Brandsläckaren för hemmet – brandsläckare för lägenhet och bil

En eller helst flera brandsläckare är något som bör finnas i varje hem. Vid heta arbeten
under byggnation och renoveringar så skall det även finnas brandsläckare
lättillgängligt om olyckan skulle vara framme. Jag har testat fyra olika modeller av de
bästa brandsläckarna inom olika områden, placeringar och för olika sorters bränder.
Att ha rätt brandsläckare på rätt plats kan vara livsavgörande.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

ProduktPassar
Housegard PE6TEA pulversläckareBäst i hemmet
Housegard PE2TGH pulversläckareFör heta arbeten
Total FLG KS2BG 34 koldioxidsläckareBäst i bilen
Housegard AD6-C liten aerosolsläckareTill vätskor och elekticitet


Housegard PE6TEA – Bäst brandsläckare för hemmet


 

Detta är en 6 kilos pulversläckare som släcker ABC-bränder och med högsta släckeffekten på marknaden för sin storlek. Bästa brandsläckaren att ha i hemmet. Pris: drygt 500 kronor.

Produktrecension

Denna modell släcker effektivt de flesta bränderna i hemmet och fungerar i minus 30 grader till plus 60 grader. Väggfäste är inkluderat när du köper Housegard PE6TEA. Det är denna typ och storlek som rekommenderas av försäkringsbolag och myndigheter. En pulversläckare bör finnas i alla hem. 
Denna brandsläckare passar för lägenhet och hus.


Housegard AD6-C FireStopper – Liten Brandsläckare för heta arbeten

Det är en liten och smidig aerosolsläckare. Vilket innebär att det är en släckspray på 600 ml. Pris: strax över 200 kronor.

Produktrecension

Denna brukar jag ofta ha med i verktygslådan när man ska slipa, svetsa eller arbeta i miljöer för heta arbeten. Housegard AD6-C FireStopper ersätter inte en riktig brandsläckare, men den är bra att ha för att släcka små bränder snabbt. Vid svetsning eller i närheten av material som är brännbara så kan man snabbt få elden under kontroll tills hjälp kommer. Den passar även att ha i köket för att släcka fettbränder. Effektivitet 5A 21B 5F. Stark rekomendation för heta arbeten.

Housegard PE2TGH – Bäst brandsläckare till bilen

En pulversläckare på två kilo med högsta släckeffekten på marknaden för sin storlek och typ. Pris: dryga 300 kronor.

Produktrecension

Denna kommer med väggfäste och passar utmärkt att ha i till exempel bilen eller husvagnen.  Housegard PE2TGH fungerar i temperaturer från minus 30 grader och upp till 60 plusgrader.  Den släcker mindre ABC bränder effektivt. Effektivitet 13A 89BC. Fungerar också bra at ha i miljöer för heta arbeten.


Total FLG KS2BG 34

Detta är en koldioxidsläckare på två kilo som släcker bränder i vätskor såsom bensin, olja eller diesel men även i elektriska maskiner på upp till 1000 volt. Pris: ca. 1 000 kr.

Produktrecension

En koldioxidsläckare som Total FLG KS2BG 34 är bra att ha i verkstaden eller i andra utrymmen med känslig elektronik, som datorer med mera. Detta då det är ett mycket renare alternativ där man inte får ytterligare skador på elektrisk utrustning eller mer saneringsarbete än nödvändigt efter en brand. Nackdelen är att koldioxidsläckaren inte ger något återantändningsskydd, så det bör även finnas en vanlig pulversläckare tillgänglig. Den fungerar ner till minus 30 grader och upp till plus 60 grader.

Slutbetyg och bästa brandsläckaren 2020

1. HousegardPE6TEA- bästa brandsläckaren för hemmet och bäst i test

Denna är rekommenderad av myndigheter och försäkringsbolag. Den har högsta släckeffekten för sin storlek och är därför ett mycket bra val för hemmet. Med sin sex kilon kan den till och med hanteras av barn. Den släcker effektivt de flesta bränder som kan uppstå i hemmet.
Finns hos Verktygsproffsen

2. Housegard AD6-C FireStopper – bästa brandsläckaren för verktygslådan

Denna modell är väldigt effektiv och enkel att ha med sig i verktygslådan när man ska utföra heta arbeten där brandrisk förekommer. Den ersätter inte en riktig brandsläckare men är ett bra komplement.
Finns hos Proffsmagasinet

3. Housegard PE2TGH – bästa brandsläckaren för fordon

En liten och smidig brandsläckare på två kilo som gör den lätt att montera i fordon och är ett billigt sätt att skydda sig om olyckan skulle vara framme. Man får lätt plats med den även i en personbil.
Finns hos Proffsmagasinet

4. Total FLG KS2BG 34- Bästa brandsläckaren för känslig utrustning

Koldioxid är ett smart val när man vill undvika ytterligare skador på känslig utrustning. Den är mycket effektiv vid exempelvis elbränder. Två kilo är rätt litet för en koldioxidsläckare och man bör se det som ett komplement till en annan brandsläckare för större bränder.
Finns hos Proffsmagasinet

Vilken storlek på brandsläckare i hemmet?

För hemmet så är en 6 kilos variant rekommenderad eftersom det är lagom tungt och lätt att hantera för de flesta. Den innehåller tillräckligt för att släcka de bränder man kan släcka själv.

Vilken brandsläckare att ha i bilen?

I bilen så brukar man sällan ha stor plats. Men en pulversläckare kan vara avgörande för liv och död vid en olycka. Det är en billig investering för att kunna släcka en motorbrand eller liknande. En 2 kilos räcker och är en väl värd investering för säkerheten.

Vilken är den vanligaste pulversläckaren?

Det vanligaste är pulversläckaren för klass ABC eller klass BC, detta är den teknik som rekommenderas i hemmiljö i en 6 kilos variant av både myndigheter och försäkringsbolag. Utöver pulversläckare finns det fler tekniker för olika sorters bränder. 

Att tänka på när man köper brandsläckare

Olika bränder kräver olika släckning. Har du fel sorts brandsläckare kan det gå illa. Därför är det bra att känna till att brandsläckare delas in i olika typer av brandklasser. 

  • Klass A är för fibrösa bränslen.
  • Klass B för vätskeformiga bränslen
  • C för gasformiga bränslen och F för matfett och olja. 
  • Klass D finns även för magnesium och metaller men den innefattas inte av europanormen för brandsläckare.
  • Tidigare fanns det även klass E för elektronik men det anges numera i klartext.

Pris på brandsläckare

De lite dyrare varianterna av skumsläckare kan kosta strax över 2 000 kronor medans en pulversläckare för hemmet går på en fjärdedel av det priset. Det är inga stora summor vi pratar om så man bör gå efter vilket behov man har. 

Kvalitet

Du bör göra en riskanalys över var brandriskerna finns och vilka material som finns. För hemmet är en pulversläckare bäst eftersom den klarar det mesta i hemmiljön. Men det finns som sagt flera tekniker att välja på och man kan med fördel komplettera med en mindre släckare med teknik som inte orsakar mer skada än nödvändigt för bränder som man snabbt har under kontroll. 

Varumärke

Det viktigaste är att man köper en med bra effekt. Brandsläckare är inget man vill snåla in på. Samtliga av testmodellerna håller hög kvalité och bästa brandsläckaren är den som passar för brandtypen.

Vad gäller för vattensläckare?

Vattensläckare för klass A är sällsynta idag och oftast ersatta av andra tekniker. 

Vad är aerosolsläckare?

Aerosolsläckare är en mindre modeller av pulversläckare, som inte ersätter brandsläckare men som kan vara lämplig att ha nära till hands vid heta arbeten.

Sammanfattning

De olika modellerna jag har testat när det kommer till bästa brandsläckare har sina olika egenskaper som gör dem lämpliga för olika miljöer. Det kan även vara bra att kombinera olika modeller så länge man vet vad de klarar av och vilka användningsområden som de passar för. Priserna är inte så mycket att diskutera i sammanhanget och samtliga är klassade enligt normerna, så det är enkelt att se effektivitet och typ för jämförelse.

Råkar man få en mindre elbrand medans man reparerar datorn så är det tråkigt att behöva släcka med pulver eller skum och få ytterligare skador på köpet. Då är det bra att ha en koldioxidvariant tillgänglig. En aerosolsläckare är smidig att ha både i verktygslådan och i köket då man snabbt hinner släcka en mindre brand innan den blir större.

Effektivitetsklassningen som alla brandsläckare har ger en bild för hur stor brand man kan släcka. Släckeffektiviteten mäts genom ett provbål som är 0,5 m x 0,5 m i höjd och bredd, och där längden motsvarar effektivitetsklassningen. Exempelvis så har testmodellen Housegard PE6TEA en effektivitetsklassning på 55A vilket betyder att den kan släcka ett provbål som är 5,5 meter långt. 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *