Arbetsbänk – våra bästa favoriter

En arbetsbänk kan göra vilket yta som helst till en liten verkstad – en del av garaget eller källaren, en klädkammare hemma eller ett överblivet rum till exempel. Även om man redan har en verkstad så kan man behöva en extra arbetsyta. För den som gärna meckar med bilar kan det vara praktisk att ha en yta för att arbeta med mindre detaljer, och för den som gillar att bygga saker är det ett måste med bra arbetsytor. många använder arbetsbänkar till bord för handöverfräs.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Produkt | Maxvikt |
Stanley STST97998-1 | 500 kg |
IRONSIDE 100543 | 500 kg |
STANLEY FMST1-75672 | 450 kg |
När man ska köpa arbetsbänk så är det viktigt att utgå från vad man behöver, snarare än vilken arbetsbänk som är bäst generellt. En hög maxvikt kan vara en stor fördel, men det är inte alltid man behöver en väldigt hög maxvikt. Ibland är andra egenskaper viktigare, till exempel att arbetsbänken är smidig. Något annat som är viktigt är att arbetsbänken är stadig, och en hög kvalitet kan också vara en fördel.
STANLEY STST97998-1

Den bästa arbetsbänken har en 25 mm tjock träskiva av gummiträ och en riktigt hög maxvikt på 500 kg. Den har även en kraftig stålram och är enkel att montera. Denna arbetsbänk ger en stor arbetsyta, då bänken är 98 x 152 x 76 cm. Det här är en rejäl och stabil bänk som både erbjuder en ordentlig arbetsyta och en riktigt hög maxvikt.
Snabbfakta
Maxvikt: 500 kg
Mått: 98 x 152 x 76 cm
IRONSIDE 100543

En stor fördel med den här arbetsbänken från Ironside är att den är hopfällbar. Det gör att du enkelt kan fälla ihop den när du är klar, och ställa undan den utan att den tar upp någon större plats. Det blir också enklare att flytta runt den om du skulle vilja det, eller ta med den när du ska iväg och behöver ha en arbetsbänk med dig. Trots att den är hopfällbar och smidig så har den ändå en hög maxvikt, närmare bestämt 500 kg. Den har en 30 mm tjock träskiva i laminerad bok.
Snabbfakta
Maxvikt: 500 kg
Mått: 120 x 62,5 x 82,5 cm
STANLEY FMST1-75672

Även detta är en hopfällbar arbetsbänk, men den är på många sätt enklare och smidigare än ovanstående. Den har till exempel ett handtag som gör det enkelt att bära och transportera bänken. Här är maxvikten också hög, 450 kg, och arbetsytan är 85 x 60 cm. Arbetsbänken är kompatibel med tvingar i alla storlekar, och passar för tvingar i både vertikalt och horisontalt läge. Det här är en mycket prisvärd och praktisk arbetsbänk som är enkel att använda, och känns både rejäl och smidig.
Bra bord för handöverfräs.
Snabbfakta
Maxvikt: 450 kg
Mått: 85 x 60 cm
Att tänka på när man köper arbetsbänk
När man ska köpa en arbetsbänk så är det viktigt att fokusera på vad man behöver. En hög maxvikt är förstås bra och likaså smarta funktioner, men behöver man ingen hög maxvikt eller några smarta funktioner så blir det inte lika viktigt. Om man däremot behöver en arbetsbänk som går att fälla ihop eller en som är rymlig, då är det förstås viktigare att fokusera på sådana saker.
Börja alltså med att fundera över vad som är viktigt för dig. Har du gott om plats, eller behöver du en smidig arbetsbänk? Behöver du flytta runt arbetsbänken ibland, eller ta med den när du åker iväg? Är det viktigt med en väldigt hög maxvikt?
Fundera till exempel över:
- Arbetsbänkens mått. Behöver du gott om plats, eller en arbetsbänk som tar så lite plats som möjligt?
- Maxvikten. Är det viktigt med en hög maxvikt?
- Kvaliteten. Hög kvalitet är alltid att föredra.
- Stabilitet. Välj gärna en stadig arbetsbänk, speciellt om du ska arbeta med tyngre föremål på arbetsbänken.
- Konstruktion. Behöver du en vägghängd arbetsbänk? Kanske en hopfällbar? Eller är det viktigare att den är stadig och tålig?
Det finns väldigt många olika arbetsbänkar i dag, och många saker kan skilja sig åt mellan olika modeller. Självklart kan prisklass och kvalitet variera, men även många andra saker – material, konstruktion, mått, maxvikt och mycket annat.
Pris på arbetsbänkar
En arbetsbänk kan kosta allt från några hundralappar och upp till många tusenlappar. Det finns som sagt många olika modeller när det gäller arbetsbänkar, och det gör förstås att priset kan variera en hel del. Även kvalitet och liknande påverkar förstås priset. Här gäller det dock att fokusera mer på vad man behöver, än vad det kostar. Om du har behov av en riktigt hög kvalitet, eller kanske en specifik arbetsbänk, så kan det vara värt att spendera lite extra för att få precis det du behöver.
Olika modeller
Det finns som sagt många olika modeller när det gäller arbetsbänkar. Den vanligaste modellen ser egentligen bara ut som ett högt bord. Arbetsbänken kan ha hyllor och diverse tillbehör, men generellt ser alla ungefär likadana ut. Det finns även många olika hopfällbara arbetsbänkar, som är enkla att förvara och transportera. Dessa passar perfekt om du har ont om plats. Det finns också vägghängda arbetsbänkar, som också passar bra vid platsbrist. Andra saker som kan variera mellan olika modeller är till exempel material och utformning.
De vanligaste frågorna när det gäller arbetsbänkar handlar till stor del om vilken som är bäst och vilken man bör välja, men också om förvaringsmöjligheter i en arbetsbänk och om det går att tillverka en egen arbetsbänk. Här besvarar jag tre av de vanligaste frågorna om arbetsbänkar.
Vilken arbetsbänk är bäst?
Det är förstås svårt, om inte omöjligt, att svara på vilken arbetsbänk som är bäst. Det här beror förstås helt på vad man fokuserar på – en arbetsbänk kanske är bäst när det gäller kvalitet, en annan har den bästa arbetsytan och en tredje har högst maxvikt. Det är också viktigt att komma ihåg att det egentligen inte handlar om att hitta den arbetsbänk som är bäst generellt, utan om att hitta den som är bäst för dig.
Finns det arbetsbänkar med förvaring?
Självklart finns det arbetsbänkar som har någon form av förvaring. De har ofta ett hyllplan under arbetsytan, och ibland även en vägg framför där man kan hänga upp verktyg och dylikt. Andra arbetsbänkar har istället lådor undertill. Det kan dock vara bra att tänka på att det ofta, om inte alltid, går att ställa någon form av förvaring under bänken. Det finns till exempel många smidiga och praktiska hurtsar som kan placeras under bänken, och dessa kan även flyttas runt om det skulle behövas.
Kan man bygga en egen arbetsbänk?
Det går förstås alldeles utmärkt att bygga en egen arbetsbänk om man hellre vill det. En stor fördel med det är att du kan utforma den precis som du själv vill, och får exakt den arbetsbänk som du behöver. Men här är det viktigt att tänka på maxvikt och liknande, speciellt om du ska arbeta med tyngre föremål på arbetsbänken. Många arbetsbänkar har en väldigt hög maxvikt som kan vara svår att matcha. Se alltså till att bygga arbetsbänken så att den klarar den vikt som den behöver klara, för att undvika att det sker en olycka om arbetsbänken inte skulle hålla.
Sammanfattning
En arbetsbänk är nästan ett måste för den som gillar att bygga saker eller mecka med bilar och liknande. Självklart kan du använda ett vanligt bord, sätta upp en hylla att stå vid eller liknande, men det finns många fördelar med arbetsbänkar. De ger en ordentlig arbetsyta, och klarar ofta en riktigt hög vikt. Dessutom kan de ha många andra fördelar – till exempel förvaring, att de är hopfällbara eller liknande.
Det finns många olika arbetsbänkar att välja mellan, vilket kan göra det svårt att hitta rätt. Här är det dock viktigt att fokusera på vad du faktiskt behöver. Fundera över vart du ska ha den och hur hög maxvikt du behöver, men fundera även över vad du föredrar – vad som är viktigt för dig, helt enkelt. Om du har ont om plats så är en hopfällbar variant ofta ett bra alternativ, som kan ge hög maxvikt men samtidigt tar lite plats när den inte används. En vägghängd modell kan också vara ett alternativ, men dessa har sällan samma höga maxvikt. Läs på ordentligt om olika bänkar och jämför de olika alternativen, för att komma fram till vilken som är rätt val för just dig.
Om inga av arbetsbänkarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se