Svetshjälm – våra bästa favoriter

Svetshjälmen är ett ansiktsskydd utformad som hjälm med visir. Det används av svets- och metallarbetare. Den skyddar först och främst  ögonen från det skarpa ljuset. Hjälmen anpassas i allra högsta grad efter vilket slags arbete som ska utföras. Idag finns högt funktionella svetshjälmar som erbjuder bra säkerhet och är dessutom bekväma och lätta att bära. Högteknologiska lösningar som automatiskt nedbländande svetsglas och olika mörk-, och ljuslägen gör svetshjälmarna till ett effektivt och bra tillbehör för yrkesmän.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Produkt Siktyta
3M Speedglas Black 100V 44 x 93 mm
RIMAC 602813 100 x 65 mm
RIMAC 605813 100 x 65 mm
Telwin Stream 90 x 110 mm
3M Speedglas Aces High 100V 44 x 93 mm

Vid val av svetshjälm finns det två viktiga kriterier att ta hänsyn till, nämligen skydd och tillförlitlighet. Några aspekter som kan ge extra komfort och skydd är användarvänligheten, siktområdet, drifttiden och antalet sensorer. Innan du väljer svetshjälm kan du få vägledning genom att noggrant läsa instruktionerna och titta efter recensioner på nätet, samt be om tips från kollegor.


3M Speedglas Black 100V

Speedglas 100-serien omfattar många modeller. Deras utmärkande drag är det höga svetsskyddet i kombination med en hög optisk kvalitet. Svetsglaset är automatisk nedbländande vilket gör det enkelt och smidigt att använda. En fördel är att det har tre känslighetslägen och fem olika täthetsgrader.

Snabbfakta

Svetsglas: 100V

Siktyta: 44 x 93 mm.

Antal sensorer: 2 st.

Driftstid: 1 500 timmar

Batterityp: Lithium 3 Volt

 

RIMAC 602813

Med en bra färg och kontrastsikt erbjuder RIMAC 602813 ett bättre synfält för användaren. Dess helautomatiska ljusfilter bidrar till en optimal färgåtergivning. Låsmekanismen aktiveras i uppfällt läge. Ett stort synfält kombineras med inbyggda sidofönster. Huvudbandet är ställbart.

Snabbfakta

XL synfält: 100 x 65 mm

Mörkt läge: 5-8, 9-13 DIN

Huvudband: Ställbart

Sensorer: 4 st

RIMAC 605813 – Svetshjälm med friskluft

Anledningen till att jag valde att testa den här modellen är att det är en prisvärd, friskluftsmatande svetshjälm med slipvisir. Dessutom har den några medföljande tillbehör värda att nämna, såsom alarmet för partikelfilter och lågt batteri. Ett extra partikelfilter och förvaringsväska medföljer. Ljusfiltret är helautomatiskt och optiken är ger optimal färgåtergivning. Bästa svetshjälmen med friskluft.

Snabbfakta

XL synfält: Ja

Mörkt läge: 5-8, 9-13 DIN

Sidofönster: 5 DIN

Sensorer: 4 st

Luftflöde: 180-220 l/m


Telwin Stream

Telwin Stream har automatiskt nedbländande svetsglas med flytande kristaller. Hjälmen är helautomatisk. Inställningen av mörkhetsgraden är steglös. Den är dessutom bekväm och extra lätt att bära. Den väger bara strax över ett halvt kilo.

Snabbfakta:

Siktyta: 90 x 110 mm.

Klassificering: 1/1/1/2

Ljusläge: 4 DIN

Mörkt läge: 9-13 DIN

Batterityp: Solar Cell

Vikt: 0,51 kg.


3M Speedglas Aces High 100V

Med en hög strömstyrka och bekvämlighet anses Speedglas Aces hjälm vara ett bra alternativ både för professionella och hobbysvetsare. Ett 100V svetsglas garanterar en svetsprocess utan några skador för användaren. Dessutom har den likt övriga produkter från Speedglas fem olika täthetsgrader i det mörka läget och tre i det ljusa. En extra bonus är det coola utseendet med en tecknad skalle som har en kortlek i handen.

Snabbfakta

Svetsglas: 100V

Mörkt läge: 8-12 (variabelt)

Ljust läge: Täthetsgrad 3

Siktyta: 44 x 93mm

Antal sensorer: 2 st

Driftstid: 1500 timmar

Batterityp: Lithium 3 Volt

Att tänka på när man köper svetshjälm

Skyddsutrustning är A och O för varje uppdrag. Detta gäller i allra högsta grad just svetshjälmarna. Rätt inköp kräver en del information. Innan du börjar leta efter svetshjälm försök att besvara följande frågor:

  • Hur lång tid kommer du att utföra direkt svetsning?
  • Vilken annan skyddsutrustning behöver du?
  • Hur mycket svetsångor kommer svetsningen att orsaka?
  • Behövs det en speciell storlek på svetsglasets yta?

Idag finns det ett stort utbud som omfattar olika varumärken. Produkternas kvalité och design varierar beroende på märke och modell. De är anpassade för olika typer av svetsarbeten.

Pris på svetshjälmar

Priset på svetshjälmar börjar kring 900 kronor och går upp mot 5 000 – 6 000 kronor. Överlag ligger medelpriset kring 2 000 kronor. Kostnaden för en produkt bestäms av dess kvalité samt alla extra funktioner och skydd som hjälmen har.

Varumärke

Utbudet av svetshjälmar idag är stort och det finns modeller som är anpassade efter olika arbetsprojekt och situationer. Några exempel på företag kända med sina svetshjälmar är bland annat Speedglass, Rimac och Telwin. Speedglass har överlag högre priser jämfört med Rimac.

Vanliga frågor om svetshjälmar

De vanligaste frågorna kring svetshjälmar har att göra med säkerhet och bekvämlighet. Här besvarar jag tre av dem:

Vilken hjälm ska jag välja om jag inte svetsar så mycket?

Om dina arbetsuppgifter inte involverar så mycket svetsning kan du satsa på en svetshjälm som kombinerar ett skyddsvisir med ett uppfällbart svetsglas. Är huvuduppgiften i ditt arbete just svetsning är det bekvämast att använda en lite dyrare svetshjälm som automatiskt blir mörk när du börjar svetsa.

Var är det bäst att köpa svetshjälmar?

Idag finns det gott om nätbutiker som säljer svetshjälmar. Det går bra att handla via dem då deras produktbeskrivningar i princip ger all information som du behöver för att välja rätt svetshjälm. Nackdelen med att handla online är att du inte kan prova hjälmen innan inköp. Om du kommer att använda hjälmen mycket kan det därför vara bra att antingen handla efter rekommendation från någon du känner eller efter att du provat svetshjälmen i en butik innan du gör en beställning online.

Hur mycket svetsångor orsakar svetsningen?

Alla svetsmetoder skapar ångor i olika grad. Därför bör du alltid använda ett bra andningsskydd. Det går att köpa skydd separat som passar till en viss modell. Dessa finns både för engångsbruk och som återanvändbara varianter. Om du utför svetsning med extra mycket svetsångor är det bästa att införskaffa sig ett fläktassisterat eller tryckluftsdrivet system, eller enklare sagt en svetshjälm med luftkanal.

Sammanfattning

Svetshjälm är ett nödvändigt tillbehör för alla som arbetar som svetsare eller metallarbetare. Det finns även människor som utför uppdrag på hobbynivå. För dem är svetshjälmen lika viktig. Dess främsta uppgift är att skydda ögonen från ljuset i samband med svetsning, men vissa modeller erbjuder även andningsskydd. Idag finns det många olika modeller som är anpassade efter särskilda situationer och arbetsmoment. I princip alla svetshjälmar är idag helautomatiserade med olika ljus- och mörkerlägen. De flesta uppfyller ett flertal olika kvalitetskrav, vilket garanterar en kvalitativ produkt. En stor siktyta leder till bättre synfält.

De större tillverkarna i branschen är Speedglass, Rimac och Telwin. Speedglass erbjuder lite dyrare produkter jämfört med konkurrenterna. Priserna för en svetshjälm börjar från cirka 900 kronor och kan nå upp till flera tusen kronor. Normalt ligger genomsnittspriset mellan 2 000 – 3 000 kronor. Det går bra att handla både i en fysisk butik såväl som via nätet. Vid inköp via nätet bör du noggrant läsa igenom produktbeskrivningen och dess funktioner så att hjälmen passar just ditt arbete på bästa möjliga sätt. I min jämförelse valde jag att titta lite närmare på fem utvalda produkter med lite olika egenskaper och inom varierande prisklasser. Det viktigaste att tänka på vid inköp av en svetshjälm är dess bekvämlighet och hur bra den skyddar dig från svetsloppor och det skadliga ljuset

 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se