Byggradio – våra bästa favoriter

En bra byggradio är precis vad som gör ditt mekande ännu roligare. Oavsett om det är hemma i garaget eller by ditt nya företag. Säkra, hållbara och med ett riktigt bra ljud. En byggradio kan också användas som en vanlig stereo hemma på grund av den höga kvalitén. Läs mer för att hitta den bästa byggradion för dig.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

 

Produkter jag testat:

  1. Dewalt DWST1-75659 Radio
  2. Dewalt DCR019 Radio
  3. Flex RD10.8/18.0/230 Radio
  4. Milwaukee M18 RC-0 Radio


Dewalt DWST1-75659 – Bästa byggradion på marknaden

Riktigt bra radio- och musikspelare från Dewalt, och enligt mig en given testvinnare. Dewalt DWST1-75659 har en smidig och snygg design, är utrustad med 4 högtalare, 2 subwoofers, USB-ingång, inbyggd laddare, DAB+ och FM-mottagare.

Det här är en modern byggradio som kan användas lika bra till att spela radio, som att koppla upp en smartphone eller en surfplatta och streama musik helt trådlöst. Kompakt och behändigt format, men med ett kraftfullt ljud och en kvalitet som verkligen är anpassad för att fungera i tuffa miljöer. Lite dyrare i pris, men väldigt mycket musikspelare för pengarna.  

Pris: Ca 3200 kronor

Snabbfakta

Radio: DAB+ och FM med 12 FM-stationer och 6 AM-stationer

Högtalare: 4

Subwoofer: 2

USB: Ja

Bluetooth: Ja

Skyddsklass: IP54 mot damm och vattenstänk


Dewalt DCR019 – Billigaste byggradion med kvalité

Ännu en byggradio från kvalitetsmärket Dewalt – men modellen DCR019 är en lite enklare variant, om än fullt tillräcklig och mycket prisvärd. Dewalt DCR019 har både AM- och FM-radio, ljudet är mycket kraftfullt och över förväntan med tanke på den plånboksvänliga prislappen och designen är både kompakt och robust. Det här är en radio som tål mycket. Möjlighet finns också att ansluta till bärbara ljudenheter som MP3. Stort plus för den slagtåliga skyddsbågen och konstruktionen som överlag känns väldigt rejäl och stabil. Bra ljud och lagom storlek. 

Pris: Ca 1400-1500 kronor.

Snabbfakta

Radio: AM och FM

Högtalare: 1

Subwoofer: Nej

USB: Nej

Bluetooth: Nej, men MP3

Flex RD 10.8/18.0/230 – Bästa byggradion för garaget

Riktigt modern byggradio med digital LCD-display, LED-ljus, digitalklocka, infälld antenn och kraftfulla högtalare. Flex RD 10.8/18.0/230 utmärker sig i mitt tycke som en synnerligen kvalitativ och rejäl radio, perfekt anpassad för tuffa och påfrestande miljöer där tålighet är viktigt. Radion är helt batteridriven, är avsedd för DAB+ och FM och har en bas-förstärkare som verkligen gör skillnad för ljudkvaliteten. Utrustad med 2 stycken 10 W högtalare, snygga detaljer och en riktigt bra och tydlig display. Denna Flex-radio är lite större och väger lite mer, men är enkel att förflytta utan att kännas otymplig. Riktigt bra byggradio för en riktigt bra prislapp. 

Pris: Ca 2200 kronor

Snabbfakta

Radio: DAB+ och FM

Högtalare: 2

Subwoofer: Ja, bass-boost

USB: Nej, AUX-ingång

Bluetooth: Nej


Milwaukee M18-RC0 – Bästa byggradion utomhus

En av de mest robusta modellerna på marknaden, med såväl kraftigt ljud som tålig design. Milwaukee M18-RC0 är utrustad med både FM-mottagare och anslutning för bluetooth – perfekt att lyssna på radio med 10 förinställda kanaler (som du själv väljer förstås) eller streama musik från din smartphone. Premiumhögtalare med 40 W kapacitet gör det möjligt att ha högtalaren hela 30 meter bort och ändå få riktigt bra ljud, och musikspelaren kan köras med antingen batteridrift eller via vägguttag. Den här byggradion är mitt förstahandsval vid arbete utomhus då den är särskilt skyddad för att tåla tuffa väderförhållanden. Den har även en förstärkt ram och ett handtag i metall som skyddar mot slag och stötar. Milwaukee M18-RC0 är relativt stor och tung med sin vikt på dryga 7 kg, men med handtaget upplevs den ändå smidig och enkel att hantera. En investering värd att satsa på. 

Pris: Ca 2500 kronor

Snabbfakta

Radio: DAB+ och FM

Högtalare: 1 

Subwoofer: 40W förstärkare

USB: Ja

Bluetooth: Ja

Bra tänka på när man köper en byggradio

Byggmiljöer är i regel tuffa miljöer med mycket damm, fukt, smuts, vibrationer och stötar, varför en byggradio måste vara robust, tålig och rejält stabil. Att ljudet är bra är naturligtvis också viktigt, liksom flexibiliteten och möjligheterna vad gäller val av musikkälla (radio, MPR eller streaming). Eftersom en riktig byggradio ändå är en investering på en eller ett par-tre tusenlappar, är det viktigt att välja med omsorg och att satsa på en som verkligen tål att användas där du har tänkt – och som samtidigt kan leverera den ljudkvalitet du önskar. Min rekommendation är att jämföra några olika modeller från några olika märken, samt se över hur du kommer använda din radio och därmed hur tålig den måste vara. Räcker det med enbart FM-radio för dig, eller vill du kunna ansluta din smartphone och streama musik? Enbart radio fungerar ofta bra, men vet man med sig att man ofta streamar musik kan det vara värt att satsa på en sådan modell redan från början.

Vidare är också vikten och hur radion drivs viktigt. En bra byggradio bör med fördel kunna köras på laddningsbara batterier, för att slippa ha den ansluten till ström hela tiden. Den bör också ha ett handtag så att den är enkel att flytta och bära, även om den väger några kilo. 

Pris på byggradios

Priserna för byggradios kan variera en del, men de flesta ligger mellan 1000 kronor och 4000 kronor. Rent generellt gäller att de med mer kraftfull högtalare, USB-anslutning och bluetooth för streaming ligger högre i pris än de modeller som enbart har AM- och FM-radio. 

Kvalitet

Liksom priserna kan variera en del, kan så även kvaliteten. Jag upplever att de modeller som finns tillgängliga och som jag har testat generellt håller hög kvalitet. De är robusta, gummerade, har bra sändare för radio och riktigt bra högtalare. Vid köp av en byggradio är det viktigt att välja en med tillräcklig kvalitet i både konstruktion och ljud. Utgå alltid från hur du ska använda radion, i vilka miljöer, hur du vill kunna spela musik samt vilka krav du har på ljudets kvalitet. 

Varumärke

Precis som med allt annat man köper kan varumärke spela roll om det är skillnad i kvalitet mellan olika tillverkare. Jag anser inte att man ska välja byggradio enkom utifrån varumärke, utan alltid låta funktion, användningsområde, kapacitet och budget avgöra. Bra kvalitet är viktigt – en byggradio måste både vara tålig och ge riktigt bra ljud. Mitt tips är att jämföra några olika varumärken samt eventuellt läsa andra användares recensioner och tester likt detta för att få hjälp att hitta rätt. 

Vanliga frågor om byggradios

Vilken byggradio ska man välja?

Det beror på vilken ljudkvalitet man är ute efter, samt om man önskar kunna spela både vanlig radio och streama musik från sin smartphone eller surfplatta. Var också noggrann med att välja en som är tillverkad för att verkligen tåla stötar, damm, smuts, vibrationer och fukt. 

Hur mycket kostar en byggradio?

Priserna kan som ovan nämnts variera, det går att hitta en byggradio för under 1000 kronor men också för uppåt 5000 kronor – och säkert även dyrare än så. Kom ihåg att dyrast inte alltid behöver vara bäst. Vill man ha finesser som bluetooth och förstärkare får man räkna med att betala lite mer. 

Ska en byggradio alltid vara certifierad?

Inte nödvändigtvis, men det är förstås en fördel om man hittar en som är certifierad med en skyddsklass för att tåla exempelvis fukt och damm. Likt min testvinnare från Dewalt. 

Sammanfattning – bästa byggradio 2022

En byggradio är ett trevligt inslag i en byggmiljö som gör det lite roligare och mer trivsamt att arbeta. Vare sig man jobbar själv eller tillsammans med kollegor. I mitt tycke är det definitivt värt att satsa på en riktig byggradio som faktiskt tål de tuffa miljöerna som i regel är synonyma med byggarbetsplatser, istället för att använda en vanlig radio eller musikspelare som riskerar att gå sönder. Det finns flera bra modeller på marknaden, av vilka de fyra som jag presenterat här är de bästa enligt mig. 

Nedan hittar du återigen länkar till de enligt mitt test fyra bästa byggradioapparaterna 2022:

Dewalt DWST1-75659 Radio

Dewalt DCR019 Radio

Flex RD10.8/18.0/230 Radio

Milwaukee M18 RC-0 Radio

 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se