Bandsåg – våra bästa favoriter

En bandsåg kan användas för många olika jobb. Här hittar du den bästa bandsågen för ditt projekt, utifrån dina behov och önskemål.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Produkt Passar Prisklass
1. Metabo BAS 261 Precision För dig som vill ha det bästa Premium
2. Flex SBG 4910 För dig som vill arbeta flexibelt Medium
3. Milwaukee M18 CBS125-502C För dig som vill nöjer dig med det enkla Budget
4. HiKOKI CB18DBL För dig som vill ha batteridrivna verktyg Medium

Läs mer: Bästa skruvdragaren

Metabo BAS 261 Precision

Rickard på Mekaren

Robust och stadig bordsmodell
Effektiv och exakt
Många praktiska egenskaper

Robust och stadig bandsåg med praktiska egenskaper

Denna bandsåg från Metabo är riktigt prisvärd för dig som söker en lite bättre, effektiv och proffsigare bandsåg. Till att börja med så är den stadig och stabil, med en robust konstruktion. Den känns rejäl och detta är så nära en riktig bandsåg man kan komma med en mindre variant.

Den har även hög precision, och ger ett exakt resultat och hög snittkvalitet. HSS-precisionsstyrningen är är justerbar och har tre rullar för sågklingan upptill och nedtill. Den är även utrustad med välbalanserade svänghjul med gummibeläggning, vilket ger en mycket tyst banddrift.

Andra positiva egenskaper är till exempel det exakta parallellanslaget med dubbelfäste och snabb fixering, och den tystgående och underhållsfria samt robusta induktionsmotorn. Här finns även ett skydd mot återstart, vilket förhindrar att maskinen startas av misstag efter ett strömavbrott. En integrerad LED-arbetslampa belyser snittstället.

Här finns hur många positiva egenskaper som helst – och dessutom ingår en del tillbehör: ett universellt sågblad, ett parallellanslag, ett vinkelanslag, en utsugningsadapter och en styrskena. Det här är den perfekta bandsågen för den som vill ha en riktigt bra maskin som ger ett perfekt resultat, och som dessutom håller en hög kvalitet.

4.7

Andra bandsågar

Om bandsågen ovan inte är rätt val för dig så finns det givetvis många andra alternativ. När det gäller bandsågar så passar olika maskiner för olika ändamål, och därmed är det inte säkert att denna är rätt för det du ska använda den till. Då kanske någon av dessa passar bättre – här hittar du bland annat några handhållna varianter, och bandsågar med andra egenskaper än den ovan.

Flex SBG 4910

Denna bandsåg på 850 watt har en svängbar sågram, och två olika bandhastigheter för sågning av rör och profiler. Steg ett passar för stål, rostfritt stål och aluminium. Steg två passar för stålrör, rostfritt stål och aluminium.

Du kan steglöst ställa in snittvinkeln mellan 0 och 45 grader. En annan smart funktion är att du enkelt kan frigöra sågen för att arbeta på frihand. Här ingår ett parallellanslag och ett sågband av bimetall.

Det här är en väldigt smart, flexibel och lättanvänd bandsåg som passar perfekt för dig som vill kunna använda bandsågen på flera olika sätt.

 

Milwaukee M18 CBS125-502C

Denna handhållna och batteridrivna bandsåg på 18 volt har en kolborstfri motor. Den kan kapa vanliga material som metall- och plaströr samt aluminiumprofiler. Den har en kapaacitet på upp till 125×125 mm i diameter.

Här finns även inbyggd LED-belysning som ger bättre sikt, ett överbelastningsskydd för såväl batteri som maskin samt ett batteri som ger dubbelt så bra drifttid och längre livslängd samt bättre kraft. Maskinen har en variabel hastighet i fem steg, och en verktygslös låsning av sågklingan för enkelt byte.

Här ingår två stycken batterier, en multiladdare samt en väska. Det här är en högkvalitativ och effektiv, men samtidigt smidig och lätt, maskin som passar perfekt för dig som vill ha en enklare bandsåg som även är enkel att hantera.

HiKOKI CB18DBL

Även denna bandsåg är handhållen och batteridriven – och väldigt prisvärd. Här ingår dock varken batterier eller laddare, vilket gör att priset blir något högre om du inte redan har kompatibla batterier.

Denna bandsåg ligger på 18 volt och passar perfekt för kapning av vanliga material så som metall, gängstång och stålledningar. Den har inbyggd LED-belysning som ger bättre sikt, och en kolborstfri motor. Kolborstfria motorer har många fördelar – längre driftstid, längre livslängd och minimalt underhåll av motorn till exempel.

Bandsågen har hög kapacitet och bra manövreringsegenskaper. Den är väldigt lätt och även välbalanserad, med en centrerad tyngdpunkt. Här finns helt enkelt många fördelar, till ett hyfsat lågt pris. Det här är ett bra val för den som vill ha en enkel bandsåg som är smidig, lätt och enkel att använda.

Mer om bandsågar

Det finns många olika varianter när det gäller bandsågar. Dels så finns de för olika material. De till trä är ofta billigast, men det finns även bandsågar för metall. Professionella bandsågar är stora, men för hemmafixare finns ett smidigare alternativ: en bordsmodell. Dessa är smidigare och enkla att plocka undan och förvara när de inte används, och dessutom kostar de förstås betydligt mindre än de större modellerna. Det finns även handhållna varianter.

När du ska köpa en bandsåg kan det vara bra att tänka på bandbredden, skärbredden och skärhöjden. Kolla också om bandets hastighet går att justera efter materialets hårdhet. Självklart är det alltid viktigast att fokusera på det som är relevant för dig, så börja gärna med att fundera på vad du tycker är viktigt. Detta beror förstås på vad du ska använda bandsågen till. Utgå från dina behov och kriterier, och kolla gärna på flera olika modeller innan du bestämmer dig.

Vem behöver en bandsåg?

Det är inte många hemmafixare som använder bandsåg egentligen, men det är ändå en väldigt bra maskin som kan göra mycket. Väldigt många skulle ha användning av en bandsåg, även om man bara är en hemmafixare. Bandsågen kan som sagt användas till många olika saker, och jag tycker att den som kan ha användning av en bandsåg ska överväga att införskaffa en. De billigaste modellerna kostar omkring en tusenlapp, och förutsatt att man har användning av en sådan så kan det absolut vara värt att köpa en.

Vilken bandsåg ska man välja?

Det beror helt på vad man ska använda den till. En bandsåg har många olika användningsområden, men olika bandsågar kan passa för olika saker. Det kan alltså vara en bra idé att börja med att fundera på vad man behöver, vad bandsågen ska användas till och vilka funktioner man önskar – då blir det lättare att hitta det bästa alternativet.

Vad kostar en bandsåg?

En bandsåg kan kosta allt frå under tusenlappen och upp till 30 000 kronor, beroende på vilken modell och hur avancerad bandsåg du behöver. En enklare modell för hemmabruk kan kosta från någon tusenlapp, och upp till 10 000 kronor. För en hemmafixare behövs sällan den allra mest avancerade modellen, men olika modeller passar bra för olika saker, så här är det viktigt att utgå från användningsområde och behov.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se