Arbetsbyxor – våra bästa favoriter

Arbetsbyxor ska ge full rörelsefrihet och ha smarta funktioner i form av exempelvis hammarhank, spikfickor, mobilficka samt kniv- och tumstocksficka. Ett slitstarkt material är ett måste, samtidigt som plaggen ger bästa möjliga skydd beroende på arbetet som de ska användas för. Plagget får inte heller vara för stort eller för litet, komfort och bekvämlighet ligger högt upp på listan för arbetsbyxor. Här är de bästa arbetsbyxorna 2022.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Arbetsbyxorna ska hålla en behaglig temperatur. Därför är det viktigt att bedöma arbetssituationen på rätt sätt för att införskaffa rätt plagg. Värmekostnader, aktivitetsnivån och lufttemperaturen är av väsentlig betydelse. Marknaden för arbetsbyxor är stor och erbjuder många olika alternativ. I den här artikeln har jag försökt att sammanfatta det viktigaste om de fem topprankade arbetsbyxorna för 2022.

Jag har valt att testa fem produkter i olika prisklasser och med olika kvalifikationer.

–   Top Swede 237
–   MONITOR Worker 4WS
–   Helly Hansen Workwear Manchester
–   MILWAUKEE WGT-R GRIDIRON
–   Snickers

Top Swede hantverksbyxa 237 – Bäst arbetsbyxa med stretch


 

Omdöme

En äkta, hållbar och funktionell hantverksbyxa. Den har smarta lösningar som gör den väldigt användbar oavsett vilket typ av hantverksarbete du utför. Top Swede kör med förböjda ben, hängfickor med extra fack och ID – kortficka, vilket man kanske uppskattar lite extra om man arbetar professionellt.

Förutom detta har den en reglerbar hammarhak, tumstocksficka, hammarhållare samt telefonficka. Förstärkningsmaterialet är i Cordura, annars är byxan tillverkad i bomull. 

Snabbfakta

Material: 100% bomull, förstärkningarna är i Cordura

Färger: Enbart svart

Knäskydd: Platta och tjocka,

Funktioner: förstärkta bakfickor, ID-kortficka, spikfickor, hammarhak, knivhållare, benficka med dragkedja


MONITOR Worker 4WS – Bästa arbetsbyxan för fritiden

Omdöme

Monitor Worker 4WS är en slitstark arbetsbyxa som har stor stretch förmåga. En av de största fördelarna är att den även kan användas på fritiden då materialet är behagligt. En smidig och skön, svart byxa i nylontyg. Den är extrautrustad med användbara detaljer som knivknapp, tumstocksficka och kontrasterande reflexer och dragkedjor. 

Snabbfakta

Material: 93 % nylon och 7 % elastan

Färger: Enbart i svart

Knäskydd: Långa i gummi

Extra funktioner:  tumstocksficka, knivknapp, dragkedjor och reflexer med kontrast

 

Helly Hansen Workwear Manchester

Omdöme

Den här midjebyxan kommer endast i mörkgrått som passar alla sorters uppdrag. Med sina två framfickor, två benfickor samt två bakfickor får man plats med mycket, inklusive verktyg. Byxan har en bra passform och materialet är 65 % polyester. Den har också justerbara benlängder, vilket underlättar om man är lång och kanske behöver lite extra benlängd. En bred bältestunnel och starka bälteshällor kompletteras med lårfickor med tryckknapp.

Snabbfakta:

Material: 65% polyester, 35% bomull

Färger: Grå 

Funktioner: Spikfickor, hammarhank, kniv- och tumstocksficka, låg benficka, mobilficka.


MILWAUKEE WGT-R GRIDIRON . Extra slitstarka arbetsbyxor

Omdöme

Även om Milwaukee WGT inte har lika många extra förvaringsutrymmen som de övriga plaggen i recensionen så har den en del att komma med. Det är en tuff arbetsbyxa som klarar av i princip all arbetsförhållanden. Den är extra slitstark och har extra motståndskraftiga förstärkta områden på väl utvalda ställen. Den har därför 3 gånger längre livslängd än en traditionell arbetsbyxa. Dessutom kompletteras dess slitstyrka med ett allvädersskydd mot både vatten och vind. Perfekt för dig som arbetar mycket utomhus med andra ord. 

Snabbfakta

Material: 

Färg: Svart

Funktioner: Metalldragkedjor, metallspännen och bröstficka


Snickers – Arbetsbyxor för hemmafixaren

Omdöme

Väl tilltagna storlekar vilket gör att du gott kan välja en storlek mindre. Lösa byglar för hammarhank och en sned mobilficka gör byxan lite ovanligare och mycket skön. Byxan är gjord i ett smutsavvisande tyg som tyvärr kan kännas kallt i lägre temperaturer. Knäskydden har däremot en bra passform som ger stor rörelsefrihet. Det finns dessutom gott om olika modeller och färger att välja mellan.

Snabbfakta 

Material: 60% bomull, 40% polyester, förstärkningar är i  100% Cordura Polyamid

Färger:  Grå, blå, grön och svart

Knäskydd: Smala och långa

Funktioner: Spikfickor, kniv- och tumstocksficka, hammarhank, mobilficka

 

Hur vet jag ifall arbetsbyxorna passar mina arbetsuppgifter?

Läs gärna recensioner på nätet om arbetsbyxorna som intresserar dig och ta reda på ifall de är anpassade för inom- eller utomhusbruk.

Var är det bäst att köpa arbetsbyxor?

Det går bra att handla både på nätet och i butik. Om du helst vill prova byxorna eller är osäker angående storlek och material är det bäst att handla i en butik.

Vilken storlek på arbetsbyxor?

Titta gärna på nätet efter en storleksguide eller storlekstabell som gäller ditt utvalda klädmärke eller gå till en butik och prova byxorna om du har tid och möjlighet. Hos mekaren har vi testat byxor som har storleksguide.

Vilka skydd att ha på mina arbetsbyxor?

Tillverkarna lägger till skyddsbeskrivningar i sin produktbeskrivning. Läs igenom den för att se ifall byxan har rätt skydd för digceller inte.

Att tänka på när man köper arbetsbyxor

För att kunna välja rätt typ av arbetsbyxor ska du först och främst veta exakt hur din arbetssituation kommer att se ut. Gör en bedömning och ge svar på följande frågor:

–          Ska arbetet utföras inomhus eller utomhus?

–          Vilka risker bör man skyddas mot. Vind, hetta, kemikalier, strålning, vassa objekt?

–          Vilka arbetsställningar används?

–          Bör byxan ha knäskydd?

–          Vilken modell föredrar du personligen?

Dagens arbetsklädesmarknad omfattar många olika varumärken. Sortimentet är stort och anpassat för de flesta arbetena.

Pris på arbetsbyxor

Priset på arbetsbyxor varierar relativt mycket. De lägsta prislapparna ligger på 300 kronor medans de högsta kan gå upp mot flera tusenlappar. Vilka artiklar som är prisvärda kan vara svårt att bestämma själv. Därför rekommenderar jag att du läser recensioner och tester om arbetsbyxor. Att fråga en kollega om råd eller någon som redan köpt och använt ett visst märke fungerar också bra.

Kvalité

I princip alla arbetsbyxor är tillverkade av bomull, har knäskydd och extra funktioner som bland annat mobil-, hammar -, och spikfickor. Majoriteten håller god kvalité och erbjuder olika modeller och storlekar. Det som skiljer märken och modeller emellan är väder-, och riskskydd. Skillnaderna kan dessutom vara relativt stora. Vissa material skyddar dåligt mot väder och vind medan andra har dålig ventilation och bör då kanske inte bäras inomhus eller under varma sommardagar.

Varumärken

Det finns gott om olika varumärken och företag som tillverkar arbetskläder. Några av de största och mest uppmärksammade är bland annat Fristads, Blåkläder (blue wear), Snickers, Dickies, Qualitex, Panam och mång andra.  

Sammanfattning

Utbudet av arbetsbyxor är stort, både när det kommer till modeller, varumärken och prisklasser. I princip alla artiklar är tillverkade av bomull med förstärkningar i Condura. Extra finesser som hammar-, spik, kniv-, och mobilfickor som underlättar förvaring av dessa verktyg. 

Innan inköp av ett plagg bör du veta vilka arbetsuppgifter som det ska användas för. Vissa modeller passar bra för utomhusbruk medans andra passar bäst inomhus. Rätt skydd är ett måste. Om arbetet kan medföra risker som att hamna i oväder eller utsättas för strålning, hetta eller kemikalier så bör arbetsbyxorna vara tillverkade för att skydda dig mot dessa.

Förutom komfort och skydd ska bra arbetsbyxor även stå för stor rörelsefrihet så att du lätt och obehindrat kan utföra dina arbetsuppgifter. Storlekar kan skilja olika varumärken emellan. Handlar du på nätet är det därför praktiskt att titta på en storlekstabell innan inköp så att du införskaffar rätt storlek. Ett butiksinköp eliminerar det behovet då du kan prova plagget på plats. 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se