt för sammanfogningar och när man kan det är det väldigt smidigt till det också. Typiska saker som både hemmasnickare och professionella använder en cirkelsåg till är:

  • Såga raka och långa spår i skivor och brädor.
  • Kapa av stolpar eller skivor.
  • Göra en tappfogning för att foga samma två trästycken

Vilken cirkelsåg ska jag välja?

Det beror helt på vilka behov du har, och vad du föredrar. Generellt kan man säga att en lite dyrare cirkelsåg ofta är lite bättre, du får helt enkelt vad du betalar för. Men samtidigt ska du inte heller betala för mer än vad du behöver – du bör alltså inte välja den mest avancerade och dyraste modell du hittar, om det inte är just en sådan du behöver.

När du ska välja cirkelsåg så finns det flera saker att ta hänsyn till, men två viktiga saker att tänka på är sågdjupet och huruvida den är batteridriven eller inte. Ett bra sågdjup innebär att du kan såga i tjockare material, men också att du ibland kan såga flera skivor eller reglar på samma gång och på så sätt spara in en hel del tid. Det kan alltså vara en bra idé att välja en cirkelsåg med ett bra sågdjup, förutsatt att du behöver det – det vill säga att du ibland kommer att behöva såga i tjockare material eller kapa mycket.

Det kan också vara en bra idé att välja en batteridriven cirkelsåg, eftersom du då slipper sladdar som annars kan vara i vägen. Du är inte heller beroende av eluttag eller förlängningssladdar och behöver inte flytta runt på allting när du ska kapa någon annanstans. En del föredrar dock cirkelsågar med sladd, och om man gör det så ska man givetvis välja en sådan modell. Välj det alternativ som passar dig bäst, helt enkelt.

Vad kostar en cirkelsåg?

Det finns cirkelsågar i många olika prisklasser – allt från ett par hundra till många tusenlappar. Det kan vara en bra idé att inte välja den billigaste, om man vill ha en högkvalitativ maskin som kan hänga med i många år. Men med det sagt så behöver du inte heller välja den dyraste, om du inte har behov av en sådan. Utgå från ditt eget behov och välj den som känns lagom för dig och dina behov. Fokusera hellre på andra saker än just priset – till exempel kvalitet, sågdjup, om den är batteridriven eller har sladd och – inte minst – vilken som passar bäst för dina behov, och din smak.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg Märkt

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se