Elektrisk plåtsax – våra bästa favoriter

En arbetare som klipper plåt med plåtsax

En riktigt bra plåtsax är ett viktigt verktyg att ha i en allsidig och komplett verktygsarsenal. Och eftersom den ska kunna klippa och kapa i material som stål, aluminium och andra metaller behöver den vara av bra kvalitet. Dels för ett bra resultat, men kanske framförallt för att garantera säker användning.  

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

ProduktMax skärdjup
Milwaukee Plåtsax M18 BMS20-O2 mm stål & 3,4 mm aluminium
STANLEY Plåtsax FMHT73756-01,2 mm
Makita Plåtsax JS16011,6 mm stål & 2,5 mm aluminium
Bosch Plåtsax GSC 2,82,8 mm stål & 3,5 mm aluminium

Plåtsaxar finns i en mängd olika modeller av olika kvalitet, för olika ändamål samt med eller utan batteri eller elektrisk drift. För mindre projekt och om det är tunnare föremål eller skivor som ska skäras till och kapas räcker det i regel med en vanlig manuell plåtsax utan motor. Ska man däremot kapa kraftigare delar eller skära och klippa mycket material, rekommenderar jag att man satsar på en motordriven plåtsax. 

I syfte att kunna presentera en så komplett topplista som möjligt med produkter som täcker in de flesta behoven, har jag valt att inkludera både motordrivna plåtsaxar samt en manuell. Testerna har genomförts av mig, är helt oberoende och min förhoppning är att resultatet jag kommit fram till och topplistan jag skapat ska kunna hjälpa dig att hitta den bästa plåtsaxen för just ditt ändamål. 


Milwaukee plåptsax M18 BMS20-O – Testvinnare plåtsax

Bästa plåtsaxen 2020 är enligt mig denna batteridrivna variant från kvalitetsmärket Milwaukee. M18 BMS20-O drivs av ett 18 V batteri, är utrustad med ett ergonomiskt handtag som är bekvämt att hålla i, har olika skärhastigheter för extra kontroll samt ett justerbart huvud som kan roteras i 360 grader för bättre åtkomst även i trånga utrymmen.

Det här är en plåtsax av mycket hög kvalitet, som känns både rejäl och robust men som samtidigt är mycket lätt att hantera och smidig att hålla i. Milwaukee M18 BMS20-O har också ett elektroniskt överbelastningsskydd samt maximalt skärdjup på 2,00 mm i stål och hela 3,2 mm i aluminium – vilket är mer än de flesta andra modeller på marknaden.

En allsidig, rejäl och säker plåtsax som ger ett riktigt bra skärresultat. 

Pris: Ca 4100-4500 kronor

Snabbfakta

Vikt: 2,4 kg

Minsta klippradie: 180 mm

Hastighet: 0-2500 varv per minut

Maximalt skärdjup: 2,00 mm i stål och 3,4 mm i aluminium

STANLEY Plåtsax FMHT73756-0 – Manuell plåtsax

Listans enda manuella plåtsax – perfekt för mindre projekt och kapningar i tunnare plåt. 

FMHT73756-0 från STANLEY är bekväm och stadig att hålla i, har rakt vinklade klippblad samt markeringar på tänderna för att förbättra precisionen och noggrannheten i arbetet. Maximal klipplängd är 254 mm (bladets längd är 250 mm) och maximalt djup är 1,2 mm. Plåtsaxar som används för hand utan hjälp av en batteridriven motor är perfekta att ha i verktygslådan för mindre kapningar. Det finns ett flertal olika modeller att välja mellan, men i mitt tycke sticker FMHT73756-0 ut med sin hållbara konstruktion, precisionen i kapningarna samt det ergonomiska handtaget. Verktyget känns lätt i handen och det är enkelt att få ett snyggt och jämnt resultat. Modellen är även certifierad av United States Ergonomics.

Pris: Ca 450 kronor

Snabbfakta

Maximalt skärdjup: 1,2 mm

Makita Plåtsax JS1601

En något dyrare variant, men en riktig favorit på listan och ett utmärkt val för dig som vill ha en tålig, kraftfull plåtsax med bra kapacitet och mycket smidig design – utan att den kostar skjortan. Makita JS1601 har en smal utformning och lätt vikt för att underlätta hanteringen och göra det enklare att komma åt. Maskinen är eldriven, vilket gör att den lämpar sig synnerligen väl för kraftigare kapningar. Effekt på 380 W, minsta skärradie 250 mm, kapacitet på 4500 slag per minut samt medföljande tillbehör som mittskär, sidoskär och verktygsnyckel. 

Stort plus för maskinens lätta vikt på endast 1,4 kg, samt att den är både skön att hålla i och förstås ger ett precist, snyggt och riktigt proffsigt resultat. 

Makita JS1601 är en riktigt prisvärd plåtsax för dig som söker en mer robust maskin som klarar mer, men som ändå är enkel att manövrera.

Pris: Ca 3900 kronor

Snabbfakta

Ineffekt: 380 W

Vikt: 1,4 kg

Sladdlängd: 4 m

Maximalt skärdjup: 1,6 mm i stål och 2,5 mm i aluminium

Hastighet: 4500 slag per minut


Bosch Plåtsax GSC 2,8 – Plåsaxen för tjockt stål.

Sist men inte minst – plåtsaxen för dig som kapar mycket och ofta samt i rejält tjockt stål. Bosch GSC 2,8 är en plåtsax som passar lika väl för ambitiösa hemmabyggare, som för professionella yrkesproffs. Maskinen är eldriven (500 W), har en slagfrekvens på maximalt 2400 varv/minut och kan användas för att skära i upp till 2,8 mm tjockt stål och hela 3,5 mm tjockt aluminium. 

Jag gillar särskilt den genomtänkta designen med den smala utformningen och det smarta knopphandtaget uppepå som gör det enkelt att hantera maskinen med kontroll. Små kurvradier ger flexibla kapningar,  och maskinen har även säkerhetsbrytare samt tillbehör som olika sexkantsnycklar och en inställningsmall. 

Det här är en dyrgrip till maskin, men en produkt väl värd investeringen och en plåtsax av mycket hög kvalitet. Bosch GSC 2,8 är mitt förstahandsval för proffsbyggare som har höga krav och som vill ha en robust plåtsax som tål att användas ofta. 

Pris: Mellan 10 000-11 000 kronor

Snabbfakta

Ineffekt: 500 W

Vikt: 2,7 kg

Maximalt skärdjup: 2,8 mm i stål och 3,5 mm i aluminium

Hastighet: 2400 slag per minut

Att tänka på när man köper en plåtsax

Pris på plåtsax

Priserna på plåtsaxar varierar kraftigt – från riktigt billiga manuella modeller till mer kostsamma el- och batteridrivna varianter som kostar tusentals kronor. Hur mycket du får betala för en plåtsax beror således på vilken typ du behöver samt till vad och hur ofta den ska användas. En billigare manuell variant räcker ofta gott och väl för mindre och enstaka användningstillfällen, medan en med mer kapacitet kan bli nödvändigt till vissa projekt. 

Kvalitet

Som nämndes i inledningen är kvalitet alltid viktigt, såväl vid köp av plåtsax som andra verktyg. Bra kvalitet ger ett bättre resultat och gör maskinen säkrare att använda, varför jag inte anser att det är något man bör tumma på. Låt hellre kvaliteten styra snarare än prislappen. 

Varumärke

Många varumärken har plåtsaxar i sortimentet – däribland väletablerade sådana som Bosch, Dewalt och Milwaukee. Varumärket bör i mitt tycke inte vara det huvudsakliga urvalskriteriet vid val av plåtsax, men ett lite mer välkänt märke som är synonymt med kvalitet och bra prestanda kan vara bra. 

Vilken plåtsax ska man välja?

Det beror på hur och till vad du ska använda den. Olika plåtsaxar har olika kapacitet, skärradie och precision varför det är viktigt att läsa produktspecifikationerna innan du gör ditt val. 

Hur mycket kostar en plåtsax?

Priserna kan som sagt variera ganska rejält. En enkel, manuell plåtsax går att hitta för runt en hundralapp, medan de mest avancerade kan kosta över 10 000 kronor. 

Vailka material kan en plåtsax användas till?

En plåtsax är avsedd att skära och klippa i olika typer av metaller – däribland stål, aluminium, tenn, koppar och så vidare. 

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se