Betongslipen – våra bästa favoriter för vägg och golv

Produkt Effekt
1.Festool Betongslip RG 130 E 1600W
2.Flex Betongslip LD15-10R 1450W
3.MAKITA NPC5000C 1450W
4.BOSCH GBR 15 CAG 1500W

Den senaste tiden har det blivit väldigt populärt att använda sig av betong som material i hemmet. Oavsett om det handlar om golv eller andra ytor, är en snygg yta avgörande för ett bra resultat. För en vanlig hemmafixare är det oftast inte rimligt att lägga pengar på en ny, stor golvslip.

De kostar ofta uppåt 30 000 kr och är dessutom väldigt otympliga att förvara. Vill man slipa en bordsskiva, slipa bort kakel- och limrester eller komma intill väggar och hörn, är en sådan maskin dessutom ett sämre alternativ. Gäller det väldigt stora ytor och man ändå vill arbeta med en stor maskin, går det att hyra. Jag tycker oftast att en handhållen diamantslip är att föredra. Med en handhållen slip har du mer kontroll och med rätt teknik kommer slipningen ge ett perfekt resultat.

I och med att betong blivit mer populärt som material, har även antalet verktyg för att bearbeta materialet ökat. Det kan kännas som en djungel när man står inför ett köp. Jag har därför valt att se lite närmare på marknadens bästa betongslipar. Jag har valt ut några i olika prisklasser och utifrån olika användningsområden.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

 

Vilka betongslipar har jag testat?

Det finns många olika sorters betongslipar och det kan vara svårt att veta hur man ska tänka för att välja rätt verktyg. De egenskaper jag tycker är viktiga när man väljer betongslip är hur tung den är, hur stark den är och hur snabb motorn är.

Dessutom är priset många gånger viktigt att ta hänsyn till. Innan du väljer vilken betongslip du ska köpa, tycker jag att du ska tänka igenom vad du kommer använda slipen till. Jag har valt att testa nedanstående betongslipar och tagit fram vilken betongslip som är bäst i olika kategorier.

Festool Betongslip RG 130 EProffsverktyget


 

Festool Betongslip RG 130 E, är en diamantslip för den som vill ha en pålitlig och välbalanserad maskin. Oavsett om du ska slipa större betongväggar eller bara ta bort ytbeläggning på ett golv gör Festools betongslip jobbet. Verktyget funkar lika bra på golv som på väggar och tak.

Det jag tycker är en stor vinst, är den starka 1600W-motorn, som gör slipen både snabb och effektiv. Den enda mindre nackdelen är slipens vikt, som beror på den kraftfulla motorn. Det var dock inget som påverkade känslan och eftersom slipen är så pass lätt att hantera blir arbetet snabbt gjort.

Omdöme

Jag tycker att Festool Betongslip RG 130 E är experten på betongslipning. Tack vara sin precision och otroliga styrka, kan den användas till de flesta arbeten. Med hjälp av styrplattan kan du enkelt ställa in slipeffekten. Anpassningsbarheten är oslagbar. Om man behöver komma åt att slipa hela vägen intill kanter och i hörn, är det möjligt att fälla upp den främre delen av utsugskappan. Ett extra plus i kanten tycker jag är just utsugskappan, eftersom den gör att arbetet bli nästintill helt fritt från damm. Priset för Festool Betongslip RG 130 E ligger på cirka 10 000 kronor. Priset påverkas av om man vill köpa slipen inklusive förvaringsbox. Men för pengarna får man ett riktigt prisvärt proffsverktyg som både är kraftfullt och smidigt.

Snabbfakta

Användningsområde: Flexibelt verktyg för olika sorters ytor och material.

Effekt: 1600W

Vikt: 3,8 kg.

Varvtal: 3000 – 7700 rpm

 


Flex Betongslip LD15-10RBästa valet i mellanklassen

Här har vi en liten och smidig slip, som är suverän när man ska komma åt i trånga utrymmen. För att vara så pass liten, har den en kraftfull motor och funkar även på tuffare ytor. Det finns även möjlighet att koppla på en dammsugarslang som man enkelt kopplar till egna dammsugaren.

Omdöme

Flex LD-10R är en stabil betongslip i mellanklassen. Den är enkel att arbeta med nära hörn och kanter. Tack vare dammsuget minskar även slitaget på slipskivorna. Handtaget har en vibrationsdämpare som gör att den bekväm att arbeta med, även på mer krävande ytor. Priset för en Flex LD15-10R är cirka 8000 kr. För det priset får du en högpresterande maskin som jag rekommenderar till dig som vill satsa på kvalitet, men kanske inte har råd att köpa det dyraste verktyget.

Snabbfakta

Användningsområde: Idealisk för slipning av väggar, golv och tak.

Effekt: 1450W

Vikt: 2,9 kg

Varvtal: 10 000 rpm

MAKITA NPC5000C BETONGSLIPBästa budgetslipen

Detta är en smidig och effektiv betongslip, utan finesser, men väldigt prisvärd. Den är utrustad med en dammuppsamlare och egenskaper som gör den både säker och hållbar. Tack vare ett överbelastningsskydd ökar livslängden på verktyget. Det är en klar fördel om man vill hålla sig inom en lägre budget.

Omdöme

Makitas betongslip är den billigaste av de fyra jag testat. Trots att den bara kostar hälften av vad Festools betongslip kostar, är Makita NPC5000C otroligt prisvärd. Den är skön att hålla i även när man slipar längre stunder. Maskinen startar inte om den är påslagen när sladden sätts i. Det är en riktigt bra egenskap och ett säkerhetstänk jag uppskattar. Betongslipen kostar runt 4500 kr.

Snabbfakta

Användningsområde: Diamantslip för betong och sten.

Ineffekt: 1450W

Vikt: 4,0 kg

Varvtal: 10 000 rpm


BOSCH GBR 15 CAG BETONGSLIPBästa lättviktaren

Bosch GBR 15 CAG är en maskin med hög komfort. Det är en lättviktare som bara väger drygt två kilo och är utformad för att passa bra i handen. Den känns aldrig tung eller svår att slipa med. Precis som Festools slip är den utrustad med ett bra dammutsug. Bosch GBR 15 CAG fungerar bra även intill kanter och hörn.

Omdöme

Priset ligger runt 5500 kr, vilket jag tycker är ett bra pris för en relativt enkel slip. Tack vare ett bra tätningssystem, som skyddar motor och växellåda från damm, har maskinen alla förutsättningar för en lång livslängd. En annan fördel med just Bosch-verktyg, är att det brukar vara enkelt att köpa deras reservdelar om något skulle gå sönder. Det är såklart en klar fördel mot att behöva köpa ett helt nytt verktyg.

Snabbfakta

Användningsområde: Smidig och lätt betongslip för grovslipning och kantnära slipning.

Effekt: 1500W

Vikt: 2,6 kg

Varvtal: 9300 rpm

Vanliga frågor vid köp av betongslip

Hur väljer jag slipskiva?

Vad är det för yta du ska slipa och vilket slutresultat vill du uppnå? Det är även bra att veta om betongen du ska slipa är gammal eller ny, eftersom det påverkar betongens hårdhet. Eventuellt kan du behöva använda ett par olika grovlekar och slipa i omgångar beroende på hur fin ytan ska bli och hur grov den är vid första slipningen.  

Vad är viktigt att tänka på när man använder en betongslip?

Det viktigaste att tänka på är att hela tiden förflytta slipen över betongen. Låter du den stanna för länge på samma plats kommer den att lämna avtryck i ytan. Det är också viktigt att arbeta metodiskt och hellre slipa för lite första gången än för mycket. Se till att välja en betongslip med effektivt dammutsug, det gör efterarbetet enklare och det hela mer hälsosamt.

Behöver jag använda skyddsutrustning?

En diamantslip kan vara ett kraftfullt verktyg, så var noga med att hålla stadigt i den. Att använda skyddsutrustning är att föredra. Skyddsglasögon, munskydd och hörselskydd är det jag rekommenderar dig att använda.

Slutbetyg bästa betongslipen

Efter att ha testat dessa fyra betongslipar, vill jag påstå att Festool Betongslip RG 130 E är den jag verkligen rekommenderar. Den är något mer påkostad än de övriga tre, men det är den värd. Förutom att betala för en riktigt bra prestanda och smidighet, så ingår även tre års garanti och tre års stöldförsäkring när man köper maskinen.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se