Bandslip – våra bästa favoriter

När du vill kunna grovslipa större ytor snabbt, då är det en bandslip som du behöver. Här kan du hitta den bästa bandslipen.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Produkt Passar Prisklass
1. Ingersoll Rand G1811EU-K2 För dig som vill ha det bästa Medium
2. Festool BS 105 E-Set För dig som använder bandslip mycket Premium
3. Metabo BAE 75 För dig som vill ha nätansluten bandslip Medlium
4. Black & Decker KA88-QS För dig som nöjer dig med det enkla Budget

Ingersoll Rand G1811EU-K2

Rickard på Mekaren

Hög kvalitet och lång livslängd
Högt varvtal på 7000 varv per minut
Batteridriven

Smidig, kraftfull och batteridriven bandslip

När det gäller bandslipar är det vanligaste med nätanslutna varianter, men denna modell är faktiskt batteridriven – vilket främst är en fördel. Batteridrivna maskiner är smidigare och du slipper sladden som annars ligger i vägen när du arbetar. Här hade jag dock önskat att den låg på åtminstone 18 volt, men den här är kraftfull och effektiv trots sina 12 volt.

Bandlängden är 10 x 330 mm, och varvtalet är 7000 varv per minut. Denna maskin passar utmärkt för slipning av metall, glasfiber, plast och mycket annat och den tar enkelt bort punktsvetsar och rost. Den har en variabel hastighet, och slipbandet är ställbart i åtta olika lägen med en snabb spänning för slipbandet.

En annan fördel med den här maskinen, i mitt tycke, är den lägre ljudnivån. Andra bandslipar ligger ofta runt 100 dB, men den här är betydligt tystare med sina 67 dB. Även vibrationerna är låga, vilket också är en stor fördel.

Jag gillar också den låga vikten på ett kilo, som är betydligt lägre än vikten på andra bandslipar som ofta väger minst fem kilo. Den låga vikten gör maskinen bekvämare att använda och enklare att hantera, så detta ser jag till stor del som en fördel. Den har även en mycket smidig utformning, vilket gör detta till en perfekt maskin för den som vill ha en lätt och lätthanterad maskin.

Här ingår två stycken batterier, en laddare och sex stycken slipband – tre stycken K80 och tre stycken K60. Det här är ett bra val för den som vill ha en effektiv och kraftfull maskin, men som också tycker att det är viktigt med låg vikt och smidighet. Om du dessutom föredrar batteridrivna maskiner, då har du hittat helt rätt.

4.5

Andra bandslipar

Om bandslipen ovanför inte är det rätta valet för dig, då finns det förstås andra maskiner som också är riktigt bra. Kanske föredrar du en modell som inte är batteridriven, kanske vill du ha en kraftfullare maskiner eller kanske söker du ett annat märke. Här hittar du bandslipar i andra prisklasser och med andra funktioner och egenskaper.

Festool BS 105 E-Set

Festool är ett mycket populärt märke, och deras maskiner håller en hög kvalitet. Detta märks dock på prislappen – det här är alltså en dyrare maskin. Men för den som använder bandslip ofta, och kanske till och med jobbar med det, kan det här vara helt rätt val.

Här ligger effekten på 1400 watt, slipytan är 160 x 105 mm och bandhastigheten är 230 – 380 m / minut. Denna bandslip är bred, effektiv, stark och riktigt robust. Här har man kombinerat hög kvalitet och tålighet, med hög effekt och styrka.

Den längsgående motorn har en välbalanserad tyngdpunkt, vilket gör att arbetet inte blir lika påfrestande. Det finns även en steglös inställbar bandhastighet för såväl grov- som finslipningar, vilket ger ett perfekt resultat på olika material. Den kraftfulla motorn gör även arbetet mer ekonomiskt.

Det här är en perfekt maskin när du ska mattslipa högkvalitativa och fanerade ytor, planslipa större ytor, planslipa hyvelslag eller slipa lister med stationäranordning. Här ingår dessutom en hel del tillbehör: stationäranordning, ytslipram, spånsäck, utsugsadapter, slipband P100 och en förvaringsbox.

Denna högkvalitativa och tåliga bandslip är ett utmärkt val för dig som behöver en riktigt effektiv och kraftfull maskin, och den passar kanske allra bäst för dig som även använder bandslipen i ditt jobb – eller som använder den väldigt ofta.

Metabo BAE 75

Denna bandslip på 1010 watt har ett vridmoment på 12 Nm och ett slipband på 75 x 533 mm. Med denna får du ett perfekt resultat, tack vare den effektiva motorn och den precisa bandlöpningen. Bandslipen är utrustad med reglade för bandhastighet, antistatisk dammpåse, maskinstativ och även längdanslag för exakt styrning av arbetsstycket när den används stationärt.

Men här finns även många andra fördelar: Snabbt slipbandsbyte som inte kräver några verktyg, extrahandtag som ger optimal styrning, möjlighet att ansluta en allsugare och mycket annat. Det här är helt enkelt en väldigt prisvärd maskin, med många fördelar och en hyfsat hög styrka till ett relativt bra pris.

Det som ingår är en dammpåse, ett extrahandtag, en sexkantsnyckel, en utsugningsadapter, ett längdanslag och ett maskinstativ. Det här är en väldigt effektiv och högkvalitativ maskin som passar den som vill ha en riktigt bra maskin, till ett ganska bra pris.

Black & Decker KA88-QS

Om du letar efter en lite billigare bandslip, då kan detta vara helt rätt val. Den här bandslipen är riktigt prisvärd – trots det låga priset så är den hyfsat effektiv och har många fördelar. Det här är inte rätt val för den som behöver en avancerad eller riktigt kraftfull maskin, men det är definitivt rätt val för den som vill ha mycket bandslip för pengarna.

Denna bandslip ligger på 720 watt och har en banddimension på 75 x 533 mm. Tack vare en bältesspännarmekanism är det enkelt att byta band, och det främre stötskyddet skyddar väggar och andra ytor.

Något annat jag gillar med denna bandslip är att den främre huven är uppfällbar, så att du lättare kommer åt svåråtkomliga ställen. Den här bandslipen passar perfekt när du ska slipa större ytor – till exempel bänkskivor, bord och dörrar.

Andra fördelar med den här maskinen är: främre handtag med tre positioner som ger kontroll och komfort, manuell bandjustering, liten främre rulle som slipar tre gånger närmare kanten, 30 procent större slipyta och cyclonic action som ger en renare arbetsmiljö.


Detta är en lätthanterlig och enkel, men samtidigt riktigt effektiv, maskin med många – och stora – fördelar. Det överraskande låga priset gör den väldigt prisvärd, inte minst med tanke på alla smarta funktioner. Det här är alltså rätt val för dig som vill ha en prisvärd maskin, för dig som söker ett lite billigare alternativ, för dig som vill ha en effektiv bandslip – ja, för nästan alla, helt enkelt.

Mer om bandslipar

En bandslip kan vara bra att ha hemma, förutsatt att du behöver slipa regelbundet. Om du endast behöver den någon enstaka gång så kan det dock vara bättre att hyra en lite bättre modell än att köpa en sämre, eftersom den kanske ändå bara kommer att bli liggande senare. Är det en maskin du kan behöva använda flera gånger så kan det dock vara värt att införskaffa en.

Bandslipen kan användas till att slipa större ytor – till exempel bänkskivor, golv, plankor och dörrar. Det finns många olika varianter av bandslipar, med olika egenskaper. När du ska köpa en bandslip finns det mycket du behöver fundera över. Börja med att ta reda på vad som är viktigt för dig.

En del bandslipar väsnas till exempel väldigt mycket, så om den ska användas när andra är hemma kan det vara en fördel med en lite tystare maskin. Här är nätanslutna modeller vanligast, men föredrar du batteridrivna maskiner så ska du givetvis leta efter en sådan. För många är det även en stor fördel om bandslipen har en ram, även om det inte är alla som behöver detta. Fundera alltså på vilka behov och önskemål du har, så blir det lättare att hitta rätt bandslip för just dig.

Vilken bandslip ska man välja?

Vilken bandslip du ska välja beror till stor del på vilka behov du har, och även vad du har för preferenser. Om bandslipen bara ska användas för hemmafix så ställs inte lika höga krav, men det kan ändå vara en bra idé att undvika de allra billigaste modellerna.

Billigare bandslipar håller ofta en lite lägre kvalitet, och de håller sällan lika länge. Generellt kan man dock säga att resultatet blir i stort sett detsamma oavsett vilken du väljer – även om det förstås finns undantag – men det finns andra skillnader mellan billigare och dyrare varianter. De billigare kan till exempel vibrera mer, låta mer, vara svårare att hantera och då främst på lägre fart och de är inte alltid lika bra när det gäller dammupptag.

Ibland kan även en del funktioner saknas på de billigare maskinerna, så önskar du några sådana bör du fundera över vilka och välja en som har dessa. Skillnaderna mellan billigare och dyrare maskiner är dock mindre här än på andra maskiner, vilket kan vara bra att tänka på när du väljer bandslip.

Det kan dock vara en fördel att välja en bandslip med ram. För hemmabruk fungerar oftast en något billigare variant, men välj gärna snäppet dyrare än de allra billigaste – här kan några extra hundralappar göra stor skillnad när det gäller kvalitet och även funktion. 

De allra dyraste maskinerna är dock sällan nödvändiga för hemmabruk, och vanligtvis används dessa maskiner inte överdrivet ofta – men använder du den ofta eller till och med i jobbet så kan det såklart vara värt att spendera lite extra. Utgå från dina behov och önskemål, helt enkelt.

Vad ingår när man köper en bandslip?

Det varierar väldigt mycket – ibland ingår ingenting annat än själva maskinen, andra gånger får du många tillbehör. Det vanligaste alternativet när det gäller bandslipar är att de är nätanslutna, och då behövs varken batteri eller laddare. Om du köper en batteridriven modell så kan batteri och laddare ibland ingå, men det är inte alltid det gör det. Andra saker som kan ingå är till exempel utsugningsadapter, extra handtag, slipram, slipband, förvaringsväska och så vidare.

Vad kostar en bandslip?

En bandslip kan kosta allt från under tusenlappen, upp till många tusenlappar. När det gäller just bandslipar är skillnaderna mellan billigare och dyrare maskiner inte lika stor som när det gäller många andra maskiner. De allra billigaste modellerna kan dock ha en del brister, och därför skulle jag rekommendera alla att gå upp några hundralappar för att få en lite bättre maskin. Att köpa en för många tusenlappar är dock sällan nödvändigt för hemmafixare, utan här kan du få hög kvalitet och effektivitet till ett hyfsat bra pris.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se