Borrhammare för sten och betong – våra bästa favoriter

En borrhammare kan vara praktisk och ibland ett måste även för en hemmafixare. Här hittar du den bästa borrhammaren, och några till då alla inte behöver den bästa. Allt beror på vad man ska använda den till

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

ProduktPassar
Dewalt DCH273NTProffs och hemmafixare
Milwaukee M18 CHPX-0Dig som söker en kraftfull borrhammare
Bosch GBH 18V-26Dig som vill ha tillbehör
Makita DHR202ZDig som söker budgetval

Dewalt DCH273NT – Bäst i test borrhammare

  • Kolborstfri motor
  • Hög kvalitét och lång livslängd
  • Kompakt design och låg vikt

Den här praktiska borrhammaren från Dewalt har många smarta och användbara funktioner. Den har ett SDS-plus fäste, som klarar betongborrning upp till 24 mm, och en kategoriledande borrprestanda med över 90 hål på varje laddning. Den här borrhammaren är perfekt för borrning i betong, tegel och murverk.

Här finns många praktiska funktioner. En av mina favoriter är rotationsstoppet som gör mejsling i kakel och gips lättare, och frånkoppling av slagfunktionen när det ska borras i trä eller metall. Jag gillar även den kolborstfria motorn som ger en lång gångtid och mindre underhåll. En annan stor fördel är att den här borrhammaren ger längst vibrationer i den här klassen, vilket minskar tröttheten när du använder den.

Många tillbehör ingår så som bälteskrok, vridbart sidohantag, snabbutbyteschuch med SDS Plus-fäste och en 13 mm 3-käfts snabbutbyteschuch.

Det finns helt enkelt hur många fördelar som helst med den här praktiska och effektiva borrhammaren. Den passar för den som vill ha en prisvärd men samtidigt riktigt bra borrhammare som klarar det mesta, och har många smarta funktioner.

Andra borrhammare

Om ovanstående borrhammare inte är rätt val för dig så finns det givetvis många andra att välja mellan. Kanske behöver du en med högre kapacitet, andra funktioner eller ett lägre pris. Oavsett vilket så kanske någon av dessa borrhammare kan vara rätt val för dig.

Milwaukee M18 CHPX-OX

Den här borrhammaren från Milwaukee har en slagenergi på 4,0 J och är bland de starkare i klassen SDS+. Borrkapaciteten i betong är på 28 mm och i stål är den 13 mm. 

Här finns många smarta funktioner som en batteriindikator så att du enkelt kan hålla koll på batterinivån. Den här borrhammaren håller en hög kvalitet och har en lång livslängd. Den kolborstfria motorn är kraftfull och har en prestanda som kan jämföras med nätdrivna borrhammare. Tack vare den kolborstfria motorn är livslängden 2 gånger längre.

Den här batteridrivna borrhammaren är smidig och väldigt enkel att använda. Den passar perfekt för dig som behöver en kraftfull och riktigt bra borrhammare.

Bosch GBH 18V-26

Den här borrhammaren från Bosch har en borstlös EC-motor och ett SDS-plus fäste. Slagstyrkan är 2,6 J och slageffekten är upp till 890 varv per minut.

Här får du 50 procent mer effekt med samma slagstyrka som hos andra verktyg med kabel. Som tillval finns ett integrerat dammsug för att du ska kunna borra utan damm.

Den här borrhammaren har många smarta funktioner som ”vibration control” som gör arbetet mindre tröttsamt, och ”electronic cell protection” som skyddar batteriet mot överbelastning, djupurladdning och överhettning.

Här finns även ett LED-arbetsljus som ger dig bra sikt när du arbetar, och det innovativa CoolPack-batterierna som ger perfekt värmeavledning och därför förlänger batterilivslängden upp till 100 procent.

Den borstlösa EC-motorn är väldigt imponerande. Den är kompakt, dammskyddad, väger väldigt lite och är dessutom underhållsfri. Borrhammaren har en lång gångtid och klarar upp till hela 216 hål i betong på bara en enda laddning.

Den ergonomiska designen är utan tvekan också en stor fördel. En annan fördel är snabbladdningen, som efter bara 35 minuter ger ett 80 procent laddat batteri. Dessutom finns ingen minneseffekt, vilket gör att batteriet alltid går att ladda, oavsett laddningsnivå, utan att cellerna skadas.

Här får du dessutom många tillbehör: en djupanslag på 210 mm, en L-BOXX 136, en L-BOXX-inredning, en maskinduk och ett stödhandtag.

Den här borrhammaren passar dig som vill ha en riktigt effektiv borrhammare med många smarta funktioner och lång livslängd.

Makita DHR202Z – Budgetval borrhammare

Om du letar efter en billigare borrhammare så kanske den här kan vara rätt val för dig. Den här borrhammaren från Makita är mycket prisvärd – det här är en riktigt bra borrhammare till ett riktigt bra pris.

Den är liten och smidig, och enkel att använda. Den har ett SDS-Plus fäste och en 3-funktionsomkopplare som gör det enkelt att växla mellan tre olika funktioner – hammarborrning, borrning och bilning.

Här finns även LED-belysning, och ett roteringsläge som gör att mejseln kan rotera hela 360 grader med 40 olika låspositioner.

Du kan enkelt byta borr, och det finns ett skyddssystem som förlänger batteriets livslängd genom att den stängs av om batterinivån blir för låg.

En stor fördel är också den ergonomiska designen med ett gummerande handtag, som ser till att du får en bra arbetsställning.

Trots det låga priset så är den här borrhammaren inte mycket sämre än de dyrare alternativen. Det här är alltså ett riktigt bra val för dig som vill ha en billig, men ändå riktigt bra, borrhammare.

Mer om borrhammare

En borrhammare kan även hemmafixaren behöva ibland. Den klarar nämligen av att borra i det mesta – betong, stenmaterial, tegel och så vidare. Det hjälper dig att arbeta snabbt och enkelt i hårda material, helt enkelt.

Vilken borrhammare du ska välja beror helt på vilka behov du har. För många räcker det med en enklare modell, medan andra behöver en riktigt högkvalitativ och effektiv borrhammare.

Ska du borra mycket i hård sten eller betong så överväg att välja en av de bättre och mer avancerade av ovan listade borrhammare för annars kommer arbetet bli väldigt tungt för kroppen om man ska jobba med det under längre tid.

Är borrhammare och slagborr samma sak?

Nej, det är inte samma sak. Borrhammaren är mer kraftfull och effektiv än en slagborr, och klarar av mer. Både borrhammaren och slagborren har en “slagfunktion”, men den slår med större kraft på en borrhammare. Slagfunktionen kan ofta stängas av på både borrhammare och slagborrar, och då kan de användas som en vanlig borr. Det går dock inte att lägga till slagfunktionen på en vanlig borr.

Vilken borrhammare ska man välja?

När du ska välja borrhammare så är det viktigaste att fundera över vad du behöver, och vill ha. Om du först tar reda på vilken typ av borrhammare du behöver så kommer det bli betydligt lättare att hitta den. Vilka styrka behöver du? Vill du kunna slå av slagfunktionen för att använda borrhammaren som en vanlig borrmaskin ibland? Är det viktigt att hammarborren är rejäl och klarar allt, eller är det viktigare att den är lätt och smidig och inte blir alltför tung att jobba med? Fundera över dina behov och önskemål för att komma fram till vilken borrhammare som är rätt för dig.

Hur mycket kostar en borrhammare?

Borrhammare finns i precis alla prisklasser. Från någon femhundring och uppåt. Riktigt proffsiga varianter kan kosta 10 000 kronor, och ännu mer. Om du behöver en högkvalitativ och effektiv borrhammare så bör du inte köpa den allra billigaste, men om du inte behöver den i jobbet så är det förmodligen inte nödvändigt att köpa den dyraste heller. För ett par tusen kan du hitta en bra borrhammare, som är tillräcklig för hemmafixaren.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se