Arbetsskor – våra bästa favoriter

Självklart behövs riktiga arbetsskor när man arbetar. Vilken typ av skor du behöver beror på vilket arbete du utför. Grundläggande är att de har stål- eller aluminiumhätta, men det finns även varianter med fiber eller kompositmaterial. Även spiktrampskydd är grundläggande. Utöver detta så finns det en mängd klassificeringar och självklart så ska de vara bekväma samtidigt. 

Arbetar man utomhus på vintern så bör man såklart ha varma kängor och riskerar man kemikaliespill så är det stövlar som gäller. Det finns däremellan både tofflor, skyddssandaler och vanliga klassiska arbetsskor. Urvalet är stort, men jag har försökt att finna de bästa arbetsskorna för olika behov. Nedan listar jag mina topp fyra favoriter bland de bästa arbetsskor som finns tillgängliga på marknaden just nu.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Produkt Passar  
Jalas 1738 Zenit Easyroll Dig som arbetar på hårda golv  
Monitor Polar Winter skyddskänga Dig som arbetar utomhus  
Jalas skyddstoffel Dig som vill ha en luftig arbetssko  
Tretorn Spiktramp Pro Dig som arbetar med vätskor  

Jalas 1738 Zenit Easyroll – Bästa arbetsskon

  • Bästa arbetsskonon för hårda golv
  • Väldigt prisvärd
  • ESD godkänd

Jalas är välkända inom arbetsskor och är kvalité rakt igenom. De här skorna är S3 klassade och passar bra för flera sorters arbete, både inomhus och för utomhusbruk. Yttersulan är greppsäker och innersulan har dubbla stötdämpningszoner i Poron XRD och med Merinoull som material.

Med tåhätta i aluminium blir vikten lägre trots samma skyddsklass som stålvarianterna. Skorna har ett mjukt spiktrampskydd och smidig BOA-knäppning. De är dessutom ESD godkända, så de avleder statisk elektricitet som annars riskerar att skada känslig utrustning.

Snabbfakta

 Pris: Ca 2300 kronor

Färg: Svart och röd

Innersula: Merinoull

Skyddsklass: S3

I enlighet med: EN ISO 20345:2011, S3 SRC

Monitor Polar Winter skyddskänga – Bästa arbetsskon för utomhusbruk

Vid utomhusarbete på vintern så krävs rejäla doningar. Detta är en känga med väldigt bra kvalité och bekvämlighet. Isoleringen är en kombination av äkta lammull och Thinsulate som garanterat håller fötterna varma även en vinterdag i norra delarna av landet. Den är dessutom utrustad med kraftiga YKK-dragkedjor och låssystem som förhindrar att dragkedjan fastnar i något eller åker ner. Med ett kraftigt nosskydd i polyuretan så klarar den alla påfrestningar som de kan tänkas utsättas för.

Snabbfakta

 Pris: Ca 2500 kronor

Färg: Svart

Isolering: Äkta lammull och Thinsulate

Skyddsklass: S3            

 


Jalas skyddstoffel – Billig arbetssko med kvalitét

Jag personligen föredrar skyddstofflor i verkstaden. De är luftiga, bekväma och lätta att ta på sig. Skon har stora ytor som är välventilerade, tåhätta i aluminium som håller nere vikten samt ett mjukt spikskydd. Innersulan är ergonomiskt utformad och bekväm då den är gjord i latex och klädd med fuktabsorberande textil. Yttersulan är en antihalk-variant. Toffeln passar med andra ord utmärkt för användning inomhus.

 Snabbfakta

 Pris: Ca 900 kronor

Färg: Svart

Innersula: Texon och Cambrelle-textil

Skyddsklass: SB SRC


Tretorn Spiktramp Pro – Bästa skyddsstöveln

Skyddsstövlar kan vara ett bra alternativ till kängor. Detta speciellt om man riskerar vätskespill, riktigt dåligt väder eller helt enkelt föredrar stövlar framför kängor. Tretorn Spiktramp Pro är en skyddsstövel som uppfyller flera skyddsklasser och som står emot det mesta. Den har en oljebeständig sula av gummi som är förberedd för dubbar. Den har också en reflex för ökad synlighet och ett justerbart skaft samt ett snabbtorkande foder. Den är mycket bekväm och har bra skyddsklassning.

Snabbfakta

Pris: Ca 1800 kronor

Färg: Svart och gul med reflex

Foder: Bomull

Vattentät: Ja

Tåhätta: Stål

Material: Nitril / Gummi

spiktrampskydd: Stål

Skyddsklass: SB, P, E, FO, SRA

I enlighet med: EN ISO 20345:2011, SB, P, E, FO, SRA, mönstrad slitsula

Vilka arbetsskor ska man välja?

Titta först på ditt behov av säkerhetsklass och därefter är urvalet fortfarande stort. Då är det främst tycke och smak som avgör vad du väljer. Ska man inte jobba i dåligt väder så kan man välja mellan tofflor, sandaler och vanliga arbetsskor beroende på vad man föredrar. Där är utbudet alltså större. För dåligt väder och riktigt bra skydd krävs såklart kängor eller stövlar.

Vad är skillnaden på arbetsskor?

Skydd finns i tre olika klasser. 

  • SRA som är halktestat på keramiskt kakel med tvållösning. 
  • SRB som är halktestat på stålplatta med glycerin. 
  • SRC som uppfyller bägge tidigare klasser. 

Skyddskraven som är grundläggande är SB som innebär tåhätta. SBP som ytterligare kräver spiktrampskydd i stål eller kevlar.

Finns det vattentäta arbetsskor?

Ja – WRU står för vattenavvisande ovandel medan WR är helt vattentäta. ORO, oljeresistent sula som klarar vissa kemikalier utan att skadas. FO för Olje- och bensinresistent sula samt HRO som är värmeresistenta upp till 300 grader Celsius i en minut. ProNose har förstärkning vid tådelen vilket gör att den passar bra vid knästående arbete.

Vad bör man tänka på när man tittar på olika klassningar?

S1, S1P, S2, S3, S4 och S5 är klasserna som finns. De uppfyller bestämda kriterier för användning i olika miljöer. Skillnaden mellan de olika klasserna är viktig för att kunna göra rätt val. Oftast så är det S3 man är ute efter om man vill ha klassiska snickarskor som uppfyller de grundläggande kraven samt har stötabsorbering i hälen, en olja- och bensinresistent sula samt är vattenavvisande och har hel hälkappa. 

Jag jobbar med elektrisk utrustning vad bör man tänka på?

Jobbar man men känslig elektrisk utrustning så bör man titta på S5 klassen som även är ESD godkända vilket ger bättre antistatiska egenskaper än övriga klasser.  Men inte nog med det så finns det än flera benämningar att hålla reda på. P står för spiktrampskydd, A för antistatiska egenskaper som ej uppfyller ESD, E för stötabsorbering.

Att tänka på när man köper arbetsskor

För det första så bör man se till vilka sorts arbeten man kommer utföra, så att man är säker på att säkerhetsklassen täcker alla scenarier. Det kan vara svårt att välja rätt då klassificeringarna och godkännanden är flera att hålla koll på. Tåhättan kan vara av olika material men uppfyller samma standard ur säkerhetssynpunkt. Detsamma gäller för spiktrampskyddet. Stål kan dock vara att föredra vid utsatta miljöer för bästa skydd.

Pris på arbetsskor

Det finns skor som beroende på säkerhetskrav går på allt från 500-600 kronor och upp mot 3000-4000 för skor med speciella krav. Nu är arbetsskor en viktig säkerhetsfaktor och ska man gå i dem under hela arbetsdagar så finns det ingen anledning till att vara “dumsnål”. Titta på dem som uppfyller kraven på säkerhet och har stötabsorbering först och främst. Därefter kan man jämföra priser mellan de olika modellerna.

Kvalitet

Arbetsskor är klassificerade som sagt och det är lätt att veta vad de tål enligt reglerna, men självklart så finns det variation inom klasserna. Den brukar däremot inte vara så stor.

Varumärke

Visst finns det märken som är mer etablerade och välkända. Men för att uppfylla kraven så testas alla modeller likvärdigt. Är de exempelvis klassificerade att vara WR så vet man att de är vattentäta. Man riskerar då inte att köpa något som läcker i första taget.

Sammanfattning – bästa arbetsskor 2022

Det hela kommer ner till vilka behov man har. Alla arbetsskor är klassificerade och godkända för olika bruk. Det är också bra att tänka på komforten och vilken typ av skor man själv gillar. Tofflor är smidiga när man behöver ta av och på dem ofta, men de passar knappast i dåligt väder. Givetvis bör du ha koll på vilken sorts arbetsskor du behöver för arbetet som du utför. Därför kan det vara en god idé att läsa på så att du vet vilka klassificeringar du ska leta efter.

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se