Betongborr – våra bästa favoriter

När du ska borra i betong och andra hårda material så behöver du rätt borr för jobbet. Här hittar du den bästa betongborren.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Proffsmagasinet.

Flex CHE18.0-EC Set

Rickard på Meckaren

Lång livslängd
Borstlös motor
Mycket låg vikt

Högkvalitativ kombihammare med många tillbehör

Denna kombihammare på 18 volt håller hög kvalitet och har en lång livslängd. Detta är en stor anledning till att det här är en favorit för mig, eftersom det är viktigt att dyra verktyg håller en hög kvalitet och kan hänga med länge – och det kan den här.

Slagantalet är 1400 slag per minut, och den maximala styrkan är 1,7 J. Något jag gillar väldigt mycket med denna borrhammare är den borstlösa motorn, och även att den har en funktionsväljare. Du kan välja mellan borrning, mejsling, hammarborrning eller bilning – väldigt många smarta funktioner i samma verktyg, helt enkelt.

Detta är en mycket effektiv borrhammare med elektroniskt styrsystem. Detta styrsystem har många fördelar, och förutom att det gör maskinen effektivare så förlänger det även livslängden och skyddar maskinen.

Här finns även en varvtalsreglering med låsfunktion, elektroniskt snabbstopp, icke-roterande extra handtag med djupstopp, en LED-lampa med long-life funktion och rotationsstopp för mejsling. Många användbara funktioner, som gör borrhammaren enklare att använda.

Ett annat stort plus är alla tillbehör som ingår. Förutom två stycken batterier och en laddare så ingår ett handtag, ett djupanslag, en transportväska och en insats till transportväskan.

Trots det något höga priset så känns den här maskinen väldigt prisvärd – inte minst för att både batteri och laddare ingår. Men även på grund av att det är en riktigt bra maskin som är enkel att använda, och som håller en hög kvalitet och har en lång livslängd.

Detta är alltså rätt val för den som vill ha en riktigt bra maskin, med flera smarta funktioner. Om du ofta borrar i betong och behöver en maskin du kan lita på, då kan denna vara rätt.

4.5

Andra betongborrar

Om borrhammaren ovanför inte är den rätta för dig, så finns det förstås många andra alternativ. Kanske letar du efter ett billigare alternativ, en borrhammare med andra funktioner eller ett annat märke? Oavsett vilket så kan du med stor sannolikhet hitta en favorit bland dessa tre. Även dessa är riktigt bra och har olika fördelar, funktioner och prislappar.

BOSCH GBH 18V-26

Från välkända Bosch kommer denna borrhammare på 18 volt, med en slagstyrka på 2,6J. Även här finns många fördelar: kolborstfri EC-motor, bilningsfunktion och LED-belysning.

Denna borrhammare hjälper dig att arbeta snabbt och effektivt, med upp till 216 hål i betong på en laddning. Här ingår två batterier, en laddare och en förvaringsbox.


Nackdelen är priset, som är en aning högt. Å andra sidan är detta en riktigt bra borrhammare av hög kvalitet, och från ett välkänt märke.

Det här är alltså ett bra val för dig som vill ha en effektiv och snabb borrhammare med kolborstfri motor.

Budget: Milwaukee M12 H-402C

Denna borrhammare är på “bara” 12 volt, men trots det är den överraskande stark och effektiv. Här finns två lägen, med eller utan slag. Slagstyrkan är 0,9J och borrkapaciteten i betong är upp till 13 mm.

Andra saker jag verkligen gillar med denna borrhammare är den kompakta och ergonomiska designen, i kombination med en riktigt låg vikt. Denna borrhammare väger endast 1,8 kg vilket gör den lätt att hålla och använda – även när arbetet tar längre tid. Detta gör den även perfekt för arbeten i trånga utrymmen, och ger mindre trötthet vid längre arbetspass.

Några andra fördelar är till exempel softgrip-handtaget, överbelastningsskydd i både maskinen och i batteriet som ger bättre hållbarhet, inbyggd LED-lampa samt låga vibrationer – allt detta förenklar ditt arbete ytterligare.

Trots alla dessa fördelar så kostar denna borrhammare inte särskilt mycket, men det är ändå en väldigt effektiv och riktigt bra borrhammare. Det här är alltså en riktigt prisvärd maskin. Här ingår även två batterier, en laddare och en väska.

Det här är ett bra val för dig som vill ha en riktigt bra borrhammare, men som inte kan eller vill betala allt för mycket för den. Här får du ett riktigt bra verktyg, till ett riktigt bra pris.

Dewalt DCH334X2

Om du behöver använda borrhammaren riktigt ofta, eller kanske till och med jobbar med den, då kan den här maskinen vara rätt val för dig. Denna borrhammare på 54 volt kommer från Dewalt och klarar betongborrning på upp till 30 mm. Den har en slagstyrka på 3,5J och upp till 4480 slag per minut. Det här är alltså en riktigt kraftfull maskin.

Den här borrhammaren är säker, effektiv och högkvalitativ. Den väger dock lite mer – närmare fyra kg – men detta är knappast förvånande med tanke på att det är en riktigt kraftfull maskin. Den kostar också en hel del, även om detta inte heller är förvånande.

Några andra fördelar med denna maskin är till exempel att du enkelt byter mellan mejslings-, hammar- och borrfunktion. Den har även en kolborstfri motor, lägsta vibrationerna i sin klass, vitt LED-ljus med fördröjning och en kompakt och ergonomisk design.

Här ingår också en hel del tillbehör: två batterier med laddningsindikator, en multiladdare, en bälteskrok, ett vridbart sidohandtag, en snabbutbyteschuck med SDS-fäste, en 13 mm 3-käfts snabbutbyteschuck och en förvaringslåda.

Mer om betongborrar

En borrhammare är en kraftfull borrmaskin, och många gånger är den det rätta valet när du ska borra i till exempel betong. En borrhammare är enklare att använda än till exempel en slagborr, eftersom du inte behöver trycka lika hårt när du använder maskinen.

Många borrhammare har flera funktioner, till exempel mejsling och bilning. På så sätt får man flera olika verktyg i ett och samma verktyg.

En borrhammare kan användas till exempel när du behöver göra ett, eller flera, hål i betong eller andra hårda material. Den kan även användas vid rivning av kakel och betong, eller när du behöver göra större hål för till exempel ventialtion.

Vad är skillnaden mellan slagborr och borrhammare?

Som jag nämnde tidigare så kräver en borrhammare inte att du trycker lika mycket när du använder den, till skillnad från en slagborr. Detta då den har ett hammarverk som slår på bakänden av borret/axeln, och därifrån kommer slagen.

En slagborr har inte heller samma funktioner som en borrhammare, och kan inte användas på lika många sätt. Dessutom är en borrhammare mer kraftfull, och klarar alltså betydligt mer än vad en slagborr klarar av.

Man kan egentligen säga att det finns tre olika varianter eller nivåer av borrar – vanlig borr, slagborr och borrhammare. En vanlig borr klarar, som bekant, inte av hårdare material – som betong. En slagborr klarar mellanhårda material, till exempel lättbetong. En borrhammare, däremot, klarar till exempel betong och tegel och andra hårda material.

Vilken produkt ska man välja vid borrning i betong?

Det beror egentligen till stor del på hurdan betong du ska borra i. Om det är lättbetong så räcker det med en slagborr, men vid hårdare material krävs en borrhammare. Utöver det kan det också vara bra att fundera över vad man kommer att ha mest användning av generellt – om du någon gång kan behöva en borrhammare så kanske det är det rätta valet, även om du för tillfället bara behöver en slagborr. En borrhammare har som sagt även flera funktioner, och på så sätt kan den med stor sannolikhet komma till användning vid olika tillfällen.

Om du däremot inte kommer att behöva använda den här typen av verktyg särskilt ofta, eller inte kommer att borra i något hårdare än lättbetong, så räcker det förstås med en slagborr. Utgå alltså helt från dina behov när du väljer verktyg. Att köpa ett dyrare verktyg än vad man behöver, bara för att man kanske kommer få användning av det någon gång, är sällan en bra idé.

Vad kostar en borrhammare?

Det varierar väldigt kraftigt – från någon femhundring och upp till 20 000 kronor kan de kosta. Här handlar det förstås till stor del om hur avancerade och kraftfulla de är, och till viss del även om produktens märke och vad som ingår.

Här kan det vara en bra idé att inte välja den allra billigaste modellen, åtminstone inte om man vill ha en borrhammare som håller lite högre kvalitet och kan hänga med ett tag. Samtidigt behöver man inte heller välja den dyraste man kan hitta, om man inte behöver en sådan. Återigen, utgå från dina behov och välj den som passar dig bäst.

Det kan också vara bra att komma ihåg att batterier och laddare inte alltid ingår, och att detta kan kosta en del att köpa till. Det kan alltså vara en bra idé att kolla på vad detta kostar, ifall det inte ingår, för att se vilket alternativ som blir mest prisvärt.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se