Andningsskydd – våra bästa favoriter

Det är viktigt att använda andningsskydd om man arbetar i en miljö med damm, gas, ånga, föroreningar, rök och liknande. Men det är också viktigt att välja rätt andningsskydd, inte minst utifrån vad man behöver skyddas från. Det finns många olika andningsskydd, till exempel halvmask och helmask samt filtrerande skydd och mycket annat. Detta gör det förstås ännu svårare att veta vad man ska välja, och därför har vi här samlat fem riktigt bra andningsskydd. Oavsett vilken typ av skydd du behöver så finns det med stor sannolikhet något som passar bland dessa.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Produkt Ungefärligt pris
3M Secure Click HF-801 500-700 kr
3M Secure Click HF-801SD 600-700 kr
3M 4279+ 550-650 kr
3M 4255+ 300-500 kr
3M 4251+ 300-500 kr

När du ska köpa ett andningsskydd så finns det några saker som är extra viktiga att fokusera på: vilken typ av förorening du behöver skydd mot, koncentration av föroreningen, exponeringstid och komfort. Det är också viktigt att tänka på syrehalten och om det finns risk för syrebrist, eller om det finns risk för explosion. När man väljer andningsskydd ska man alltså i första hand utgå från vad man behöver, och därefter välja det som passar bäst utifrån ens egna kriterier, komfort och dylikt.


3M Secure Click HF-801

Bästa andningsskyddet 2022 är återanvändningsbart och finns i flera olika storlekar – S, M och L. Masken används med filter och skyddar då mot många olika gaser och ångor samt partiklar. Den här masken har världens första fyrdelade filtersystem, och tack vare det ger den bättre andningsförmåga och högre komfort.

Masken passar perfekt inom till exempel jordbruk, allmän tillverkning, tung tillverkning konstruktion, gruvarbete, arbete med olja och gas, transport och många andra industrier. Den passar perfekt vid kemisk rengöring, ugnsoperationer, slipning, bearbetning, målning, slipning, sågning och vid många andra typer av arbeten.

En stor fördel med denna andningsmask är tätningskontrollen som gör att du med ett enkelt knapptryck kan kontrollera så att skyddet är tätt. Med det nya Secure Click-fästet kan du även känna dig säker på att filtren sitter rätt.

Detta andningsskydd är enkelt att använda, känns säkert och är dessutom bekvämt. Den gör det inte svårt att andas, och den försämrar inte syn. Det är helt enkelt ett väldigt effektivt men samtidigt bekvämt och högkvalitativt andningsskydd.

3M Secure Click HF-801SD

Även detta är en halvmask, som finns i flera storlekar: S, M och L. Detta andningsskydd har dock talmembran, vilket gör det enklare att kommunicera under arbetet även när man använder andningsmasken.

Detta andningsskydd passar vid många olika typer av arbeten – till exempel inom gruvarbete, jordbruk, konstruktion, allmän tillverkning och tung tillverkning.

Här använder du också speciella filter och får på så sätt ett effektivt skydd mot många olika gaser och ångor samt partiklar.

Detta andningsskydd erbjuder hög komfort och bättre andningsförmåga än många andra andningsskydd, tack vare det fyrdelade filtersystemet. Andningsskyddet är enkelt att använda, känns bekvämt och ger en säkert skydd.

3M 4279+

Den här halvmasken är underhållsfri, effektiv och enkel att använda. Den har en präglad ansiktstätning som är mjuk, bekväm, silikonfri och allergivänlig.

Den förbättrade andningsventilen minskar andningsmotståndet, vilket gör andningsskyddet enklare att använda. Den centralt placerade utandningsventilen reducerar uppbyggnaden av fukt och värme.

Här finns underhållsfria och integrerade filter, så du kan bara använda skyddet tills ubytesschemat visar att det är dags att byta eller tills filtren är igensatta. Andningsskyddet är justerbart och passar de flesta former och storlekar på huvud.

En återförslutbar påse ingår så att du enkelt och hygieniskt kan förvara och transportera skyddet. Det här är ett enkelt men samtidigt effektivt andningsskydd.

3M 4255+

Det här är ett lättanvänt, effektivt och färdigmonterat andningsskydd. Precis som ovanstående så är detta en halvmask, och den har en präglad ansiktstätning som är mjuk och allergivänlig samt silikonfri.

Precis som ovanstående modell så har detta andningsskydd integrerade och underhållsfria filter. Den förbättrade ventilen underlättar andningen vid användning, och att ventilen är centralt placerad reducerar uppbyggnaden av fukt och värme.

Här ingår också en återförslutsbar påse så att du enkelt och hygieniskt kan förvara och transportera andningsskyddet. Det finns även en justerbar huvudställning, vilket gör att andningsskyddet passar många oavsett storlek och form på huvudet.

3M 4251+

Det här är ett prisvärt andningsskydd i form av en underhållsfri halvmask. Detta andningsskydd ger ett effektivt skydd, och är samtidigt enkelt att använda. Skyddet har en förbättrad ventil och en präglad ansiktstätning.

Här finns integrerade och underhållsfria filter, justerbar huvudställning, en låg profil och två stora filter. En återförslutsbar påse ingår för hygienisk förvaring.

Det här andningsskyddet är bekvämt att använda och är enkelt att andas i, men samtidig ger det ett effektivt skydd mot många skadliga gaser och ångor samt partiklar. Ett bra andningsskydd som passar för det mesta, helt enkelt.

Att tänka på när man köper ett andningsskydd

Andningsskydd är viktiga i många situationer, och ska till exempel användas när det finns skadliga föroreningar i luften eller finns risk för syrebrist. Föroreningar kan vara många olika saker, till exempel:

 • Damm
 • Rök
 • Fiber
 • Gas
 • Ånga
 • Aerosoler

När du väljer andningsskydd så är det viktigt att utgå från vad du behöver, alltså vad andningsskyddet ska skydda dig ifrån. Även om många andningsskydd ger ett effektivt skydd mot många olika saker, så finns det en del variationer. För att du verkligen ska vara skyddad så är det viktigt att välja rätt andningsskydd.

Det finns flera olika varianter när det gäller andningsskydd. Några av dessa är till exempel halvmask, helmask, tryckluftsmatat andningsskydd, fläktmatat andningsskydd, filtrerande halvmask och så vidare.

Vilken av dessa varianter som passar bäst beror på vad du behöver skydd mot, samt hur höga koncentrationer. Om du behöver skydd mot damm och partiklar passar till exempel filtrerande halvmask bra, men om du behöver skydd mot höga koncentrationer av farliga föroreningar och luktlösa gaser så är det ett tryckluftsmatat andningsskydd som du behöver.

Ett fläktmatat andningsskydd används med olika filter och skyddar mot damm, gaser, lukter och ångor. Halv- och helmasker skyddar mot till exempel partiklar, ångor och gaser. Ibland kan man välja mellan flera olika filter till dessa masker.

Skillnaden mellan halv- och helmask är att halvmasken täcker mun och näsa samt haka medan helmasken täcker hela ansiktet. Vilken av dessa som passar bäst beror på koncentrationen av föroreningar, helmaskerna klarar nämligen högre koncentrationer medan halvmaskerna klarar lite lägre, med samma filter. Helmaskerna skyddar även ögon och ansikte.

Det kan finnas en del skillnader mellan olika andningsskydd, och då även mellan andningsskydd av samma modell. Det gör det extra viktigt att fundera över vad man behöver, och därefter jämföra olika alternativ. Sådant som kan vara bra att fundera över är till exempel:

 • Finns det någon risk för syrebrist?
 • Är arbetet kortvarigt eller långvarigt?
 • Vad behöver du skyddas mot?
 • Utförs arbetet i extrema temperaturer eller extrem luftfuktighet?
 • Vilka är behoven när det gäller sikt?
 • Behöver du ha möjlighet att kommunicera?
 • Hur mycket rörelsefrihet behövs?

Hur länge kan man använda samma andningsskydd?

Många andningsskydd är återanvändningsbara och kan användas under väldigt lång tid, men det här kan variera en del. Om du har ett andningsskydd med filter så är dessa ofta utbytbara, och du behöver byta ut filter med jämna mellanrum. Om filtret har blivit igentäppt så är det till exempel dags att byta ut det.

Här är det viktigt att känna till och följa tillverkarens rekommendationer, för om filtret blir dåligt så ger det inte samma skydd. Dessutom finns risken att filtret till slut spricker, och då förlorar det sin effekt helt. Byt hellre filter för tidigt än för sent.

Vad finns det för olika andningsskydd?

Det finns en massa olika andningsskydd, och det finns också en del variationer även mellan andningsskydd av samma modell. Några av de modeller som finns är halvmask, helmask, tryckluftsmatat andningsskydd, fläktmatat andningsskydd och filtrerande halvmask.

Vad kostar andningsskydd?

Priset för ett andningsskydd kan variera en hel del, inte minst beroende på vilken typ av andningsskydd man köper. Ett andningsskydd kan kosta allt från någon hundralapp och upp till många tusenlappar. För att ge ett mer specifikt exempel så kostar en halvmask från någon hundralapp och upp till någon tusenlapp.

Om inga av andningsskydden ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se